Guzek po kleszczu

Y
Yuny Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Wyciągnęliśmy naszemu psu kleszcza i od tamtej pory w tym miejscu pojawiło się zgrubienie.

Możecie mi powiedzieć, czy to normalne i co z tym zrobić? Dzięki za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Y
    Zgłoś

Dzięki za odpowiedź i Wasze rady! Nie zauważyliśmy u niej apatii i nie straciła apetytu.

To dobry znak. Zastosujemy się do Waszej rady z Betadine, ale na razie jej nie mamy, więc używamy wody utlenionej.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mój pies też tak miał i u nas została główka. Trochę Betadine i po paru dniach wszystko przeszło... tylko sprawdzaj teraz uważnie przez kilka dni, czy piesek nie jest osowiały i czy ma apetyt.
    Przetłumaczony francuski
    Y
    Zgłoś
    Dzień dobry, Dziękujemy za bardzo przydatne rady. To nas uspokoiło, że takie sytuacje się zdarzają i że dzięki dezynfekcji problem może ustąpić. Jeśli tak się nie stanie, jak najszybciej zabierzemy go do weterynarza. Będziemy Was informować na bieżąco. Pozdrawiam serdecznie, PR
    Przetłumaczony francuski
    Jean-Yves
    Jean-yves Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Kilka tygodni temu moja sunia też miała całkiem sporą gulkę w miejscu, gdzie wbił się kleszcz. Zadzwoniłam od razu do mojej weterynarz, która kazała mi to porządnie odkażać i obserwować, jak sytuacja będzie się rozwijać. Ostatecznie zgrubienie powoli samo zaczęło maleć, a ja po prostu przemywałam to miejsce raz dziennie wodą utlenioną.
    Przetłumaczony francuski
    Y
    Zgłoś

Dziękuję za odpowiedź

Jutro od razu umówimy się na wizytę u weterynarza. Mam nadzieję, że to tylko stan zapalny, ale ta zmiana jest całkiem okrągła. Nie ropieje i ma taki białawy wygląd.

Dziękuję za te cenne informacje

Pozdrawiam

PR

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Albo w skórze została główka i zaczyna tworzyć się ropień, albo to po prostu reakcja po wyciągnięciu kleszcza.

Pamiętaj, żeby zdezynfekować to miejsce i je obserwować. Jeśli zrobi się wyraźnie gorące, opuchnięte lub zacznie ropieć, natychmiast udaj się do weterynarza. Żeby przyspieszyć gojenie, możesz posmarować rankę ekologicznym miodem tymiankowym, który ma świetne właściwości regenerujące. Tylko uważaj, bo psy uwielbiają jego smak (na szczęście im nie szkodzi).

Przez najbliższe dni zwracaj też uwagę na kolor moczu swojego psa oraz na to, czy nie pojawia się gorączka lub apatia. Kleszcze przenoszą choroby, które mogą być bardzo trudne do wyleczenia, a nawet śmiertelne. Im szybciej zareagujesz przy jakimkolwiek podejrzeniu, tym większa szansa na skuteczne leczenie psiaka!

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post