[Pomocy] Mój pies skacze na meble!

Sharkim125
Sharkim125 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Od nieco ponad miesiąca mam Jerry’ego – to 5-miesięczny miks owczarka australijskiego z owczarkiem niemieckim ^^

Zanim go wziąłem, dużo o tym czytałem i jego wychowanie szło do tej pory świetnie. Kocha się uczyć, wychodzić na spacery, biegać, bawić się i jest wielkim pieszczochem.

Ale pojawił się mały problem, który muszę jak najszybciej rozwiązać. Moja mama pracuje jako opiekunka do dzieci i zajmuje się u nas w domu maluchami poniżej 3. roku życia.

Chodzi o to, że mój pies skacze, i to cały czas. Już tłumaczę: ciągle wskakuje na meble, dosłownie non stop. Zaczął tak robić jakieś 2-3 dni temu, a wcześniej był idealnie wychowany. Ciągle opiera się przednimi łapami o meble, gdy jemy, i w ogóle zauważyłem, że robi to najczęściej tam, gdzie mama gotuje x) Przyznam szczerze, że nie mam pomysłu, jak to rozwiązać, poza odpychaniem go i mówieniem „nie”, ale nie jestem fanem takich metod wychowawczych. Muszę to ogarnąć jak najszybciej, bo sami rozumiecie, że przy małych dzieciach takie zachowanie jest bardzo uciążliwe ^^'.

Macie jakieś pomysły lub rozwiązania, które mogłyby mi pomóc? Dzięki :)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

33 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Sharkim125
    Zgłoś
    Dzień dobry Achan, dziękuję Pani za odpowiedź ^^ Chodzi o to, czy jest Pani pewna, że dzieci w wieku roku i dwóch lat to zrozumieją? x) A jeśli chodzi o ludzi, to wszystkim to tłumaczyłam, ale oni uważają, że to zabawne... 😔
    Przetłumaczony francuski
    Sharkim125
    Zgłoś
    No tak, myślałem o tym... Rzecz w tym, że z meblami to jeszcze pół biedy, ale jak chodzi o ludzi – kiedy wchodzą, najpierw witają się z domownikami, a jak przychodzi kolej na psa, to choćbym nie wiem ile razy powtarzał „nie”, „siad” czy co tam jeszcze chcę, on i tak na nich wskakuje... xD I racja, ciężko się nie zaśmiać, jak robi tę swoją smutną minkę x') Właśnie ćwiczymy rezygnację, uczę go komendy „zostaw” – kładę mu smaczki na łapach, a on ich nie rusza, dopóki mu nie pozwolę. Ale no właśnie, głównym problemem jest to skakanie na ludzi. Co do mebli, to przemyślałem sprawę i w sumie mam już sporo pomysłów, myślę, że dam radę to ogarnąć^^ Ale z ludźmi jest trudniej, bo oni go jeszcze zachęcają, wołają „oooj, jaki piesio, czeeeeeść!” i się schylają, więc on oczywiście od razu na nich leci... 😒
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zawsze możecie nauczyć dzieciaki, żeby odwracały się plecami, kiedy pies na nie skacze – są małe, ale w formie zabawy działa to naprawdę świetnie! Mój syn od razu upomina naszą kotkę, jak tylko coś przeskrobie. Jak już załapał, jakie zasady ustaliliśmy dla kota, to nic jej nie przepuszcza!

To samo z ludźmi, którzy was odwiedzają, rodziną itd. – wytłumaczcie im to. Myślę, że zrozumieją, że to na razie szczeniak i że chcecie go dobrze wychować właśnie dla bezpieczeństwa ich dzieci. Nie ma powodu, żeby się nie zgodzili!

Przetłumaczony francuski
    Chocobon
    Chocobon Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Często słyszałem i czytałem na różnych forach, w książkach i innych miejscach: „jeśli chcesz uniknąć sytuacji, w której Twój zwierzak robi coś, czego nie chcesz, nie czekaj, aż to zrobi – powiedz „nie”, uprzedzając jego zamiary”.

Wypróbowałem to przy kilku drobnostkach: próby jedzenia kamieni (nie ruszają się, ale wyglądają na takie pyszne :O), liście (ach, te liście, wielka miłość szczeniaków, zwłaszcza jak wieje wiatr ^^) czy ostatnio, kiedy próbuje podchodzić do stołu i tego, co na nim leży. Muszę przyznać, że uprzedzanie pewnych ruchów pozwala czasem uniknąć (nie mówię, że to sposób niezawodny :p) zachowań, których sobie nie życzymy x).

A jeśli jest już za późno, no to... jak by to ująć... „nie”, „nie wolno”, a potem widzisz tę jego smutną minkę i weź się tu nie zaśmiej – to jest takie trudne ^^

Z kolei jeśli chodzi o jedzenie i próby wskakiwania na meble, spróbuj nauki rezygnacji i odmawiania pokarmu. Pokaż mu, co jest okej, a co nie – nawet jeśli pachnie obłędnie, to po prostu nie jest dla niego :p

Powodzenia ;)

Przetłumaczony francuski
    Sharkim125
    Zgłoś

Dzięki wszystkim za odpowiedzi!

