Tramadol dla psa

L
Lafilledu59 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim, mój psiak właśnie dostał po raz pierwszy tramadol. Weterynarz powiedział nam, że to dość mocny lek przeciwbólowy. Czy ktoś z was podawał go już swojemu pupilowi? Jeśli tak, to czy dobrze go tolerował? Zauważyliście jakieś skutki uboczne? Czy lek okazał się skuteczny? Dzięki z góry za wasze odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

39 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, jestem z Wami całym sercem.

To faktycznie dziwne, bo zazwyczaj po pierwszym zastrzyku pies od razu traci przytomność.

To była słuszna decyzja. Wasz pies już nie cierpi. Mimo problemów przy tym pierwszym zastrzyku, dobrze się stało, że odszedł w domu.

Jeśli tylko poczujecie potrzebę, żeby o tym porozmawiać, śmiało piszcie tutaj.

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Hulco odszedł....

Pytałam jeszcze panią weterynarz o potwierdzenie i przyznała, że to było najlepsze, co mogliśmy zrobić. Nowotwór był już bardzo zaawansowany. Powiedziała, że i tak mieliśmy szczęście, że był z nami jeszcze przez te 3 miesiące od diagnozy...

Mój misiek leżał na kanapie, kiedy przyszła. On zawsze tak kochał gości, był taki radosny... Musieliśmy go wręcz powstrzymywać, żeby nie schodził z kanapy, bo koniecznie chciał się z nimi przywitać (była też asystentka weterynaryjna)... Trafiło na tydzień, kiedy mój weterynarz jest na urlopie, więc była zastępczyni. Trochę podgoliła mu tylną łapę, żeby założyć wenflon, a my go trzymaliśmy. Mój kochany nagle tak strasznie zawył, aż się poderwał... Nigdy wcześniej nie słyszałam czegoś takiego. To było głośniejsze niż wtedy, gdy przypadkiem nadepnie się psu na łapę. Jestem pewna, że po prostu strasznie go zabolało, a nie – jak ona twierdziła – że to niby tylko ze strachu...

Podała mu środek usypiający przez wenflon. Czekaliśmy chwilę, ale był bardzo pobudzony i to w ogóle nie zadziałało, więc podała drugą dawkę. Potem cały czas kręcił głową na boki i strasznie się ślinił. Po jakimś czasie, kiedy cały czas do niego mówiliśmy i go głaskaliśmy, uspokoił się i wyglądał, jakby patrzył na jakieś niewidzialne rzeczy. Wtedy pani wet zdecydowała, żeby podać ten ostatni środek w przednią łapę. Tym razem w ogóle nie poczuł igły i w sekundę zasnął już na zawsze....

Może się mylę, ale dla mnie ta eutanazja – a przynajmniej ta pierwsza część – powinna wyglądać inaczej. Nie powinien tak krzyczeć.

No i to tyle.

Przetłumaczony francuski
    Ktrine37
    Ktrine37 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jestem z Wami myślami... życzę Wam dużo siły...

Odpoczywaj, kochany Huclo, w świecie bez cierpienia...

Przetłumaczony francuski
    J
    Jazz17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dużo sił dla Was w tym niezwykle trudnym momencie pożegnania z Waszym życiowym towarzyszem. Tym ostatnim gestem dajecie mu ostatni dar miłości i nie macie sobie nic do zarzucenia.

Myślami jestem z Wami dzisiejszego popołudnia...

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć

Wiedz, że będę z Wami wszystkimi myślami w tej trudnej chwili. Zrobiliście to, co zalecił weterynarz, więc przede wszystkim nic sobie nie wyrzucaj. To czas, żeby pożegnać się z Huclo

Trzymajcie się

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Bardzo mi przykro słyszeć, że nadszedł ten moment. Zrobiłeś dla niego wszystko, co w twojej mocy i to wspaniałe, że potrafisz uszanować sygnały, które wysyła ci ten stary przyjaciel.

Wiedz, że bardzo ci współczuję. Myślę, że nie dasz rady ukryć swojego cierpienia (a przynajmniej emocji), pies na pewno to wyczuje, ale nie miej z tego powodu poczucia winy.

Moim zdaniem nie wahaj się mówić do niego jak najwięcej, żeby „pozwolić mu odejść”.

Trzy miesiące temu musiałam uśpić Pepper, moją klacz, miała 27 lat. Wciąż zdarza mi się płakać jak bóbr, więc daj sobie czas. Naciesz się nim teraz (dużo przytulania, wspólne oglądanie filmu...), zrób coś, czego będziesz mógł się trzymać poza wspomnieniami, które już macie.

Szczerze współczuję i jestem z tobą całym sercem.

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś
    Dobry wieczór, to odbędzie się jutro po południu w domu. Pozwolenie mu na odejście to najlepsze, co mogę dla niego zrobić. To nowotwór kości, więc jest nieuleczalny... Najtrudniejsze jest nie tylko to, że trzeba będzie skrócić jego cierpienie, ale też sama świadomość, że zna się dokładny dzień i godzinę...
    Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dużo siły.

Towarzyszyłeś mu do samego końca wspólnej drogi, został już tylko ten ostatni mały kroczek, w którym musisz mu pomóc.

To niezwykle bolesny moment, ale niestety nieunikniony...

Jestem myślami z Tobą

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś
    Dzień dobry, dzwoniłam do lecznicy w sprawie Huclo i niestety poza morfiną (po której spałby dzień i noc) nie ma żadnych leków przeciwbólowych silniejszych niż tramadol.... Huclo cały czas leży i wstaje tylko wtedy, gdy musi. Bardzo kuleje albo w ogóle trzyma łapę w górze. Wstrzymuje się z siku, bo dojście do ogrodu sprawia mu ból, więc odwleka to w czasie jak tylko może. Weterynarz wyjaśnił nam, że to już koniec drogi i że musimy spojrzeć na jakość jego życia, na to, czy ma jeszcze jakieś drobne przyjemności, no i oczywiście wziąć pod uwagę jego ból. Nawet jeśli nic nie mówi, na pewno cierpi – dziś rano nawet przez sen trzymał łapę w górze. Widząc to wszystko, choć jest to dla nas niesamowicie trudne, zdecydowaliśmy się pozwolić mu odejść.
    Przetłumaczony francuski
    Ktrine37
    Ktrine37 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór, dzięki za wieści... no to trzymamy kciuki, żeby te 3 dawki dziennie zadziałały jak należy i przyniosły mu odpowiednią ulgę 😉

Miłego wieczoru i wymiziaj porządnie swojego psiaka 🙂

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 39

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post