Długość życia shar peia

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, czy mógłby mi ktoś napisać, czy ma shar peia w wieku powyżej 13 lat? Moja sunia kończy zaraz 14 lat, bardzo się już starzeje i szczerze boję się dnia, w którym... trzeba będzie podjąć tę najtrudniejszą decyzję.

Dzięki wielkie wszystkim ;-)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • W
    Winny17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Musiałam uśpić moją suczkę, shar pei, która miała 17 lat i nieco ponad dwa miesiące (15 kwietnia skończyłaby 17 lat i dwa i pół miesiąca, zasnęła w moich ramionach 10-go). Podjęłam decyzję, żeby pozwolić jej odejść, za radą pani weterynarz, która badała ją co miesiąc. Jej stan zdrowia pogorszył się w ciągu około dwóch tygodni, ale wcześniej, choć oczywiście nie była już w jakiejś nadzwyczajnej formie, trzymała się dzielnie. Nie traćcie nadziei, wasz pies może zostać z wami jeszcze bardzo długo. Tego wam w każdym razie życzę.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć Sandaln, dlaczego już myślisz o najgorszym? Skoro inni piszą, że nie jest chory i zachowuje się spokojnie jak taki poczciwy staruszek, to nie ma powodu, by snuć czarne scenariusze. Tak czy inaczej, one wszystkie kiedyś nas opuszczają – myślę, że każdy z nas ma tego świadomość – ale właśnie dlatego trzeba po prostu cieszyć się każdą chwilą w tych ostatnich latach i nie dawać mu odczuć, że odchodzi. Poza tym niepotrzebnie zadręczasz się na zapas. To oczywiście tylko moje zdanie. Miłego dnia!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Długość życia zależy od wielu czynników:

- diety

- konkretnego osobnika

- jego wrażliwości,

- stylu życia,

- higieny życia,

- stanu zdrowia...

14 lat dla shar peia to naprawdę piękny wiek, bo to w końcu psy średniej wielkości. Jeśli Twój psiak nie ma żadnych problemów ze zdrowiem, po prostu ciesz się każdą wspólną chwilą – tylko to się tak naprawdę liczy ;)

Przetłumaczony francuski
    A
    Antho70 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zawsze słyszałem, że średnia długość życia u shar pei to 10-12 lat. Rekord wynosił 18 lat.

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post