Mój szczeniak nie chce się załatwiać na ulicy

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! 😁

Zanim zacznę, wiem, że na forum pewnie jest sporo wątków podobnych do mojego i że sam już kiedyś zakładałem podobny temat.

Mimo to chciałbym poznać wasze świeże opinie na ten temat i przede wszystkim znaleźć jakieś realne rozwiązanie.

No więc tak: mój prawie trzymiesięczny szczeniak w ogóle nie potrafi załatwić się na ulicy. I mówiąc „ulica”, mam na myśli zarówno hałaśliwe miejsca, jak i te bardzo spokojne, gdzie prawie nikt nie przechodzi.

Swoje potrzeby załatwia albo w domu, albo na trawniku, albo kiedy spacerujemy po parkach i na łonie natury.

Wydaje mi się, że rozumie już zasady czystości – kiedy załatwia się w domu, widzę, że to nie jest dla niego czysta przyjemność i że wolałby zrobić to na zewnątrz.

Piszę ten post, bo jestem po prostu w szoku po tym, co się przed chwilą wydarzyło z moim maluchem... Już wyjaśniam:

Dzisiaj spróbowałem wyczekać idealny moment, kiedy szczeniakowi naprawdę mocno się chciało – czyli chwilę, w której zaczął piszczeć i przykucać, żeby zrobić siku albo kupę.

W pewnym momencie przykucnął do kupy. Szybko wziąłem go więc na ręce i wyniosłem prosto na ulicę, żeby tam dokończył.

Byłem przygotowany na to, że może to trochę potrwać, więc nastawiłem się psychicznie.

Ale teraz to już kompletnie nic nie rozumiem! Spędziłem z nim na zewnątrz godzinę i 50 minut, a on nie zrobił ani grama kupy! Chociaż w domu miał już – wybaczcie wyrażenie – „dwójkę na wylocie” i nawet piszczał w stylu „szybko, szybko, zaraz nie wytrzymam”.

Naprawdę nie ogarniam – na dworze go stymulowałem, bawiłem się z nim, nakręcałem go tak, jak mi radzono, i kompletnie nic. To niesamowite, on ma chyba zwieracze z betonu...

Czy mieliście kiedyś podobny problem? Jak u was wyglądała nauka czystości?

Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

18 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Shylvie4
    Shylvie4 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Z mojego doświadczenia powiem, że Dough nigdy nie załatwiał się nigdzie indziej niż na dworze w trawie. Ale my mieszkamy na wsi, więc nie mam Twojego problemu.

Wzięłam go z hodowli, w której psy przebywały na zewnątrz – myślę, że po prostu tak się przyzwyczaił i nigdy nie załatwiał się w innych miejscach. Dla niego trawa = toaleta... a chodnik = ???.

Bądź cierpliwy, to w końcu przyjdzie. Mam nadzieję, że mieszkasz blisko jakiegoś parku...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Moja sunia nigdy nie robi siku ani kupy na chodniku, a tym bardziej na asfalcie. Nie martw się, psy załatwiają swoje potrzeby tam, gdzie czują, że miejsce jest do tego odpowiednie. Na przykład moja woli załatwiać się w trawie niż na chodniku, więc nawet jeśli Twój pies nie chce robić tego na asfalcie czy czymś innym, to naprawdę nie masz się czym martwić!!!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Novanos, nie bierz moich wpisów do siebie. Nie próbuję Ci zaszkodzić. Wiesz, możemy dawać Ci różne rady i niektóre z nich się sprawdzą, ale nic nie zastąpi doświadczenia i tej wspólnej przygody, którą teraz przeżywasz ze swoim psem. Zaufaj sobie, zaufaj jemu, komunikujcie się i idźcie do przodu we własnym tempie. Najważniejszy jest zdrowy rozsądek. Z takim podejściem na pewno sobie poradzisz. Pozwól swojemu psu czuć się dobrze, Ty też bądź dobrej myśli, a wszystko się ułoży. Czasami chcąc przedobrzyć, ostatecznie nie robi się niczego dobrego. Jeszcze raz – to nie jest nic przeciwko Tobie. Przepraszam, jeśli wydaję się nieprzyjemna, ale widzę, że wprawiam ludzi na forum w zakłopotanie. Dlatego będę unikać dalszych wpisów. Miłego dnia i ciesz się swoim psiakiem.
    Przetłumaczony francuski
    G
    Gatoo Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mój 10-miesięczny psiak miał na początku ten sam problem – nie chciał się załatwiać na betonie, ale przez częste wychodzenie i spacery po mieście w końcu mu przeszło. Teraz co prawda wciąż unika robienia tego w mieście, ale jak już musi, to po prostu to robi 😂

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Pewnie, błędy zdarzają się każdemu z nas 🤣.

