Mój szczeniak załatwia się na moje łóżko

Tsukisan89
Tsukisan89 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej,

Mam trzymiesięczną suczkę, mix rottweilera z malinois, która ciągle robi kupę na moje łóżko. Nie robi siku, tylko właśnie kupę, i to wyłącznie na moim łóżku, a nie na innych łóżkach w domu. Próbowałam już wszystkiego, żeby ją tego oduczyć, ale ona nadal to robi.

Potrzebuję waszej pomocy – dlaczego tak się dzieje i co mam z tym zrobić?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Julie-Cocker
    Julie-cocker Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Wzięliście ją, jak miała tylko półtora miesiąca? To naprawdę wcześnie, nie zdążyła się niczego nauczyć od mamy. To może być jeden z powodów, dla których załatwia się w domu i tym podobne. Czy ma też problem z podgryzaniem?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    No tak, jeśli chodzi o wasze łóżko, a nie inne... 🤔 Kilka hipotez... Po pierwsze, jak on się przy tobie zachowuje i jak ty traktujesz go na co dzień? Nie mówię tu o zemście 😅, po prostu może jest między wami bardzo silna więź i po prostu wytarzał się w waszej pościeli, pobawił się i hop, metabolizm ruszył – to taka kupka z ekscytacji (albo ze stresu, niektóre psy robią tak pod nieobecność właścicieli, to problem, nad którym trzeba popracować). A potem to już kwestia przyzwyczajenia! Może to też być rodzaj znaczenia terenu... Trzeba by to sprawdzić... Ale dla mnie to raczej nie to. Tyle że psy nie powinny wchodzić na łóżka czy kanapy (inaczej sklepy z legowiskami, materacami i matami by zbankrutowały!) 😁 Jeśli jest taką przylepą, trzeba go trochę „odkleić”, delikatnie, mówić mu, żeby szedł na miejsce... Żeby nie chodził za tobą krok w krok... Nadmierna kontrola czy zbyt silna więź niosą ryzyko stresu... Unikaj tego, używając po prostu komendy „na miejsce” 😉. Bardzo mnie lubi, ale ma silniejszą więź z moją przyjaciółką. Ja się nią zajmuję, daję jej dużo czułości, głaszczę i wyprowadzam na spacery, kiedy jestem w domu. Zastanawiałem się też nad zazdrością, bo mamy innego, starszego psa, który śpi ze mną. No tak, to może powodować u niej dezorientację... To chyba potrzebne by było łóżko XXXL? A tak poważniej, zdarza się, że szczeniak zabiera rzeczy osobie, której najczęściej nie ma w domu – nie z zemsty, a raczej z tęsknoty... Nasza często brała kapcie mojego partnera, żeby na nich spać, moich nie ruszała, a przecież nosiłam je non stop! Teraz wystarczy delikatnie wypraszać szczeniaka poza dozwolony teren, ten, który sami wybierzecie. Może będzie miał prawo do innych łóżek (uważaj na przeniesienie nawyku...) albo kanapy (każdy robi, jak uważa...), dopóki nie oduczy się tego obecnego nawyku. Z czasem i pod nadzorem zobaczysz... Nie złość się na niego, naprawdę uważam, że to nie ma sensu. Jest młody, trzeba go uczyć na spokojnie... (Sama teraz uczę się, jak się złościć 😅, bo przez tyle miesięcy nie było takiej potrzeby... Trzeba zachować zimną krew 😉). A kiedy już się złościsz i tylko podnosisz głos, to jest to super skuteczne – taką kartę przetargową warto zachować na specjalne okazje!
    Przetłumaczony francuski
    Tsukisan89
    Zgłoś
    No tak, jeśli chodzi o wasze łóżko, a nie kogoś innego... 🤔 Mam kilka teorii... Po pierwsze, jak on się zachowuje przy was, a wy jak go traktujecie na co dzień? Nie mówię tu o żadnej zemście 😅, po prostu myślę, że może jest między wami zbyt silna więź i po prostu tarzał się w waszej pościeli, bawił się i hop, metabolizm ruszył – to taka kupa z ekscytacji (albo ze stresu, niektóre psiaki robią to ze stresu pod nieobecność właścicieli, a to już problem, którym trzeba się zająć, co nie?) i tak już weszło mu to w nawyk! Może to też być rodzaj znakowania terenu... Zobaczymy... Ale dla mnie to nie to. Tyle że psy nie powinny wchodzić na łóżka ani kanapy (no bo inaczej sklepy by zbankrutowały z tymi wszystkimi legowiskami, materacami i matami!) 😁 Jeśli jest takim „przylepą”, trzeba go trochę od siebie odsunąć, tak delikatnie, kazać mu iść do siebie... Żeby nie łaził za wami krok w krok... Taka przesadna kontrola czy bycie nierozłącznym grozi stresem... Unikajcie tego, wysyłając go po prostu „na miejsce” 😉 Lubi mnie, ale bardziej zżyta jest z moją dziewczyną. Ja ze swojej strony dbam o nią, tulę ją, głaszczę i wychodzę z nią na spacery, kiedy jestem w domu. Pomyślałem też, że to może z zazdrości, bo mamy drugiego, starszego psa, który śpi ze mną.
    Przetłumaczony francuski
    Tsukisan89
    Zgłoś

Czy Twój szczeniak w ogóle ma pozwolenie na wchodzenie i spanie na Twoim łóżku?

