Naderwana opuszka nadgarstkowa

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór wszystkim

Mój rottweiler zranił się w opuszkę nadgarstkową przedniej lewej łapy. Odrywa mu się kawałek skóry z tej opuszki. Pies bez przerwy to liże. Przemyłem mu to Betadine i zrobiłem opatrunek, ale przez to lizanie bandaż cały czas moknie i opuszka robi się zupełnie miękka. Co mam zrobić? Dalej bandażować i założyć mu kołnierz, żeby tego tak nie lizał? Czy może zostawić to na wierzchu, żeby był dostęp powietrza?

(oto kilka zdjęć jego opuszki)

dzięki wszystkim za pomoc

Naderwana opuszka nadgarstkowa

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    Cześć! Mojemu maliniakowi zdarzyło się to już kilka razy i za każdym razem rano i wieczorem porządnie odkażam ranę Betadine. Bardzo pilnuję też, żeby pies nie lizał tego miejsca, żeby nie wdało się żadne zakażenie. Staram się zostawiać ranę z dostępem do powietrza i smaruję ją dodatkowo maścią z aloesem, żeby szybciej się goiło. W skrócie – nie martw się! A przy okazji unikniesz wydawania sporej kasy na taką małą rankę.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Osobiście w takich sytuacjach odkażam ranę 3 razy dziennie i bandażuję łapę w ciągu dnia. Na noc zostawiam ją odkrytą (chyba że krwawi, ale tutaj raczej tak nie jest).

Zresztą nigdy nie miałam pod tym względem jakiegoś szczególnie wrażliwego psa – u mojej suni podobna ranka goi się w zaledwie kilka godzin.

Daj znać, jak tam u was!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

http://www.biocanina.com/produit-biocanina-chiens-chats/randopatt/ 🙂

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, czy Bkako czuje się już lepiej?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Tak, właśnie taki mam plan, żeby pójść do weterynarza. Mam nadzieję, że u mojego malucha to nic poważnego.
    Przetłumaczony francuski
    Sofi771
    Sofi771 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ojej, to nie wygląda wcale dobrze...

Zadzwoń do weterynarza dyżurnego i zapytaj go, co zrobić, żeby uniknąć zakażenia, a jutro z samego rana udaj się do weterynarza, żeby pomógł Twojemu maluchowi.

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post