Pinczer zjadł wosk z Babybela

Princessekarine
Princessekarine Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór, moja

Sunia zjadła dziś wieczorem połowę woskowej otoczki z sera Babybel... bardzo się martwię, czy myślicie, że to może być niebezpieczne? W zeszłym tygodniu zjadła oko od pluszaka i była bardzo chora, miała objawy jak przy silnym nieżycie żołądka z krwią... oczywiście byłam u weterynarza, który ją wyleczył, a teraz znowu to samo... ona zjada dosłownie wszystko, co leży na wierzchu, robi się to coraz trudniejsze. Macie jakieś rady, jak oduczyć ją zjadania wszystkiego, co znajdzie? Dzięki za Wasze odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Yuna La Ficelle
    Yuna la ficelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

http://www.astuceshebdo.com/2014/08/cire-mini-babybel.html?m=1

Proszę, tu macie coś o tym Babybelu 😁. Sam jem ich mnóstwo (nie żeby to była reklama 😂) i wiadomo, taki wypadek może się zdarzyć też przy dzieciach. Ta czerwona „skórka” z Babybela jest celowo zaprojektowana tak, żeby nie była groźna w razie połknięcia, co nie zmienia faktu, że nie służy do jedzenia. Trzeba też uważać na ten pasek do otwierania, bo on może stworzyć realne zagrożenie.

A poza tym myślę, że najlepiej po prostu nie zostawiać na wierzchu niczego, co mogłoby być niebezpieczne. Uważajcie na pluszaki, bo nie wiem, jak jest teraz, ale kiedy byłem mały, niektóre (jak te małpki „Kiki”) były wypchane takimi małymi, słodkimi kuleczkami o wielkości 2 milimetrów, podobnymi do granulek homeopatycznych. To może tylko zachęcać zwierzaki do rozszarpywania zabawek.

Przetłumaczony francuski
    Jeuveuetreautop
    Jeuveuetreautop Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

je pinczera :v

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Komendy „zostaw” możesz nauczyć psa za pomocą nagród.

Trzymasz smakołyk w dłoni i wydajesz polecenie „zostaw”. Zbliżasz do niej rękę, a jeśli spróbuje go zabrać, zamykasz dłoń. Powtarzasz to tak długo, aż będzie spokojnie trwać przed przysmakiem, nie próbując go przechwycić. Wtedy dajesz jej nagrodę, ale drugą ręką.

Potem spróbuj ze smakołykiem na podłodze – trzymaj stopę blisko i jeśli pies będzie chciał go zjeść, hop, zakrywasz go nogą.

To się świetnie sprawdzi, kiedy następnym razem coś ci przypadkiem upadnie na ziemię.

Co do incydentu z pluszakiem, to inna kwestia... pies ma naturalną potrzebę rozszarpywania, więc nie można pozwalać mu na zabawę rzeczami, które nie są przeznaczone typowo dla psów. Pluszaki dla zwierząt nie mają plastikowych oczu, które mogłyby zostać połknięte.

A jeśli chodzi o te problemy żołądkowe – jeśli te kości, o których wspominasz, to te beżowe gryzaki z prasowanej skóry niewiadomego pochodzenia, to nie jest to nic dobrego... Mimo że są sprzedawane jako produkt dla psów, to straszny syf (wybacz słownictwo, ale nie ma na to innego określenia) i tak, pies może się od tego poważnie rozchorować.

Lepiej postawić na naturalne gryzaki, takie jak ucho wieprzowe (tylko nie dawaj całego na raz takiemu maluchowi...), małe kawałki suszonego mięsa albo suszone żwacze.

Przetłumaczony francuski
    Princessekarine
    Princessekarine Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, moja księżniczka ma 8 miesięcy… zjada dosłownie wszystko, co znajdzie… ostatnio przegryzła na pół oko od pluszaka – tę okrągłą część i taki plastikowy element przypominający śrubkę, myślę, że to ją rani… wcześniej dawałam jej też kości do gryzienia, ale od tamtej pory już ich nie dostaje… macie jakieś rady, jak ją oduczyć takich zachowań?…
    Przetłumaczony francuski
    J
    Jazz17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Tak jak Emla, pilnuj wszystkiego i przede wszystkim uważaj, żeby nie zostawiać na wierzchu niczego potencjalnie niebezpiecznego...
    Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wosk z Babybela nie jest toksyczny i powinien bez problemu przejść przez organizm. Musisz jednak uważać, żeby nie zrobił się z tego żołądkowy zator, więc obserwuj uważnie, jak często piesek się załatwia.

Z drugiej strony, jeśli dostał problemów żołądkowych po zjedzeniu oka od pluszaka, co nie bardzo ma sens... obawiam się, że może mu jednak coś dolegać...

W jakim wieku jest Twój chihuahua?

Szczeniak je wszystko i o każdej porze, to trochę mija z wiekiem, ale to wciąż pies – i tak trzeba go pilnować i uczyć komendy „zostaw”.

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post