Tak, ona może wchodzić na wszystkie łóżka, tak samo jak nasz drugi pies.

Ale robi to tylko na moim i to tylko kupę.

Regularnie ją wyprowadzamy, żeby nauczyć ją zachowania czystości.

Przetłumaczony francuski
    Tsukisan89
    Zgłoś

Od jakiego wieku ją macie? Jakiej metody nauki czystości używaliście? Napiszcie nam proszę trochę więcej szczegółów, dzięki.

Dobry wieczór, mamy ją odkąd skończyła półtora miesiąca.

Jeśli chodzi o naukę czystości, to pokazujemy jej, że robi źle, trochę się na nią złoszcząc, a potem wystawiamy ją na zewnątrz, żeby pokazać, że to właśnie tam powinna się załatwiać, i przez chwilę ją ignorujemy.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No cóż, jeśli chodzi o to, że wybiera akurat Twoje łóżko, a nie kogoś innego... 🤔 Mam kilka teorii...

Przede wszystkim, jak on się zachowuje wobec Ciebie, a Ty jak traktujesz go na co dzień? Nie mówię tu o żadnej zemście 😅, po prostu myślę, że może jest między Wami tak silna więź, że piesek wytarzał się w Twojej pościeli, pobawił się i nagle... jelita ruszyły. To może być "koopka z ekscytacji" (albo ze stresu – niektóre psy załatwiają się ze stresu pod nieobecność właścicieli, co jest problemem, którym trzeba się zająć), a potem to po prostu wchodzi mu w nawyk!

Może to też być pewnego rodzaju znakowanie terenu... Trzeba by to sprawdzić... Ale moim zdaniem to raczej nie to.

Tyle że psy nie powinny przebywać na łóżkach ani kanapach (no bo inaczej sklepy z legowiskami, materacami i dywanikami by zbankrutowały!) 😁

Jeśli to taki typowy "przylepa", to trzeba go troszkę od siebie odzwyczaić, oczywiście delikatnie, i odsyłać do legowiska... Nie powinien chodzić za Tobą krok w krok... Takie ciągłe pilnowanie albo zbyt silna więź niosą ze sobą ryzyko stresu... Unikaj tego, używając po prostu komendy "na miejsce" 😉

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Trzeba zabronić mu wchodzenia na łóżko, a jeśli nie możesz go cały czas pilnować, to po prostu zamykaj sypialnię i po sprawie.

Wyprowadzaj go 5-6 razy dziennie na załatwienie potrzeb, w tym na spacery socjalizacyjne. Kiedy pies będzie odpowiednio wybiegany i zrelaksowany, będzie się znacznie lepiej uczył. Nie krzycz na niego – piszę to tylko na wszelki wypadek.

Musisz wyznaczyć mu jasne granice, żeby miał czytelne i stabilne zasady. Psy tego potrzebują, by czuć się spokojnie i mieć zaufanie do opiekuna oraz otoczenia. To kluczowe dla zachowania ich równowagi i dobrego samopoczucia.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Róbcie, jak uważacie, ale pomijając kwestię sikania na meble, zakaz wchodzenia na łóżko i kanapę to wcale nie jest głupi pomysł, zwłaszcza przy dużym psie. Wskazanie psu jego miejsca jest kluczowe i nie ma w tym absolutnie nic negatywnego! 👌

Zresztą, w pełni się zgadzam – każdy robi tak, jak uważa za słuszne! 😁

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Rób, jak uważasz, ale poza samym problemem z sikaniem, zakaz wchodzenia na łóżko i kanapę to wcale nie jest taki głupi pomysł, zwłaszcza przy dużym psie. Wyznaczenie psu jego miejsca jest kluczowe i absolutnie nie ma w tym nic negatywnego!

👌

Przetłumaczony francuski
    Bobkat
    Bobkat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Miałam szczeniaka pod opieką przez tydzień i nasikał nam na łóżko i kanapę... Szybka piłka: po tym zdarzeniu dostał zakaz wchodzenia na meble! Żeby uniknąć takich problemów, wyprowadzaj go często, żeby załatwiał potrzeby na dworze. W tym wieku piesek nie potrafi jeszcze długo wytrzymać... Wyłapuj momenty, kiedy mu się chce – jak tylko zaczyna się kręcić, to hop na zewnątrz. Nie ucz go sikania na gazety czy inne maty, bo to opóźnia naukę czystości, a może nawet sprawić, że nigdy nie nauczy się jej w stu procentach. Jak już będzie trzymał czystość, sami ocenicie, czy chcecie go wpuszczać na łóżko i kanapę, ale póki co lepiej mu na to nie pozwalać :)
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 12

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post