Warczenie, gdy leży

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! :)

Od jakiegoś czasu mój 5-miesięczny szczeniak na mnie warczy, kiedy leży, a ja chcę, żeby przeszedł w inne miejsce. Już wyjaśniam, o co chodzi.

Czasami po powrocie ze spaceru, tuż przed drzwiami do mieszkania, mój pies kładzie się i nie chce się ruszyć. Zazwyczaj używam czegoś, co lubi, żeby go zachęcić, ale czasem to nie działa i on po prostu odmawia wejścia do domu, bo jest mu dobrze tam, gdzie się akurat uwalił.

W takiej sytuacji nie pozostaje mi nic innego, jak wziąć go na ręce, ale kiedy to robię, zaczyna na mnie dość głośno warczeć i łapie mnie zębami za ramię. Nie robi mi przy tym krzywdy, myślę, że to po prostu takie ostrzeżenie w stylu: „Odstaw mnie natychmiast!”.

Szczerze mówiąc, za każdym razem wybucham wtedy śmiechem, bo wygląda to zupełnie jak u małego, rozkapryszonego dzieciaka, przez co czasem mam problem, żeby go udźwignąć, bo tak się śmieję. No ale to taka dygresja.

Zastanawiam się jednak:

– Wiedząc, że nie mogę ulegać fochom szanownego Pana Psa, czy z czasem nie przerodzi się to w agresję? Chodzi mi o to, czy któregoś dnia może mnie po prostu naprawdę ugryźć?

Dla jasności: wydaje mi się, że mam super relację z moim psiakiem, dużo się z nim bawię i traktuję go z szacunkiem. Myślę, że mamy fajną więź, więc no... :)

Dzięki za wasze odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

Myślę, że wybuchanie śmiechem, nawet jeśli sytuacja Cię bawi (choć najwyraźniej nie, bo inaczej by Cię tu nie było!), sprawia, że tracisz w oczach psa wiarygodność! W takim przypadku nie dajesz swojemu szczeniakowi jasno do zrozumienia, że to Ty tu rządzisz... Przez to on traktuje to albo jako zabawę, albo jako okazję, żeby narzucić Ci swoją wolę! 😉

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć,

Może po prostu uważa, że spacer był za krótki... Mój robi dokładnie to samo, kiedy nie ma ochoty wracać do domu.

Rozwiązanie 1: Wychodź z nim na dłużej. Jeśli porządnie się wybiega i będzie chciał już tylko odpocząć w swoim kącie, pewnie chętniej wróci do domu.

Rozwiązanie 2: W takich momentach potrzeba trochę stanowczości, bo to przecież nie on tutaj decyduje.

Przetłumaczony francuski
  • 12 komentarzy na temat 12

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post