[Pomocy] Mój pies skacze na meble!

Sharkim125
Sharkim125 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Od nieco ponad miesiąca mam Jerry’ego – to 5-miesięczny miks owczarka australijskiego z owczarkiem niemieckim ^^

Zanim go wziąłem, dużo o tym czytałem i jego wychowanie szło do tej pory świetnie. Kocha się uczyć, wychodzić na spacery, biegać, bawić się i jest wielkim pieszczochem.

Ale pojawił się mały problem, który muszę jak najszybciej rozwiązać. Moja mama pracuje jako opiekunka do dzieci i zajmuje się u nas w domu maluchami poniżej 3. roku życia.

Chodzi o to, że mój pies skacze, i to cały czas. Już tłumaczę: ciągle wskakuje na meble, dosłownie non stop. Zaczął tak robić jakieś 2-3 dni temu, a wcześniej był idealnie wychowany. Ciągle opiera się przednimi łapami o meble, gdy jemy, i w ogóle zauważyłem, że robi to najczęściej tam, gdzie mama gotuje x) Przyznam szczerze, że nie mam pomysłu, jak to rozwiązać, poza odpychaniem go i mówieniem „nie”, ale nie jestem fanem takich metod wychowawczych. Muszę to ogarnąć jak najszybciej, bo sami rozumiecie, że przy małych dzieciach takie zachowanie jest bardzo uciążliwe ^^'.

Macie jakieś pomysły lub rozwiązania, które mogłyby mi pomóc? Dzięki :)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

33 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Sharkim125
    Zgłoś

Kiedy wskakuje na meble, pokazuję mu jego ulubioną piłkę i to działa. Ale on wraca tam po 5 sekundach. Więc znowu proponuję mu piłkę. I tak w kółko bez końca. A kiedy odsyłamy go na miejsce, nie potrafi tam usiedzieć dłużej niż dwie sekundy... Z drugiej strony wcale mu się nie dziwię – tam, gdzie przebywa, bawi się trójka dzieci, które oczywiście interesują się psem, podchodzą do niego i tak dalej... On rozumie komendę „na miejsce” i potrafi tam pójść, ale nigdy nie zostaje na dłużej niż te dwie sekundy...

Muszę przyznać, że praca mojej mamy jest sporym utrudnieniem w jego wychowaniu ^^'

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W sumie twój pies skacze głównie na szafkę, przy której mama gotuje: to zupełnie normalne, pewnie tam ładnie pachnie!

Twój psiak jest ciekawy świata i wydaje się inteligentny: skacze, żeby zobaczyć, co jest na meblach, bo jest jeszcze za mały, żeby widzieć bez skakania. Jak dorośnie, to nawet siedząc, nie będzie już musiał skakać, żeby wszystko widzieć (biorąc pod uwagę jego rasę)... Próbowałeś odsyłać go na legowisko, kiedy tak robi?

Przetłumaczony francuski
    Sharkim125
    Zgłoś

Tak, zaczęliśmy już chodzić do psiej szkoły :) Jak będę tam znowu w sobotę, to na pewno o to podpytam.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Twojemu psiakowi brakuje podstawowego wychowania. Musisz wybrać się do psiej szkoły, żebyście – ty i on – nauczyli się, jak to wszystko ogarnąć. Takich rzeczy można się nauczyć, a twój pies to przecież wciąż szczeniak.

Głowa do góry, dasz radę!

Przetłumaczony francuski
    Sharkim125
    Zgłoś

Ok, dzięki, sprawdzę to! :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jeśli chodzi o wchodzenie na meble, to niewiele ci doradzę, bo u mnie jest teraz dokładnie to samo. Jack uznał, że wskakiwanie na stolik kawowy to świetna zabawa (na szczęście jest jeszcze za mały, żeby sięgać łapami do stołu czy blatów w kuchni). Za to w kwestii skakania na ludzi, polecam ci obejrzeć filmik mojego trenera z psiego przedszkola – pokazuje tam metody, które naprawdę dobrze działają:

http://youtu.be/lrBamuXkLjc

Przetłumaczony francuski
    Sharkim125
    Zgłoś

No właśnie, też o tym myślałem :/ Już sam nie wiem, co robić... Przed chwilą byli u nas goście i normalnie na nich wskakiwał... Za miesiąc to już raczej nikomu się nie spodoba... Z dzieciakami też już tak się nie da – mimo że nawet jako dwulatki potrafiły się grzecznie obchodzić z psem, on nie przestawał na nie skakać i musieliśmy ich rozdzielić... Nie wiem, czy to tylko przejściowe, ale jedno jest pewne: tak dłużej być nie może... :/

Przetłumaczony francuski
    Chocobon
    Chocobon Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Komenda „zejdź” to ciekawa sprawa. Nagradzanie za nią jest super, ale w tym konkretnym przypadku nie jestem pewien, czy to zadziała – pies może specjalnie wskakiwać tylko po to, żeby dostać nagrodę za zejście ^_^.

W momencie, gdy poświęcisz psu uwagę, on znowu zacznie swoje – to takie błędne koło, bo ignorowanie go też nie zawsze jest wyjściem z sytuacji.

U mnie pies nosi obrożę przez cały dzień i noc, a przypięcie smyczy jest dla niego jasnym sygnałem do wyjścia na spacer (choć wiadomo, każdy ma swoje sposoby i małe triki).

Mam nadzieję, że ktoś bardziej obeznany w temacie będzie w stanie pomóc Ci to lepiej ogarnąć i da Ci jakieś dobre rady ;)

Przetłumaczony francuski
    Sharkim125
    Zgłoś

Cześć Chocobon, i dzięki za odpowiedź! ^^

No właśnie tak, jak go odpycham, to traktuje to jak zabawę. Zacząłem więc mówić „zejdź” i chwalić go, kiedy schodził. Ale na razie nic to nie zmieniło, przynajmniej dzisiaj – powtarzałem „zejdź” chyba ze sto razy w ciągu dnia...

Obrożę zakładam mu tylko na spacery. Będę robić to co do tej pory do czwartku lub piątku, a jeśli problem nie zniknie, pomyślę nad innym rozwiązaniem. W najgorszym wypadku komenda „zejdź” zawsze się może przydać ^^

Dzięki :)

Przetłumaczony francuski
    Chocobon
    Chocobon Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Uważaj na to, jak go odpychasz. Zazwyczaj odpychanie psa tylko wzmacnia jego zachowanie, bo on traktuje to po prostu jako świetną zabawę.

Czy nosi obrożę przez cały dzień? Jeśli tak, to wzięcie go po prostu za obrożę, posadzenie i wypowiedzenie stanowczego „nie” wydaje się sensownym rozwiązaniem.

Zaznaczę, że nie jestem ekspertem od behawioru – to po prostu mój sposób na upominanie mojego psiaka, kiedy próbuje coś nabroić. Zresztą ja mam szczęście, bo mój psoci naprawdę rzadko x). Za kilka miesięcy całkiem możliwe, że zacznie rozrabiać na całego ^_^. 5 miesięcy to trochę wcześnie na psi bunt nastolatka, ale nie jest to wykluczone.

Powodzenia!

Przetłumaczony francuski
  • 30 komentarzy na temat 33

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post