Jak sprawić, żeby opatrunki po sterylizacji lepiej się trzymały?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzień dobry,
U mojego weterynarza opieka pooperacyjna jest darmowa. W takich sytuacjach zawsze wracam do gabinetu, bo ich plastry trzymają się znacznie lepiej niż te opatrunki, które sama próbuję sklecić w domu.
Z drugiej strony wiem, że niektórzy weci robią po prostu zwykłe opatrunki, które się nie trzymają (miałam tak z moją pierwszą sunią) i wtedy... nie ma sensu tam wracać, bo to i tak nic nie daje.
Musisz sprawdzić u swojego weterynarza, jaki rodzaj opatrunku on zakłada.
U nas (u mojego obecnego weterynarza) świetnie sprawdza się taki rodzaj białego kompresu czy taśmy przyklejanej bezpośrednio na brzuch. Bez owijania psa dookoła. Trzyma się to w jednym kawałku, to nie jest taki zwykły plaster, jakiego zazwyczaj się używa.
Wydaje mi się, że można to kupić w aptece, ale szczerze mówiąc, nie pamiętam nazwy... To jest w całości samoprzylepne, a na samą bliznę kładzie się gaziki, żeby nic się do niej nie przykleiło.
Zawiąż to na krzyż, używając bardzo długiego bandaża elastycznego – zapytaj o taki w aptece.
5 komentarzy na temat 5