Pojawienie się zgrubienia po sterylizacji mojej suczki

A
Aeueoeueei Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór wszystkim,

Kilka dni temu moja sunia przeszła zabieg sterylizacji. Do tej pory wszystko wydawało się w porządku.

Jednak całkiem niedawno zauważyłam, że na lewym boku (pod klatką piersiową) pojawiło się u niej zgrubienie, którego na pewno nie było przed operacją. Próbowałam to delikatnie dotknąć, żeby sprawdzić, co to jest, a moja psinka zapiszczała, jakby ją to bolało. Naprawdę bardzo się martwię tą kuleczką, bo wcześniej jej tam nie było.

Czy myślicie, że lekarze mogli coś naruszyć lub przemieścić podczas zabiegu?

Zastanawiałam się, czy nie poczekać paru dni i zobaczyć, czy to zniknie, ale wolę najpierw zapytać was o radę – czy to normalne? Czy komuś z was też się coś takiego przytrafiło? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • S
    Sarah09 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, moja suczka trzy dni temu miała operację z powodu ropomacicza. Wczoraj podczas głaskania zauważyłam, że puściły jej szwy i trochę krwawi, ale najbardziej martwi mnie to, że wokół rany zrobiła się taka duża gula, ma jakieś 15 centymetrów. Psinka jest bardzo zmęczona, prawie nie schodzi ze swojego posłania, ale normalnie je i pije, nie ma też gorączki. Czy mieliście już kiedyś taką sytuację?
    Przetłumaczony francuski
    A
    Zgłoś

Dobry wieczór wszystkim,

Wracam do was po tygodniu – mam już odpowiedzi na swoje pytania i wszystko wróciło do normy. Okazało się, że to faktycznie były miejsca, w których moja sunia została zaszczepiona. Podczas operacji weterynarz od razu zaktualizował jej szczepienia (podał trzy dawki). Te dwa zgrubienia, które rosły i wydawały się bolesne dla mojej suni, były po prostu wynikiem tego, że „źle zareagowała na szczepionkę”. Na ten moment mała nie musi już nosić kołnierza, guzki zniknęły i wszystko jest w jak najlepszym porządku. W moim przypadku to była tylko reakcja na szczepienie, ale mimo wszystko bardzo wam polecam skontaktować się z weterynarzem, jeśli zauważycie u swoich psiaków podobne objawy. Nigdy nie wiadomo, a przecież chodzi o dobro waszego psa. Co więcej, była to wizyta w ramach kontroli pooperacyjnej, więc nie było żadnych dodatkowych kosztów😎

Życzę wam wszystkim bardzo miłego wieczoru

Przetłumaczony francuski
    Tosca17
    Tosca17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Tak, nie wahaj się i koniecznie skonsultuj się z weterynarzem, to może być po prostu kwestia pooperacyjna... dajcie znać, co i jak. Wydaje mi się, że Tosca też miała coś małego na bliźnie, ale samo przeszło.
    Przetłumaczony francuski
    A
    Zgłoś
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi, jutro zabieram go do weterynarza. Co jeszcze dziwniejsze, tym razem po lewej stronie pojawił się chyba jakiś guzek. Naprawdę nie rozumiem, co się dzieje. Czekam więc na to, co powie weterynarz jutro. Będę was informować na bieżąco, żebyście wiedzieli, jaki będzie finał tej sprawy i żeby inni mogli znaleźć tu odpowiedzi, jeśli spotka ich kiedyś coś podobnego.
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Po operacji zawsze może pojawić się ból, niewielkie krwiaki czy zmęczenie i nie musi to być od razu powód do niepokoju. Jednak jeśli wspomina Pani o zgrubieniu, które musi być dość duże, skoro je Pani wyczuwa, może to być niepokojące. Co więcej, z tego co Pani pisze, wygląda na to, że jest to bolesne dla Pani suczki.

Proszę nie zwlekać i zadzwonić do swojego gabinetu weterynaryjnego. Mimo że zabiegi kastracji i sterylizacji są wykonywane przez weterynarzy codziennie, mogą wystąpić komplikacje, a wtedy najlepiej jest reagować jak najszybciej.

Proszę jak najdokładniej wyjaśnić przez telefon, co się dzieje, a asystentki podpowiedzą, czy musi Pani przyjechać. Kliniki weterynaryjne pozostają otwarte podczas lockdownu, więc nie powinna mieć Pani problemu z kontaktem. Jeśli chodzi o oświadczenie o przemieszczaniu się, wydaje mi się, że należy zaznaczyć opcję „wizyta medyczna”.

Miłego dnia,

Pozdrawiam serdecznie,

Solène

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Po operacji zawsze istnieje ryzyko infekcji.

Musisz pilnować temperatury i obserwować ogólny stan zwierzaka, a w razie czego udaj się do weterynarza jak najszybciej.

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post