Jak sprawić, żeby opatrunki po sterylizacji lepiej się trzymały?

Saikafrt
Saikafrt Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry wszystkim.

Moja suczka została wysterylizowana we wtorek, 3 maja. Od tego czasu musiałam już dwa razy zmieniać jej opatrunki – raz w czwartek 5 maja i dzisiaj, w piątek 6 maja. Muszę to robić, bo plastry się odklejają i odsłaniają ranę. Dzieje się tak głównie przez to, że sunia się rusza, ale też przez wilgoć (skóra w miejscu wygolonym do operacji jest taka, że zwykły plaster nie trzyma się zbyt dobrze). Macie może jakieś rady, jak to zabezpieczyć, żeby trzymało się lepiej i dłużej?

Zauważyłam też przy zmianie opatrunków, że są na nich niewielkie ślady krwi. Czy to normalne? Przy każdej zmianie opatrunku odkażam ranę.

Z góry dziękuję za wasze rady.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • J
    Jazz17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Tak, istnieją specjalne body dla psów. Jazz miała takie, kiedy miała operację.
    Przetłumaczony francuski
    Yuna La Ficelle
    Yuna la ficelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Przeglądałem właśnie w internecie ubranka dla dużych psów i tak sobie pomyślałem, że może niektóre modele pomogłyby utrzymać opatrunek na miejscu, trochę tak jak działają body dla kotów?
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mnie też nieraz zdarzało się, że te opatrunki od weterynarza w ogóle się nie trzymały. Dopiero po rozmowie z farmaceutami udało mi się znaleźć odpowiednie rozwiązanie.
    Przetłumaczony francuski
    B
    Bangdji Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

U mojego weterynarza opieka pooperacyjna jest darmowa. W takich sytuacjach zawsze wracam do gabinetu, bo ich plastry trzymają się znacznie lepiej niż te opatrunki, które sama próbuję sklecić w domu.

Z drugiej strony wiem, że niektórzy weci robią po prostu zwykłe opatrunki, które się nie trzymają (miałam tak z moją pierwszą sunią) i wtedy... nie ma sensu tam wracać, bo to i tak nic nie daje.

Musisz sprawdzić u swojego weterynarza, jaki rodzaj opatrunku on zakłada.

U nas (u mojego obecnego weterynarza) świetnie sprawdza się taki rodzaj białego kompresu czy taśmy przyklejanej bezpośrednio na brzuch. Bez owijania psa dookoła. Trzyma się to w jednym kawałku, to nie jest taki zwykły plaster, jakiego zazwyczaj się używa.

Wydaje mi się, że można to kupić w aptece, ale szczerze mówiąc, nie pamiętam nazwy... To jest w całości samoprzylepne, a na samą bliznę kładzie się gaziki, żeby nic się do niej nie przykleiło.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zawiąż to na krzyż, używając bardzo długiego bandaża elastycznego – zapytaj o taki w aptece.

Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post