Warczenie, gdy leży

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! :)

Od jakiegoś czasu mój 5-miesięczny szczeniak na mnie warczy, kiedy leży, a ja chcę, żeby przeszedł w inne miejsce. Już wyjaśniam, o co chodzi.

Czasami po powrocie ze spaceru, tuż przed drzwiami do mieszkania, mój pies kładzie się i nie chce się ruszyć. Zazwyczaj używam czegoś, co lubi, żeby go zachęcić, ale czasem to nie działa i on po prostu odmawia wejścia do domu, bo jest mu dobrze tam, gdzie się akurat uwalił.

W takiej sytuacji nie pozostaje mi nic innego, jak wziąć go na ręce, ale kiedy to robię, zaczyna na mnie dość głośno warczeć i łapie mnie zębami za ramię. Nie robi mi przy tym krzywdy, myślę, że to po prostu takie ostrzeżenie w stylu: „Odstaw mnie natychmiast!”.

Szczerze mówiąc, za każdym razem wybucham wtedy śmiechem, bo wygląda to zupełnie jak u małego, rozkapryszonego dzieciaka, przez co czasem mam problem, żeby go udźwignąć, bo tak się śmieję. No ale to taka dygresja.

Zastanawiam się jednak:

– Wiedząc, że nie mogę ulegać fochom szanownego Pana Psa, czy z czasem nie przerodzi się to w agresję? Chodzi mi o to, czy któregoś dnia może mnie po prostu naprawdę ugryźć?

Dla jasności: wydaje mi się, że mam super relację z moim psiakiem, dużo się z nim bawię i traktuję go z szacunkiem. Myślę, że mamy fajną więź, więc no... :)

Dzięki za wasze odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Flip-Cockwood
    Flip-cockwood Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    No bez przesady, jeśli pies blokuje przejście (pilnuje go), to czy nie lepiej po prostu kazać mu się przesunąć, używając do tego gestu ręki? U mojego stosuję komendę „wyjdź”. I on musi to mieć opanowane. Na początku, jak nie kuma, możecie klaskać w dłonie, żeby lepiej skupić na sobie jego uwagę. Przecież nie powinno być potrzeby go przepychać... Dokładnie, nie powinno się go pchać. Kiedy tylko idziesz naprzód, on powinien sam ustąpić ci drogi. Zgadzam się z @Docline, to jest swoisty pojedynek. Zawsze możesz przetestować kilka sposobów i zobaczyć, co u was zadziała. Czy on jest jeszcze na smyczy, kiedy wchodzisz do środka? Smycz typu lasso to w wielu przypadkach świetne narzędzie, żeby skłonić psa do ustąpienia. Możesz stanąć tuż przed nim, lekko z boku, i delikatnie pociągnąć za smycz. Jeśli zrobi chociaż jeden krok do przodu, wygrywasz bitwę. Potem wystarczy luzować napięcie przy każdym kroku i być konsekwentnym, aż wygrasz całą wojnę ;) Pies musi po prostu zrozumieć, że to ty decydujesz, a on ma podążać za tobą i twoimi wyborami. Inaczej zaczną się wieczne negocjacje, a to moim zdaniem nie idzie w parze z dobrym wychowaniem psa...
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To prawda, to banalnie proste, ale jeśli dobrze ustawisz go na smyczy, możesz łatwo dopilnować, żeby nie pchał się przed Ciebie w drzwiach. Instrukcja od Hben wydaje mi się świetnie dopasowana do tego psa.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Nie rób tego, jeśli Twój pies jest bardzo lękliwy albo jeśli Wasza relacja nie jest najlepsza. Ale poza tym, wracając do domu, możesz też spróbować wejść zdecydowanie i bez wahania (bo domyślam się, że z czasem zaczynasz mieć już pewne opory, co?). Wchodzisz do środka, przechodząc przed nim – trzymaj go przy nodze na klatce czy w holu aż do samych drzwi, żeby nie kładł się przed wejściem, blokując Ci przejście tak, że musisz go przeskakiwać, żeby w ogóle wejść do mieszkania. Tego trzeba unikać. Więc Ty idziesz przodem, a potem zaproś go do wejścia. Jeśli nie wejdzie w ciągu dwóch, maksymalnie trzech sekund, powiedz „trudno”, upewniając się wcześniej, że pies na Ciebie patrzy i Cię słyszy, i zamknij drzwi. Zazwyczaj powinien wtedy szczeknąć i trochę się zaniepokoić. W takim przypadku bardzo szybko otwórz drzwi (ale tylko tyle, żeby jeszcze nie mógł wejść), poproś o „siad”, a jak już usiądzie, powiedz mu znowu, żeby wszedł. Nie powinien się długo prosić, a to powinno mu skutecznie wybić z głowy wycinanie takich numerów następnym razem.
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Zgłoś