A co do robienia kupy na asfalcie – przyjdzie na to czas, gdy pojawi się taka potrzeba i maluch nie będzie miał innego wyjścia. Na razie te skrawki ziemi pod drzewami na ulicy w zupełności wystarczą.

Dorosły pies, który potrafi już trzymać czystość, nie rozchoruje się, jeśli akurat nie znajdzie trawy, ale dla szczeniaka to wszystko jest jeszcze trochę zagmatwane. Trzeba mu więc ułatwiać zadanie i uczyć czystości, wyprowadzając go na trawę (albo po prostu na ziemię, to też jest okej).

Bez stresu Novanos, przy takim zaangażowaniu, jakie w to wkładasz, na pewno wszystko się uda. Ciesz się tym, że to jeszcze szczeniak, bo ten czas ucieka błyskawicznie... nie ma co go na siłę popędzać z dorastaniem 😉

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, faktycznie mam na myśli asfalt, ale doskonale wiem, że trochę przesadziłem, chcąc go zmuszać do załatwiania się na chodniku. Mam teraz trochę wyrzuty sumienia i wiem, że to był błąd, ale z drugiej strony myślę sobie, że każdy ma prawo je popełniać – w każdym razie to dla mnie cenna nauczka.

I tak tylko słowem wyjaśnienia: to prawda, że na początku strasznie się denerwowałem i stresowałem tym, że zrobię coś nie tak (stąd te moje liczne posty na forum sprzed kilku dni), ale teraz podchodzę do tego na dużo większym luzie. Teraz po prostu staram się zasięgnąć informacji i dopytać o wszystko, żeby móc robić to, co trzeba i przede wszystkim się uczyć.

Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie wasze odpowiedzi! :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć wszystkim. Novanos, już ci to pisałem, ale weź głęboki oddech i przede wszystkim daj swojemu psu dorosnąć. Wiesz, że takimi nerwami możesz tylko pogorszyć sprawę i narobić sobie problemów? Poważnie, Koda załapał, o co chodzi, już w wieku 2,5 miesiąca, a pełną czystość osiągnął w wieku 4 miesięcy (załapał, czyli: jeśli przegapiłem sygnały pod drzwiami – co zdarzało się rzadko, bo umiał dać znać; a osiągnął czystość: od 4. miesiąca zero wpadek). Ale nawet dzisiaj, przy idealnie nauczonym psie, Koda zawsze szuka choćby kępki trawy na chodniku, żeby „zostawić depozyt”. Nie znam żadnego psa, który lubiłby asfalt, to nienaturalne. Czytając twoje posty, mam wrażenie, że jesteś strasznie zestresowany. Wręcz nadpobudliwy (to nie zarzut!), więc moja rada jest skierowana raczej do ciebie. Trochę medytacji czy relaksu. Odpuść trochę, a wszystko się ułoży – naprawdę musicie oboje dać sobie chwilę wytchnienia.
    Przetłumaczony francuski
    L
    Lu12345 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    U mnie dwa moje psiaki nigdy nie załatwiają się na ulicy, zawsze na trawniku albo w lesie... i uważam, że to super praktyczne. Po pierwsze nie lubię, jak sikają na beton, bo moim zdaniem to po prostu śmierdzi, a kupy o wiele łatwiej sprząta się z trawy. Do tego, jak mamy coś do załatwienia w mieście albo przechodzimy przez jakąś wieś podczas wędrówki, to wiem, że poczekają, aż będziemy w bardziej „naturalnym” miejscu, więc raczej zachęcałam do takiego zachowania. No i w razie jakiejś biegunki – umówmy się, lepiej, żeby to się stało w lesie, niż żebym miała próbować wycierać chodnik.
    Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Novanos, kiedy mówisz o „ulicy”, masz na myśli asfalt?

No to powodzenia 🤣🤣🤣

Moje do dzisiaj potrafiłyby wstrzymywać godzinami, byle tylko nie załatwić się na asfalcie... a jak już im się zdarzy, to wyraźnie pokazują swoje niezadowolenie, robiąc to na samym środku jezdni! 🤣

Najważniejsze, żeby twój szczeniak robił postępy w nauce czystości, więc jeśli trawnik działa, to super, zostańcie przy trawniku.

A tak całkiem szczerze, to uważam, że to trochę słabe, żeby tak robić szczeniakowi, który nie ma nawet trzech miesięcy... w momencie, gdy on już kuca, było pewne, że złapanie go go zablokuje. Przy siku to może przejdzie, ale przy „grubszej sprawie” już nie.

Po raz kolejny: NIE SPIESZ SIĘ TAK, daj temu psiakowi dorosnąć!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak czy siak, to też świetna historia, nieźle mnie rozbawiła i to naprawdę trafne porównanie. Wiadomo, można bardzo czegoś chcieć, ale kiedy już nadarza się okazja i nie czujesz się swobodnie, to po prostu się nie uda! 🤷

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 18

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post