Pytanie o uszy owczarka niemieckiego

Lektonn642
Lektonn642 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Właśnie zarejestrowałem się na forum, choć od miesięcy podczytuję różne wątki, bo są naprawdę pomocne. W każdym razie, postanowiłem w końcu napisać, bo od kilku dni męczy mnie pewna kwestia i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi.

Mamy u siebie młodego ON-ka (dzisiaj kończy dokładnie 3 miesiące), jest z nami od 2 tygodni. Już po dwóch dniach u nas oba uszka stały mu idealnie prosto!

4 dni temu byliśmy u weterynarza i usłyszeliśmy, że wszystko jest w jak najlepszym porządku.

Aż tu nagle od 3 dni jedno ucho oklapło... i strasznie się boję, czy mu go nie „złamaliśmy” na spacerze. Miał trochę za luźną obrożę i jak pies pociągnął do tyłu (np. gdy mijał innego psiaka), ucho mogło mu się tam jakoś przyblokować i uszkodzić.

Następną wizytę u weterynarza mamy dopiero za miesiąc, dlatego bardzo chciałbym poznać wasze opinie.

Oczywiście wiem, że ma jeszcze czas, żeby uszy ładnie mu stanęły, ale jeśli to jakiś uraz mechaniczny, to strasznie mnie to gryzie... wrzucam wam fotkę ;)

Pytanie o uszy owczarka niemieckiego

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Quiz
    Quiz Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak dla informacji, mojej suni owczarka niemieckiego oba uszy stanęły na stałe dopiero w wieku 11 miesięcy. Już nawet nie śmiałam na to liczyć.

Przetłumaczony francuski
    Lektonn642
    Lektonn642 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki wszystkim za odpowiedzi! 😁

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak, nic niepokojącego, to może się jeszcze podnieść; przede wszystkim nic z tym nie rób i nie dotykaj.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To zupełnie normalny proces, drugie ucho też może mu jeszcze opaść. Wynika to z tego, że uszy są zbudowane z chrząstki i potrzebują wapnia. Twój szczeniak w tym wieku rośnie bardzo szybko i zużywa zapasy wapnia na ważniejsze organy niż uszy – czyli na kości. Za jakieś dwa tygodnie uszy powinny znowu ładnie stać.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    W tej sytuacji też bym radził jeszcze chwilę poczekać. Ale na Twoim miejscu zadzwoniłbym do hodowcy, od którego masz psa, a najlepiej napisałbym maila, żeby mieć to na piśmie, i zapytał go o zdanie.
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Cześć, u owczarków niemieckich uszy mogą zmieniać swoje ułożenie mniej więcej do 6. miesiąca życia. Są one zbudowane z chrząstki, więc są „miękkie”, gdy Twój piesek jest jeszcze szczeniakiem. W wieku 3 miesięcy uszy mogą różnie się układać – jednego dnia mogą stać prosto, a następnego znów opaść. To zupełnie normalne, więc nie martw się tym. Około 6. miesiąca życia uszy powinny już stać prosto. Jeśli tak się nie stanie, może to wynikać z tego, że ucho jest zbyt ciężkie, zostało wcześniej uszkodzone lub piesek chorował, co opóźnia ten proces. Zdarzają się jednak dorosłe owczarki z oklapniętymi uszami, to po prostu czasem się zdarza. Możesz o tym porozmawiać ze swoim weterynarzem podczas wizyty po 6. miesiącu życia psa, żeby sprawdzić, czy wszystko jest w porządku.

Floriane

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post