Mój pies cały dzień leży osowiały w swoim legowisku

Niimtz
Niimtz Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Zastanawiam się nad jedną rzeczą i mam nadzieję, że moje pytanie nie wyda się głupie, a ktoś z Was znajdzie chwilę, żeby mi pomóc...

Dwa dni temu (dokładnie 23 stycznia) adoptowałem psa rasy Shiba. Hodowczyni uprzedzała mnie, że przez pierwsze dni może być nieco zdezorientowany i zachowywać się dziwnie, ale nie spodziewałem się, że będzie to aż tak „spektakularne”.

Rory całe dnie spędza osowiały w swoim legowisku. W ogóle się z niego nie rusza. Je bardzo, bardzo mało i pije tylko wtedy, gdy postawię go bezpośrednio przed miskami. Bawi się swoimi zabawkami bez entuzjazmu i nie da się go w żaden sposób wywabić z posłania. Nie reaguje ani na smaczki, ani na jedzenie w ogóle, ani na zaproszenia do zabawy...

Staram się zachować spokój, bo na spacerach jego zachowanie zmienia się diametralnie. Ożywia się, staje się ciekawy świata, pieszczoch, reaguje na przywołanie, podchodzi do innych psów i ludzi itd... ale po powrocie do środka – znów to samo, smutek i leżenie w koszyku.

Raz jeszcze podkreślę, że hodowczyni i moja znajoma weterynarz zapewniały mnie, że to normalne, ale nie potrafię przestać się martwić. Czy jest coś, co mogę zrobić, żeby pomóc mu poczuć się lepiej w domu?

Z góry dzięki za przeczytanie i wszelkie wskazówki. :)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Niimtz
    Niimtz Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć ponownie! Dzięki za Wasze uspokajające odpowiedzi. Od mojego ostatniego posta Rory zdążył się już trochę zadomowić w mieszkaniu i coraz częściej wychodzi ze swojego legowiska. Zaczął nawet intensywnie „znaczyć teren”, ku mojemu wielkiemu nieszczęściu :') Wciąż jednak nie jest zbyt chętny do zabawy ani do jedzenia. Mam nadzieję, że znajdę coś, co go naprawdę zainteresuje, bo trudno mi zacząć jego wychowanie, skoro nie mam żadnej „karty przetargowej”, która by go zmotywowała do słuchania moich poleceń. Mam nadzieję, że będziemy dalej w kontakcie, bo bardzo mi pomogliście. Jeszcze raz wielkie dzięki!
    Przetłumaczony francuski
    Priscillasm
    Priscillasm Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Też od niedawna mam u siebie małego shibę i przez pierwsze dni zachowywał się dokładnie tak samo, jak Twój! Nawet kiedy było widać, że jest bardzo ciekawy tego, co dzieje się dookoła, zawsze trzymał choć jedną łapkę na swoim posłaniu – to była taka jego bezpieczna przystań. Myślę, że warto spojrzeć na to z tej dobrej strony: przynajmniej czuje się pewnie w swoim kąciku, a cała reszta przyjdzie z czasem! Powodzenia i trzymam kciuki! 😃
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak, tak, wszystko u tego malucha wygląda zupełnie normalnie. Pewnie niedawno opuścił rodzeństwo i mamę, więc musi teraz po prostu odnaleźć swoje miejsce.

Baw się z nim, motywuj go, okazuj mu swoją radość... a jeśli masz możliwość, żeby szybko zapoznał się z innymi psami, to na pewno bardzo dobrze mu to zrobi 🙂

Może jakieś zdjęcie Rory'ego? 😉

Przetłumaczony francuski
  • 13 komentarzy na temat 13

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post