Sofi771 : Kiedy na mnie skakał, odwracałam się do niego plecami, dopóki nie usiadł, a jak już usiadł, to dostawał nagrodę. W trzy dni było po problemie. ^^ Na meble wskakuje najczęściej wtedy, gdy jest tam jakieś jedzenie, albo po prostu z ciekawości. Ale robi to bardzo, bardzo często, właściwie to prawie cały czas.

Paige729 : Tak, od paru dni ćwiczymy komendę „zostań” i zaczyna do mnie podchodzić, kiedy widzi mnie z odległości około 15 m. Wypróbuję to rozwiązanie, dzięki wielkie! :)

Lili75 : wysłałaś pustą wiadomość ^^"

Dzięki wielkie! :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jeśli chodzi o wskakiwanie na meble, to niewiele Ci pomogę, bo sama przechodzę teraz przez to samo. Jack uważa, że wskakiwanie na stolik kawowy to świetna zabawa (na szczęście jest jeszcze za mały, żeby kłaść łapy na stole czy blatach w kuchni). Za to co do skakania na ludzi, to polecam Ci obejrzeć filmik nagrany przez mojego behawiorystę, u którego jesteśmy w psim przedszkolu. Pokazuje tam metody, które naprawdę działają:

http://youtu.be/lrBamuXkLjc

Niestety wcale nie jest na to za mały! Moja sunia, która też jest jack russellem, już od 3-4 miesiąca życia potrafiła wskoczyć do zlewu. Skacze niesamowicie wysoko, mimo że sama jest przecież niziutka. U nas upominanie jej nic nie dawało, w ogóle nie przestawała. Trwało to dobry miesiąc, a potem przeszło tak nagle, jak się zaczęło. Chyba w końcu sama zrozumiała, o co chodzi.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Kiedy wskakuje na meble, podsuwam mu jego ulubioną piłkę i to działa. Ale wraca tam po 5 sekundach. I znowu daję mu piłkę. I tak w kółko bez końca. A jak odsyłamy go na miejsce, to nie usiedzi tam dłużej niż dwie sekundy... W sumie to go rozumiem, tam, gdzie przebywa, bawi się trójka dzieci, które oczywiście interesują się psem, podchodzą do niego i tak dalej... On rozumie komendę „na miejsce” i potrafi tam pójść, ale nigdy nie zostaje na dłużej niż dwie sekundy... Przyznaję, że praca mojej mamy jest sporym utrudnieniem w jego wychowaniu ^^'

Możesz spróbować poćwiczyć z nim komendę „zostań”. Jak już położy się na swoim miejscu, mówisz „zostań”. Na początku stój blisko niego, a jeśli nie ruszy się przez parę sekund – hop, smaczek. Potem, wciąż będąc blisko, czekaj coraz dłużej, zanim dasz nagrodę. Następnie zacznij się oddalać na krótką chwilę i tak stopniowo, krok po kroku, twój pies będzie wytrzymywał na „zostań” coraz dłużej.

Ja uczyłam tego „osobno” jako zwykłego ćwiczenia, tak jak „siad” czy „leżeć”, żeby nie kojarzyło mu się to z karą. Dopiero później zaczęłam to stosować, gdy był u siebie na miejscu. Mój ma 6 miesięcy, więc nie mówię, że wytrzyma bez ruchu 2 godziny, ale te kilka minut czasem wystarczy, żeby trochę ochłonął i żeby zeszły z niego emocje :-)

Przetłumaczony francuski
    Sofi771
    Sofi771 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Na początku skakał na wszystkich, nawet na nas, ale robiliśmy ćwiczenia, żeby przestał na nas skakać i to zadziałało. Ale wciąż skacze na ludzi, którzy nas odwiedzają.

Jakie ćwiczenia robiliście?

Z jakiego powodu twój pies wchodzi na meble?

Przetłumaczony francuski
    Sharkim125
    Zgłoś
    No ale najgorsze jest to skakanie na ludzi. Meble to jeszcze pół biedy, da się to jakoś ogarnąć, ale z ludźmi to po prostu nie do opanowania – jak tylko ktoś przyjdzie, to skacze na niego dwa czy trzy razy, dopomina się o głaskanie i sobie idzie. To jest po prostu jego sposób na przywitanie się. Teraz, jak ma 5 miesięcy, to jeszcze tak nie przeszkadza, ale za dwa miesiące to już wcale nie będzie takie fajne... Na początku skakał na wszystkich, nawet na nas, ale trochę z nim poćwiczyliśmy, żeby przestał to robić i to zadziałało. Ale na gości, którzy przychodzą do domu, dalej skacze.
    Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 33

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post