Pies niszczy kanapę

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Mój pies doszczętnie zniszczył naszą starą kanapę. Niecały miesiąc temu kupiliśmy nową, skórzaną. Pies ma zakaz wchodzenia na nią, a kiedy nie ma mnie w domu, zastawiam ją krzesłami. Do tej pory nie było problemu i na nią nie wchodził. Ale dzisiaj po powrocie do domu zobaczyłam, że zaczął podgryzać róg podłokietnika... Biorąc pod uwagę spory wydatek, naprawdę nie chcę, żeby nowa kanapa znowu została zniszczona. Jak wy chronicie swoje meble? Czy istnieją jakieś specjalne osłony na podłokietniki? Z góry dziękuję za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

22 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

Spokojnie, bez emocji.

A poza tym – tak, ignoruj psa, w końcu zrozumie, że szczekaniem nic nie wskóra.

Przetłumaczony francuski
    A
    Antho70 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Skąd niby wniosek, że moje rady są błędne? Po raz kolejny – nie jesteś z branży i sama przed chwilą to przyznałaś, więc jak możesz mieć czelność twierdzić, że moje rady są złe? No ale mniejsza z tym.

I wcale nie jestem agresywny, po prostu lubię mówić rzeczy wprost, kiedy muszą zostać powiedziane.

Tak, przydałoby ci się trochę lekcji kultury, bo jak się czyta niektóre twoje komentarze pod innymi postami, to aż strach bierze. I akurat w tym przypadku to ty jesteś agresywna i traktujesz ludzi z góry.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    W pełni zgadzam się z Marjo – ignorowanie psa przez 30 minut przed wyjściem i 30 minut po powrocie to pierwsza rzecz, jaką warto zrobić, żeby zapobiec niszczeniu rzeczy. Dzięki temu twój psiak łatwiej przyzwyczai się do twoich nieobecności. Na pewno będzie próbował wylewnie cię witać, ale w takiej sytuacji po prostu delikatnie go odsuń. Nie poświęcaj mu żadnej uwagi, a kiedy te 30 minut już minie, możesz go w końcu wyściskać na powitanie. To pomoże psu stać się bardziej samodzielnym i nauczy go zostawania samemu (chyba że przyczyna niszczenia leży w jakimś innym problemie).
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Anthony, skąd ta agresja? Daję rady i po prostu odpowiadam, że Twoje wskazówki niekoniecznie pasują do tego typu problemu.

Założenie pokrowca na kanapę: To nie rozwiąże problemu. Nawet z pokrowcem pies może zniszczyć podłokietnik, bo i tak wyczuje, że on tam jest, skoro pokrowiec dopasowuje się do kształtu mebla.

Izolowanie psa: Tak samo, to nic nie da, a może nawet pogorszyć jego skłonności do niszczenia. Zamykanie czy izolowanie psa to nie jest najlepsza rada, jaką można dać. Pies ma prawo poruszać się po całym domu, zwłaszcza jeśli to duży pies – zamknięcie go w kuchni może wpędzić go w niezłe problemy behawioralne. Poza tym, jeśli ma niszczycielskie zapędy, nic go nie powstrzyma przed pogryzieniem krzeseł, stołu czy rogów mebli. Gdybyś dawał dobre rady, nie poprawiałabym Cię, ale to, co proponujesz, jest po prostu słabe, bo może wywołać u niego inne problemy niż tylko samo niszczenie.

Nie, nie jestem ani behawiorystką, ani trenerką, nie pracuję też w żadnym zawodzie związanym ze zwierzętami, ale to nie znaczy, że nie mogę oceniać Twoich rad, które nie są dopasowane do problemu tego konkretnego psa. Ty radzisz tylko, jak unikać skutków niszczenia, a nie jak rozwiązać przyczynę, a to błąd. Poza tym przydałoby się więcej informacji o tym, kiedy on to robi – czy tylko pod nieobecność właściciela, czy przy nim też? Ile pies ma lat? Bo jeśli to szczeniak, to gryzienie wszystkiego jest normalnym zachowaniem.

Radzę użytkownikowi Sharpouille kontakt z dobrym behawiorystą, który pomoże i znajdzie przyczynę takiego zachowania – dlaczego pies to robi – i dobierze odpowiednie rozwiązanie. Nigdy nie zobaczysz, żeby behawiorysta dawał rady służące wyłącznie omijaniu problemu.

Lekcje dobrego wychowania? A po co mi to? Z tego, co wiem, nie napisałam nic złego ani Cię nie obraziłam. Po prostu skrytykowałam Twoje rady, które nie są dobre. To, że tego nie akceptujesz, to Twoja sprawa, ale nie mów mi, że potrzebuję lekcji kultury, bo w tym przypadku to raczej Tobie by się przydały. Nie próbuję Cię pouczać o tej rasie, chcę tylko pomóc osobie, która tego potrzebuje. Wyrażanie własnej opinii a dawanie błędnych rad to dwie zupełnie inne kwestie.

Peace.

Przetłumaczony francuski
    A
    Zgłoś

Shar pei, który bez problemu przeskakuje górą przez płot? Mam dwa i nigdy nie przeskoczyły przez żadną barierę. I to nie ty będziesz mnie uczyć czegokolwiek o tej rasie. Wyraziłam swoją opinię i trudno, jeśli ci ona nie odpowiada (nie twierdzę, że to, co wymieniłam, to najlepsze rozwiązania, wręcz przeciwnie).

Zresztą nie jesteś ani behawiorystką, ani trenerką, więc jakim prawem oceniasz to, co mówię? Skoro radzisz Tysonowi wizytę u behawiorysty, to ja tobie radzę to samo. Myślę, że lekcje dobrego wychowania też by ci nie zaszkodziły.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Rozwiązań jest naprawdę sporo, i to niejedno. Zamykanie psa w osobnym pokoju czy odgradzanie go samą bramką to w sumie jedno i to samo. Zresztą taki Shar pei bez problemu nad nią przeskoczy. Tak czy inaczej, musisz rozwiązać ten problem, a nie go unikać, bo jeśli nic z tym nie zrobisz, to samo nigdy nie minie. Pomoc behawiorysty na pewno by się przydała, ale zawsze można też spróbować ogarnąć to samemu.

Przetłumaczony francuski
    A
    Zgłoś
    Nie pisałem, że ma być zamknięty – są przecież bramki do oddzielania pomieszczeń. Jak chcesz powstrzymać psa przed jedzeniem tego, na co ma ochotę, kiedy nie ma Cię w pobliżu? Nie ma zbyt wielu innych rozwiązań poza tymi, o których już wspomniano w tym wątku.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Zamykanie psa to nie jest rozwiązanie, a co więcej, może to tylko pogorszyć problem z niszczeniem rzeczy. Problemu nie wolno unikać, trzeba go po prostu rozwiązać. Poza tym, nawet z pokrowcem podłokietniki i tak będą dla psa widoczne, bo przecież pokrowiec dopasowuje się do kształtu kanapy.
    Przetłumaczony francuski
    A
    Zgłoś

Tak, wiem leati, ale to, że podłokietniki będą zasłonięte i znikną psu z oczu, może pomoże rozwiązać ten problem.

No a w sumie to jedynym rozwiązaniem, jakie widzę, jest odizolowanie psa np. w kuchni na czas waszej nieobecności.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Anthony: Shar pei ma bardzo silne szczęki. Żaden pokrowiec nic tu nie pomoże, bo jak pies wgryzie się w kanapę, to pokrowiec też zostanie pogryziony.
    Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 22

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post