SOS: Mój pies zjadł popcorn karmelowy

Petit Ours
Petit ours Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć

Chciałam sobie zrobić popcorn w karmelu do oglądania serialu na Netflixie.

Odeszłam na dosłownie kilka minut, a po powrocie zastałam moją sunię na stoliku kawowym.

Zjadła co najmniej kilkanaście sztuk tego słodkiego popcornu.

Mój szczeniak to Shiba Inu, ma 6 miesięcy.

Waży około 6,2 kg.

Na razie wygląda na to, że wszystko jest w porządku (brak wymiotów, bólu, wzdęć, dziwnej kupy czy jakichś poważniejszych objawów).

Miałam już kiedyś psa, który zjadł po kryjomu świąteczne czekoladki, ale on ważył z 25-30 kg, a Hope zjadła coś mega słodkiego i strasznie się boję, że dostanie jakiegoś zatrucia pokarmowego.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Loup Blanc
    Loup blanc Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zanim uświadomiono sobie, że to powoduje cukrzycę i często idącą z nią w parze ślepotę, psy właścicieli barów jadły zdecydowanie za dużo cukru i to codziennie przez całe życie. Bardzo bym się zdziwiła, gdyby kilka kawałków popcornu miało jakieś negatywne skutki dla jego zdrowia. Za to u ciebie... jeśli to wejdzie w nawyk... 😁
    No pewnie, od paru kęsów popcornu na pewno nie zrobi ci się z psa czworonożny Stevie Wonder.

Przetłumaczony francuski
    Petit Ours
    Zgłoś

Nie widzę w tym żadnego problemu – jak oglądam film, to otwieram sobie dobre piwko i nie rozumiem, czemu mój pies też nie miałby mieć do tego prawa 😆
    Musiałem dokończyć kilka sezonów i seriali (Stranger Things, 13 Reasons Why i Locke and Key).

Dzięki! Bałem się głównie przez ten karmel, bo nie wiedziałem, czy cukier jest tak samo toksyczny jak czekolada 😌

Przetłumaczony francuski
    Loup Blanc
    Loup blanc Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie widzę w tym żadnego problemu – jak oglądam film, to otwieram sobie dobre piwko i nie widzę powodu, dla którego mój pies też nie miałby do tego prawa 😆

Przetłumaczony francuski
    Petit Ours
    Zgłoś

W porządku, dzięki za wasze odpowiedzi, czyli nie ma się co martwić.

PS: Tak Del, na szczęście mój pies dba o to, żebym miał trochę ruchu 😌

Przetłumaczony francuski
    D
    Del2244 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zanim uświadomiono sobie, że wywołuje to cukrzycę i często idącą z nią w parze ślepotę, psy właścicieli barów jadły zdecydowanie za dużo cukru, i to codziennie przez całe życie.

Byłabym bardzo zdziwiona, gdyby kilka ziaren popcornu miało jakikolwiek wpływ na jego zdrowie.

Za to w Twoim przypadku... jeśli to już nawyk... 😁

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

10 popcornów? Nie ma co panikować! Tak jak napisała Kikaah, czekolada może być śmiertelna powyżej pewnej dawki (zależnie od wagi psa), ale cukier (zwłaszcza zjedzony tak jednorazowo) nie zabije twojego psiaka!

Wyluzuj, wydaje mi się, że jesteś trochę zestresowana tym swoim szczeniakiem, co? 😉

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Spokojnie, nie panikuj. Obserwuj po prostu jego zachowanie i apetyt. Cukier nie jest toksyczny tak jak czekolada (choć i tutaj wszystko zależy od wielu czynników), ale oczywiście trzeba go podawać jak najmniej (a najlepiej wcale), bo na dłuższą metę to nic dobrego.

Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post