Mój szczeniak załatwia się na moje łóżko
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Tak, ona może wchodzić na wszystkie łóżka, tak samo jak nasz drugi pies.
Ale robi to tylko na moim i to tylko kupę.
Regularnie ją wyprowadzamy, żeby nauczyć ją zachowania czystości.
Dobry wieczór, mamy ją odkąd skończyła półtora miesiąca.
Jeśli chodzi o naukę czystości, to pokazujemy jej, że robi źle, trochę się na nią złoszcząc, a potem wystawiamy ją na zewnątrz, żeby pokazać, że to właśnie tam powinna się załatwiać, i przez chwilę ją ignorujemy.
No cóż, jeśli chodzi o to, że wybiera akurat Twoje łóżko, a nie kogoś innego... 🤔 Mam kilka teorii...
Przede wszystkim, jak on się zachowuje wobec Ciebie, a Ty jak traktujesz go na co dzień? Nie mówię tu o żadnej zemście 😅, po prostu myślę, że może jest między Wami tak silna więź, że piesek wytarzał się w Twojej pościeli, pobawił się i nagle... jelita ruszyły. To może być "koopka z ekscytacji" (albo ze stresu – niektóre psy załatwiają się ze stresu pod nieobecność właścicieli, co jest problemem, którym trzeba się zająć), a potem to po prostu wchodzi mu w nawyk!
Może to też być pewnego rodzaju znakowanie terenu... Trzeba by to sprawdzić... Ale moim zdaniem to raczej nie to.
Tyle że psy nie powinny przebywać na łóżkach ani kanapach (no bo inaczej sklepy z legowiskami, materacami i dywanikami by zbankrutowały!) 😁
Jeśli to taki typowy "przylepa", to trzeba go troszkę od siebie odzwyczaić, oczywiście delikatnie, i odsyłać do legowiska... Nie powinien chodzić za Tobą krok w krok... Takie ciągłe pilnowanie albo zbyt silna więź niosą ze sobą ryzyko stresu... Unikaj tego, używając po prostu komendy "na miejsce" 😉
Trzeba zabronić mu wchodzenia na łóżko, a jeśli nie możesz go cały czas pilnować, to po prostu zamykaj sypialnię i po sprawie.
Wyprowadzaj go 5-6 razy dziennie na załatwienie potrzeb, w tym na spacery socjalizacyjne. Kiedy pies będzie odpowiednio wybiegany i zrelaksowany, będzie się znacznie lepiej uczył. Nie krzycz na niego – piszę to tylko na wszelki wypadek.
Musisz wyznaczyć mu jasne granice, żeby miał czytelne i stabilne zasady. Psy tego potrzebują, by czuć się spokojnie i mieć zaufanie do opiekuna oraz otoczenia. To kluczowe dla zachowania ich równowagi i dobrego samopoczucia.
Zresztą, w pełni się zgadzam – każdy robi tak, jak uważa za słuszne! 😁
Rób, jak uważasz, ale poza samym problemem z sikaniem, zakaz wchodzenia na łóżko i kanapę to wcale nie jest taki głupi pomysł, zwłaszcza przy dużym psie. Wyznaczenie psu jego miejsca jest kluczowe i absolutnie nie ma w tym nic negatywnego!
👌