Mój szczeniak bardzo cierpi po pierwszym szczepieniu!

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Lila994 napisał(a):

22 sekundy temu

Cześć, pomocy! :(

No więc piszę do Was z moim małym Makki, który ma dwa miesiące. Dzisiaj o 15:30 dostał swoje pierwsze szczepienie i ojej, to jakiś koszmar...!

Płacze bez przerwy, bardzo go boli lewa łapka, w którą dostał zastrzyk. Byłam już z powrotem u weterynarza i powiedział mi, że to normalne..

Ale ja się strasznie martwię...

Co mogę zrobić, żeby uśmierzyć jego ból? Serce mi pęka, jak na niego patrzę. Je normalnie, ale w ogóle nie chodzi, nie może nawet stanąć na tej lewej łapce, nawet gdy śpi na lewym boku...

Pomóżcie proszę!! 🤧

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • N
    Nancyroxaneluna Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mój malutki chihuahua mini, ma 2,5 miesiąca

Strasznie wyje z bólu po pierwszym szczepieniu i zachipowaniu

Wszystko było robione dzisiaj o 15:00

Przetłumaczony francuski
    K
    Kelly150600 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Odpowiadając: wszystko jest w porządku i już dużo lepiej. Przez te dwa dni po szczepieniu trochę go bolało, ale to normalne, był po prostu zmęczony. Nie martw się 👍🏻😊
    Przetłumaczony francuski
    K
    Zgłoś
    Odpowiadając – wszystko jest w porządku i już o wiele lepiej. Przez te dwa dni po szczepieniu trochę go bolało, ale to normalne, był po prostu zmęczony, nie martw się 👍🏻😊
    Przetłumaczony francuski
    K
    Zgłoś
    Dobry wieczór, piszę do Was, bo ogromnie martwię się o mojego 4-miesięcznego pieska rasy chihuahua... jestem w takiej samej sytuacji jak Lila994. Mój piesek, Bambi, miał dzisiaj drugie szczepienie. Pani weterynarz podała mu zastrzyk w skórę z tyłu uda, po prawej albo lewej stronie, już sama nie pamiętam. Boję się go teraz nawet dotknąć, bo płacze przy każdej próbie ruchu, przy chodzeniu, a nawet wtedy, gdy próbuję go pogłaskać. Chciałabym się dowiedzieć, czy to normalne? Pierwsze szczepienie robił jeszcze hodowca, a ja byłam z nim teraz na drugim i nie wiem, czy to normalne, że on się tak źle czuje, jest taki smutny i tak bardzo cierpi, że nie może się ruszać ani chodzić... Leży teraz ze mną w cieple w łóżku i w ogóle nie może się ruszyć. Strasznie się o niego niepokoję, serce mi pęka, gdy widzę go w takim stanie. Czy ktoś mógłby mi coś doradzić albo powiedzieć, czy to normalne, że on tak bardzo cierpi i nie chce się ruszać? Czy powinnam wrócić z nim do weterynarza? Dziękuję i pozdrawiam, Kelly
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

@Jador tak, rozumiem. Spał aż do teraz i teraz czuje się już o niebo lepiej!

@docline haha, no to będzie ciężko, bo i tak cały czas nad nim skaczemy, a jak go tak bardzo bolało, to już w ogóle poświęcaliśmy mu każdą chwilę. Jeśli mu się to spodobało, to pewnie będzie teraz chciał jeszcze więcej uwagi ^^

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli został ukłuty w miejsce, gdzie nie ma zbyt wiele „mięska”, każde ukłucie może być bolesne.

Z drugiej strony, jeśli zauważył, że głośne piszczenie z bólu wzbudziło Twoje współczucie i sprawiło, że poświęcasz mu więcej uwagi, możesz liczyć na to, że przy każdym małym „kuku” w przyszłości będzie nieźle dramatyzował LOL

Przetłumaczony francuski
    Jador
    Jador Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Szczepienie wcale nie boli. Co najwyżej miejsce po zastrzyku może być trochę wrażliwe, a czasem robi się tam taka mała kuleczka, ale nic poza tym. Psiaki zazwyczaj nie przechodzą tego jakoś gorzej. U mojego raz wystąpiła lekka biegunka następnego dnia, ale nie mam pewności, czy to faktycznie była wina szczepionki...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

@Jador prawdę mówiąc, nie wiem dokładnie gdzie, wiem tylko, że lewy bok go strasznie boli i cały czas trzyma lewą łapkę podkurczoną z bólu... Przepraszam, jeśli nie potrafię tego wyjaśnić tak dobrze, jak bym chciała!

Teraz śpi, więc poczekam do jutra i jeśli nadal będzie go tak bolało, posłucham waszej rady i skontaktuję się z innym weterynarzem!

Ale tak w ogóle, to czy to normalne, że on tak cierpi? :(

#NiepokójPoczątkującej! 🤧

Przetłumaczony francuski
    Jador
    Jador Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No czegoś takiego jeszcze nie widziałam – szczepionka w łapę! Jakaś nowa technika?!? U ludzi szczepi się bezpośrednio w mięsień, w dobrze umięśnioną część (pośladek albo ramię), a u psa zazwyczaj w kłąb. Mam nadzieję, że ten weterynarz nie trafił w żaden nerw.

Jedno jest pewne: pod żadnym pozorem nie próbuj podawać żadnych leków przeciwbólowych, a już zwłaszcza paracetamolu, bo jest on bardzo toksyczny dla psów.

I jeśli jutro nie będzie lepiej, skonsultuj się z innym wetem. Biedny maluch...

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 13

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post