Tramadol dla psa

L
Lafilledu59 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim, mój psiak właśnie dostał po raz pierwszy tramadol. Weterynarz powiedział nam, że to dość mocny lek przeciwbólowy. Czy ktoś z was podawał go już swojemu pupilowi? Jeśli tak, to czy dobrze go tolerował? Zauważyliście jakieś skutki uboczne? Czy lek okazał się skuteczny? Dzięki z góry za wasze odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

39 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Przede wszystkim obserwuj dalej jego ogólny stan.

Uściski dla tego przystojniaka!

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś

Tramadol to mocny lek. Jedne zwierzaki go tolerują, inne nie – zresztą zupełnie tak samo jak u ludzi.

Tak, tak, pamiętam o tej rezygnacji z operacji. Czekać więc... byle bez cierpienia.

Nie wiem, co jeszcze mogłabym napisać, strasznie mi przykro z jego i Twojego powodu.

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś
    Cześć Tania, nie, wyjaśniałam to już w poście o nim – wczoraj dostał pierwszą dawkę i przez resztę wieczoru był taki klapnięty, leżał tylko plackiem. Mieszkam z bratem i ponieważ on wstaje do pracy o 4 rano, rozmawialiśmy wczoraj o ewentualnej kolejnej dawce, gdyby była potrzebna. Powiedziałam mu, że jeśli po przebudzeniu Ulco będzie trochę utykał, to trzeba chwilę odczekać i zobaczyć, co się dzieje. Mój staruszek jest już w takim wieku, że jak poleży dłużej i nagle wstanie, to idzie na początku tak na zwolnionych obrotach, dopóki mięśnie i stawy mu się nie rozruszają. Brat miał sam ocenić, czy mały kuleje, czy trzyma łapę w górze. Przypuszczam, że tak właśnie było, bo w porównaniu do wczoraj brakuje kolejnych tabletek. Dziś rano, podobnie jak wczoraj wieczorem, był taki na wpół uśpiony, zwinięty w kłębek na kanapie. Wstał tylko raz i to z trudem, żeby przenieść się na inną kanapę i znów zwinąć się w kulkę. Więc albo ten lek w ogóle nie działa na ból, albo ból mija, ale tramadol daje mu jakieś inne skutki uboczne (może mdłości, ból brzucha, jakieś dziwne samopoczucie – rzeczy, które u zwierzaka trudno wyczuć). Potem musiałam wyjść, a jak wróciłam, przywitał mnie w drzwiach machając ogonem, ale z łapą w górze, z której poleciało parę kropel krwi. Teraz znowu ułożył się na kanapie, ale już nie w kłębku. Wygląda na bardziej przytomnego, więc wnioskuję, że lek, który musiał dostać między 4 a 5 rano, przestał działać i dlatego nie jest już taki padnięty. Jeśli chodzi o działanie tabletek na ból, to ciężko stwierdzić, czy mu to pomaga, skoro po ich wzięciu jest taki nieobecny.
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś

Nie, nigdy nie podawałam psiakom tramadolu.

A operacja naprawdę nie wchodzi w grę?

🤞

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś
    Julie wspomniała wcześniej, że niektóre psiaki nie reagują na ten lek. Choć wiem, że mój kochany piesio jest już w bardzo ciężkim stanie, to naprawdę mam nadzieję, że to zadziała. Weterynarz wyjaśnił mi, że jeśli będzie musiał go brać, a prędzej czy później lek przestanie przynosić efekty, to lepiej będzie pozwolić mu odejść. Po tramadolu kolejnym etapem jest już tylko morfina, a wtedy pies byłby ciągle otumaniony i cały czas by przesypiał, nie mając już żadnej radości z życia.
    Przetłumaczony francuski
    Gigi397
    Gigi397 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wielkie dzięki, poszukam Waszego posta. Trzymajcie się ciepło!

gigi397

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś
    Dobry wieczór i dziękuję za wasze odpowiedzi. Ma dostawać 2 i pół tabletki w odstępie 8 godzin, ale tylko w razie potrzeby. Dostał dawkę nieco ponad 2 godziny temu i teraz tak na wpół śpi – to pewnie ta senność, o której wspominaliście wcześniej. On ma guza paliczka (pisałem o tym już w osobnym wątku). Na początku dostawał tylko lek przeciwzapalny, ale od czwartku zmieniliśmy go na taki, który działa też przeciwbólowo. Weterynarz zostawił nam listki tramadolu, żeby podawać go w razie bólu. Wczoraj kilka razy utykał, a dzisiaj w południe na spacerze, jak tylko się zatrzymywał, to podnosił łapę. W domu było to samo, dlatego dostał pierwszą dawkę.
    Przetłumaczony francuski
    Gigi397
    Gigi397 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

😯 Dzień dobry, Lafilledu 59, ile kropli dziennie musi przyjmować Pani piesek?

To lek z grupy opiatów i jest dość silny. Sama musiałam go brać po tym, jak dotkliwie pogryzł mnie pies. Ścięgno w palcu wysunęło się wtedy z pochewki. Nie należę do osób przesadnie delikatnych, ale muszę przyznać, że mocno to odczułam. Miałam brać po 4 krople rano i wieczorem, ani kropli więcej. Trzeba jednak przyznać, że jest bardzo skuteczny. Jaka jest właściwie przyczyna bólu u Pani pieska?

gigi397

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry, faktycznie tramadol jest pochodną morfiny, więc to dość silny lek przeciwbólowy. Jednak badania weterynaryjne z ostatnich lat wykazują, że niektóre psy słabo reagują na ten lek, więc jego skuteczność nie zawsze jest pewna – to kwestia bardzo indywidualna i zależy od konkretnego psa. Jeśli chodzi o skutki uboczne, może on wywoływać lekkie otępienie i senność, a rzadziej nudności czy wymioty. Jeśli Twój pies ma problemy z wątrobą lub nerkami, należy zachować szczególną ostrożność, a u psów z padaczką nie wolno go stosować. Jeśli Twój pies nie ma żadnego z tych schorzeń, nie martw się i po prostu przestrzegaj dawek przepisanych przez weterynarza!

Mam nadzieję, że pomogłam,

Pozdrawiam serdecznie,

Julie

Przetłumaczony francuski
  • 39 komentarzy na temat 39

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post