Pinczer miniaturowy, problem z autorytetem, bardzo mocno ugryzł

P
Pacotille Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzielę mój wpis na dwie części (podobno jest za długi 😅)

Cześć,

Piszę ten post, bo jestem już bezradna wobec zachowania naszego pinczera miniaturowego, którego adoptowaliśmy w lipcu zeszłego roku przez fundację. Mając zaledwie 8 miesięcy, przed nami zaliczył już 6 różnych domów od urodzenia.

Mamy już 15,5-letnią babunię labradorkę i 3 koty – wszystkie to przygarnięte zwierzaki.

Fundacja zapewniała nas, że piesek akceptuje koty i nie szczeka (a to był dla nas jedyny warunek konieczny, o którym wspominaliśmy przy adopcji).

Okazało się, że nie do końca tak to wygląda: gania nasze koty przy każdej okazji i obszczekuje sąsiadów, gdy tylko ich zobaczy lub usłyszy, albo gdy ktoś przychodzi do domu.

Mimo wszystko uwielbiamy go i żeby popracować nad tymi dwoma „wadami”, w październiku poprosiliśmy o pomoc behawiorystkę, która wyjaśniła nam, jak pracować metodami pozytywnego wzmacniania.

Robimy, co w naszej mocy, choć przyznam szczerze, że pewnie nie tak sumiennie, jak powinniśmy. Niemniej jednak tygodnie mijają i powoli odnajdujemy równowagę z naszą piątką futrzaków.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

23 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Pierwsza zasada: nie pozwalaj jej przejmować inicjatywy (jeśli chodzi o wybór miejsca, w którym przebywa, czy czas na konkretne aktywności).

Druga zasada: nigdy nic jej nie dawaj, dopóki nie będzie miała odpowiedniego nastawienia.

Uwaga, inteligentny pies potrafi nieźle kombinować.

Na początku to przede wszystkim wielka lekcja cierpliwości.

Nie dostaje absolutnie nic, dopóki nie udowodni, że jest spokojna i uległa – i to bez żadnego udawania.

(Jako pierwsze narzędzia wykorzystaj to, co dla psa jest najważniejsze: jedzenie, zabawę, cokolwiek – każdy z nich ma swój słaby punkt).

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Praca nad pozytywnym wzmocnieniem w obecności kotów – co to właściwie oznacza w praktyce? Nagradzanie psa, kiedy ignoruje koty, i nierobienie niczego, gdy je zaczepia albo goni?

Moja suczka ma dość mocno rozwinięty instynkt łowiecki i mieszka z dwoma kotami. Dla mnie nigdy nie było opcji, żeby pozwolić jej na ganianie ich czy kontrolowanie tego, gdzie i kiedy chodzą.

Dlatego działałam na kilku polach: z jednej strony faktycznie zachęcałam ją do ignorowania kotów i zostawiania ich w spokoju, stosując pozytywne wzmocnienie. Ale z drugiej, w przypadku niewłaściwego zachowania (zrywanie się pędem do kota, blokowanie przejścia, robienie stójki, wyganianie ich skądś itp.) zawsze wyraźnie wkraczałam i ona szybko zrozumiała, o co chodzi. Teraz wspólne życie układa nam się bardzo dobrze.

Twój pies musi zrozumieć, że jeśli łamie zasady, to będzie miał do czynienia z Tobą.

Ale do tego musi najpierw dobrze te zasady opanować, co u Was chyba jeszcze kuleje. Więc radziłabym najpierw popracować nad podstawami, zanim zaczniecie próbować czegokolwiek w kwestii dogadywania psa z kotem.

Jeśli czujesz, że nie robicie postępów z tą trenerką, zasięgnij opinii innego profesjonalisty, który niekoniecznie opiera się tylko na marketingowym haśle „metody pozytywne”. Moim zdaniem Wasza obecna sytuacja pokazuje, że w poradach, które otrzymaliście, jest jakiś błąd.

Przetłumaczony francuski
    maelfie
    Maelfie Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mam mieszankę pinczera, to strasznie uparta sztuka, która bardzo często szczeka i często szczerzy zęby. Jest też strasznym łakomczuchem i ciągle żebrała przy stole, teraz daję jej jeść przed nami i potem mamy spokój.
    Paco też szczeka na sąsiadów 🙄 Na szczęście oni lubią psy 😅 Ale to i tak mimo wszystko jest bardzo uciążliwe... Czy ona już kiedyś ugryzła?

Nie, nigdy nie ugryzła, ale już kilka razy zdarzyło jej się uszczypnąć.

Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś

Mam mieszańca pinczera, to straszny uparciuch, który bardzo często szczeka i często szczerzy zęby. Jest też ogromnym łakomczuchem i ciągle żebrała przy stole, teraz daję jej jeść przed nami i potem mamy już spokój.

Paco też oszczekuje sąsiadów 🙄

Na szczęście lubią psy 😅 Ale mimo wszystko jest to bardzo uciążliwe...

Czy zdarzyło jej się już kogoś ugryźć?

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Często mijam u siebie w okolicy Jack Russelle (teriery, trochę jak pinczery ^^). 3/4 z nich jest agresywna, a reszta to takie kluseczki... Jedyny, który jest towarzyski i spokojny, to ten, który ciągle biega ze swoimi właścicielami, pieszo albo przy rowerze... Sport sprawia, że są znacznie łatwiejsze do ogarnięcia.
    Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś

Zdjęcie „potwora” 🐾🖤

Przetłumaczony francuski
    maelfie
    Maelfie Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mam mieszankę pinczera – to straszny uparciuch, bardzo często szczeka i często szczerzy zęby.

Jest też niesamowitym łakomczuchem i ciągle żebrała przy stole. Teraz karmię ją przed nami i dzięki temu mamy potem święty spokój.

Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś

To, co ja robię, to uprzedzam moją sunię i każę jej usiąść; odsyłam ją na posłanie, kiedy chcę pobawić się z kotami, żeby nie podskubywała im ukradkiem sierści...

Każdy z naszych 3 kotów wypracował sobie własną strategię na Paco 😼

Czasami chciałabym, żeby dostał porządną nauczkę pazurem, to by go może trochę uspokoiło 😾

Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś

Tak, czasem zabieram go ze sobą pobiegać.

Pewnie nie wystarczająco często 😅

Uwielbia spacery na łonie natury, ale w ogóle nie lubi miasta.

Jeśli chodzi o jedzenie, to czasem dajemy mu jeść wcześniej, kiedy sami jemy późno.

Jest strasznie upierdliwy, kiedy pijemy aperitif albo jemy posiłek w salonie 🤬

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Uprawiacie z nim jakiś sport? Bieganie, jazda na rowerze...? Jeśli o mnie chodzi, to myślę, że to, czy pies zje przed czy po, nie jest aż tak istotne. Najważniejsze, żeby potrafił zostać na swoim miejscu i był spokojny, kiedy wy jecie posiłek. Jeśli zje przed wami, będzie mniej skłonny do żebrania przy stole, bo jak będzie głodny, a wy będziecie zajadać pieczonego kurczaka, to na pewno ciężko mu będzie zachować spokój ^^ Co do kotów, to patrząc na moją sunię i kotki – dogadują się bardzo dobrze, ale to prawda, że czasem moja psina wyszczerzy na nie zęby, np. z ekscytacji podczas zabawy albo w momencie nakładania im jedzenia. W takich sytuacjach po prostu ją uprzedzam i każę jej usiąść. Odsyłam ją na posłanie, kiedy chcę pobawić się z kotami, żeby nie próbowała ich ukradkiem podskubywać za futro...
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 23

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post