Tramadol dla psa
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Przede wszystkim obserwuj dalej jego ogólny stan.
Uściski dla tego przystojniaka!
Tramadol to mocny lek. Jedne zwierzaki go tolerują, inne nie – zresztą zupełnie tak samo jak u ludzi.
Tak, tak, pamiętam o tej rezygnacji z operacji. Czekać więc... byle bez cierpienia.
Nie wiem, co jeszcze mogłabym napisać, strasznie mi przykro z jego i Twojego powodu.
Nie, nigdy nie podawałam psiakom tramadolu.
A operacja naprawdę nie wchodzi w grę?
🤞
Wielkie dzięki, poszukam Waszego posta. Trzymajcie się ciepło!
gigi397
😯 Dzień dobry, Lafilledu 59, ile kropli dziennie musi przyjmować Pani piesek?
To lek z grupy opiatów i jest dość silny. Sama musiałam go brać po tym, jak dotkliwie pogryzł mnie pies. Ścięgno w palcu wysunęło się wtedy z pochewki. Nie należę do osób przesadnie delikatnych, ale muszę przyznać, że mocno to odczułam. Miałam brać po 4 krople rano i wieczorem, ani kropli więcej. Trzeba jednak przyznać, że jest bardzo skuteczny. Jaka jest właściwie przyczyna bólu u Pani pieska?
gigi397
Dzień dobry, faktycznie tramadol jest pochodną morfiny, więc to dość silny lek przeciwbólowy. Jednak badania weterynaryjne z ostatnich lat wykazują, że niektóre psy słabo reagują na ten lek, więc jego skuteczność nie zawsze jest pewna – to kwestia bardzo indywidualna i zależy od konkretnego psa. Jeśli chodzi o skutki uboczne, może on wywoływać lekkie otępienie i senność, a rzadziej nudności czy wymioty. Jeśli Twój pies ma problemy z wątrobą lub nerkami, należy zachować szczególną ostrożność, a u psów z padaczką nie wolno go stosować. Jeśli Twój pies nie ma żadnego z tych schorzeń, nie martw się i po prostu przestrzegaj dawek przepisanych przez weterynarza!
Mam nadzieję, że pomogłam,
Pozdrawiam serdecznie,
Julie
39 komentarzy na temat 39