Tak właśnie jest. Gdy stosujemy tylko odwracanie uwagi, pies nie dostaje jasnego komunikatu, że powinien ustąpić człowiekowi.

Na przykład, kiedy któryś z moich psów jest zbyt niecierpliwy, nigdy nie pozwalam mu wyjść przed sobą. Otwieram drzwi dopiero wtedy, gdy pies zachowuje spokój i okazuje szacunek. Wychodzi za mną i nie myślcie sobie, że się obrazi – wręcz przeciwnie, pies czuje się bezpieczniej, gdy to opiekun decyduje za niego, co jest właściwe, a co nie.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No słuchajcie, w sytuacji, gdy pies stoi na samym środku i blokuje przejście, czy nie lepiej po prostu kazać mu się przesunąć, wykonując przy tym gest ręką? U mojego psiaka komenda brzmi „wyjdź” i on musi to mieć opanowane. Jeśli na początku nie łapie, o co chodzi, możecie klasnąć w dłonie, żeby bardziej skupić jego uwagę.

Przecież nie powinno się go popychać...

Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak jak pisze Docline, przesuwaj go powoli, ale konsekwentnie! Musi zrozumieć, że to nie on tu decyduje.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki za wasze odpowiedzi, teraz już lepiej to rozumiem. Zastosuję je i zobaczę, jak to wyjdzie :)

Przetłumaczony francuski
    Beaujabote
    Beaujabote Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

„Wybuchać śmiechem” – no cóż, Twój szczeniak kompletnie nie rozumie, czego od niego oczekujesz. Śmiech to typowo ludzka domena. Docline ma całkowitą rację – to Ty musisz wykazać się autorytetem, łagodnie, ale stanowczo. Szczeniak jest jak dziecko, to nie on tu rządzi.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Zgłoś

Jeśli dobrze rozumiem, bierzesz pod uwagę tylko dwa rozwiązania, gdy twój pies kaprysi: kuszenie go smaczkiem albo branie na ręce.

O obu najlepiej zapomnieć!!

- Smakołyk powinien być używany wyłącznie jako nagroda za dobre zachowanie, a nie jako zwykła przynęta.

- Psa nosimy tylko wtedy, gdy jest ranny albo gdy szczeniak nie potrafi się jeszcze wspinać itp. W każdej innej sytuacji pies powinien normalnie stąpać łapami po ziemi.

Musisz sprawić, żeby twój szczeniak podporządkował się twoim decyzjom.

Żeby zapędzić go do środka, po prostu idź powoli w jego stronę, z wyprostowaną sylwetką, aż twoje stopy go dotkną i zacznij go po trochu popychać. Musisz koniecznie poświęcić czas na to, by wygrać ten mały pojedynek – nie można pozwolić, żeby 5-miesięczny szczeniak zaczął rządzić w domu!!!

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Może po prostu chce przedłużyć spacer? Na pewno widzieliście filmiki z psami, które kładą się na środku ulicy, żeby tylko nie wracać do domu ^^ Spróbujcie skojarzyć powrót do domu z zabawą i zróbcie mu krótką sesję zabaw zaraz po wejściu. Ciągłe noszenie go na rękach, żeby zmusić go do powrotu, może sprawić, że w końcu zacznie podgryzać. Bądźcie po prostu bardziej uparci niż on ^^
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 12

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post