Mój pies wymiotuje każdego ranka

C
Cboillot Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Problemy z moim psem po prostu nie mają końca.

Od kilku dni wymiotuje on każdego ranka (dołączam zdjęcie dzisiejszych wymiocin, przepraszam wrażliwców 👌).

Czy ta biała piana coś Wam mówi? Co to może być?

Miał już mnóstwo problemów trawiennych i za każdym razem, gdy zmieniamy karmę, wszystko jest w jak najlepszym porządku przez jakieś 3 tygodnie/miesiąc, a potem znowu zaczynają się objawy typu biegunka czy wymioty.

Mieszkamy we Włoszech, odwiedziliśmy już mnóstwo weterynarzy, ale żaden nie wzbudził naszego zaufania, a ich diagnozy wydają mi się bardzo przypadkowe.

Wielkie dzięki!

Charly

Mój pies wymiotuje każdego ranka

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Tosca17
    Tosca17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    A jak tam kupy? Mój poprzedni pies wymiotował właściwie po każdym posiłku, bo miał zapalenie trzustki... Przez to miał całkowity zakaz jedzenia czegokolwiek tłustego. Mógł jeść tylko pierś z kurczaka, ryż, warzywa albo chudą mieloną wołowinę (5% tłuszczu) lub karmę z minimalną zawartością tłuszczu. On też wymiotował i miał stolce o konsystencji takiej galarety.
    Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nadal podajesz mu karmę bezzbożową?
    Przetłumaczony francuski
    Flip-Cockwood
    Flip-cockwood Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Poza tą pianą wydaje się, że jest tam też sporo wody... Czy wie Pan/Pani, ile wody pije on każdego dnia? Czy weterynarze robili jakieś badania, żeby sprawdzić, czy z nerkami wszystko jest w porządku?

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

Może warto poczytać trochę o diecie BARF, żeby spróbować karmienia bez suchej karmy i zobaczyć, co się zmieni...

On nie może tak dalej mieć biegunki każdego ranka...

http://www.b-a-r-f.com

Przetłumaczony francuski
    C
    Cboillot Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry i dziękuję za odpowiedź.

Tak jak wspomniałem wcześniej, zmieniam karmę właśnie dlatego, że mój pies po pewnym czasie przestaje ją tolerować.

Przez kilka tygodni wszystko jest w porządku, jestem wtedy pełen optymizmu, bo pies robi idealne kupy i nie wymiotuje, ale to niestety nigdy nie trwa długo. Zawsze przychodzi moment, w którym jego stan się pogarsza.

Czytałem pewną teorię na temat psów cierpiących na IBD, która mówi, że ich układ pokarmowy jest tak zniszczony, że przez kilka tygodni należałoby podawać tzw. „białko ofiarne”, aby dać organizmowi czas na stabilizację:

„Koncepcja podawania »ofiarnego źródła białka« w pierwszej fazie terapii jest obecnie badana pod kątem zminimalizowania prawdopodobieństwa, że zwierzę stanie się wrażliwe na nowe źródło białka w czasie, gdy jelita są jeszcze objęte stanem zapalnym i bardziej przepuszczalne dla niestrawionych białek pokarmowych. Pierwsze zaproponowane nowe białko nazywane jest »białkiem ofiarnym«, ponieważ wprowadza się je w momencie, gdy bariera śluzówkowa jelit jest nienaturalnie przepuszczalna, co zwiększa szansę, że pacjent nabawi się alergii właśnie na to białko. Białko ofiarne podaje się przez około 6 tygodni, po czym wprowadza się drugie źródło nowego białka. Ta zmiana diety zbiegałaby się w czasie z obniżeniem dawki prednizonu (substancja czynna) z poziomu immunosupresyjnego do przeciwzapalnego”.

Co Pan o tym sądzi jako weterynarz?

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Po pierwsze, nie rozumiem, dlaczego zmienia Pan/Pani psu karmę, skoro za każdym razem, gdy to robicie, pies źle na to reaguje. Proszę zostać przy rodzaju karmy, który pies dobrze toleruje, i już go nie zmieniać. Mogę polecić marki weterynaryjne, które oferują karmy wysokostrawne lub typu gastro-intestinal, bardzo dobrze tolerowane przez psy z problemami gastrycznymi.

Kiedy pies wymiotuje białą pianą, tak jak w tym przypadku, oznacza to, że cierpi na zatrucie pokarmowe lub zapalenie żołądka. Ta biała piana to po prostu żółć lub soki żołądkowe. Jeśli pies wymiotuje na biało, oznacza to, że jego żołądek jest pusty. Wśród przyczyn wymiotowania białą pianą można wymienić:

- połknięcie ciała obcego

- infekcję pasożytniczą

- zapalenie żołądka

- przewlekłe zapalenie jelit

- niedopasowaną karmę, dlatego naprawdę radzę wybrać specjalistyczne serie przeznaczone dla psów z problemami trawiennymi, ponieważ Pana/Pani pies wydaje się mieć bardzo wrażliwe jelita

Ponieważ wymioty są stosunkowo częste, mogę jedynie poradzić wizytę u weterynarza, ponieważ trzeba pieskowi przynieść ulgę i spróbować znaleźć przyczynę. Jeśli to na przykład ciało obce, należy je jak najszybciej usunąć. Wizyta u lekarza będzie tym ważniejsza, jeśli u psa pojawią się inne objawy, takie jak biegunka, osłabienie, utrata apetytu...

Można również spróbować zastosować głodówkę przez 12 do 24 godziny, upewniając się jednocześnie, że pies regularnie pije świeżą wodę. Po zakończeniu głodówki należy stopniowo podawać mu jego dotychczasowy pokarm. Jeśli wymioty nie ustaną po 24 godzinach, najlepiej udać się z nim pilnie do weterynarza.

Pozdrawiam serdecznie,

Doriane

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post