SZCZENIAK Z RODOWODEM, ALE JEDEN Z RODZICÓW JESZCZE BEZ UPRAWNIEŃ HODOWLANYCH
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzień dobry,
czy udało Ci się zarejestrować psa w ZKwP i uzyskać rodowód? Pytam, bo mam podobną sytuację – ojciec mojej suczki otrzymał rodowód dopiero po jej urodzeniu. Jeśli tak, to jak to u Ciebie wyglądało i jakich formalności trzeba było dopełnić?
Mama urodziła się w czerwcu 2019 roku. Hodowca ma w tym miesiącu potwierdzić jej uprawnienia hodowlane, a ja mam odebrać szczeniaka w sierpniu. Dzięki za wasze odpowiedzi.
Del2244 odpowiedział Ci.
Twój szczeniak nie zostanie zarejestrowany w ZKwP (jako pies z rodowodem), dopóki oboje rodziców nie przejdą potwierdzenia uprawnień hodowlanych.
Stąd właśnie ryzyko, że możesz mieć psa, który po urodzeniu nie będzie mógł otrzymać rodowodu.
Więc wygląda na to, że Państwa piesek faktycznie będzie miał rodowód ZKwP, gdy tylko matka uzyska uprawnienia hodowlane.
Doskonale rozumiem problemy, które wynikły z powodu pandemii, i to, że ucierpieli przez nią nawet bardzo dobrzy hodowcy, niemniej jednak zawsze podchodzę do takich zapewnień z pewną rezerwą.
Czy matka szczeniaka na pewno trzyma się wzorca rasy? Jeśli okaże się, że nie, istnieje ryzyko, że zapłacą Państwo sporą sumę za pieska bez rodowodu, tak jak zauważył użytkownik del2244.... czy hodowca zamierza dopilnować formalności związanych z jej uprawnieniami? (Zdarzali się już hodowcy, którzy prowadzili mioty zarówno z rodowodem, jak i bez).
Covid narobił sporego zamieszania w organizacji wystaw, ale od dłuższego czasu wszystko już wróciło do normy. W jakim wieku jest matka?
POSTANOWIENIA SZCZEGÓLNE
– POTWIERDZENIE UPRAWNIEŃ (PRZEGLĄD)
Zgłoszenie krycia: będzie ono możliwe w przypadku zwierząt hodowlanych, które nie posiadają jeszcze oficjalnego potwierdzenia uprawnień (przeglądu). Zgłoszenia urodzenia szczeniąt można również składać online.
W przypadku wniosków o wpis do księgi rodowodowej (LOF) dla szczeniąt pochodzących od rodziców bez potwierdzonych uprawnień, będą one mogły zostać sfinalizowane dopiero w momencie, gdy wspomniani rodzice (ojciec, matka lub oboje) faktycznie przejdą przegląd i otrzymają takie potwierdzenie.
Kary za opóźnienia w zgłaszaniu krycia zostają zniesione do odwołania.
Znalazłem tę informację na stronie ZKwP. Pomożecie mi zrozumieć, co to dokładnie oznacza?
Znalazłem tę informację na stronie ZKwP. Pomożecie mi zrozumieć, co to dokładnie oznacza?
Dzień dobry
Nie wiem, jakie dokładnie przepisy wprowadzono w związku z Covidem, ale informacji na ten temat należy szukać bezpośrednio w Związku Kynologicznym (ZKwP).
Zakładając, że to prawda, ryzyko w Państwa przypadku polega na tym, że kupią Państwo szczeniaka w cenie psa z rodowodem, a jeśli matka nie uzyska uprawnień hodowlanych, to Państwa piesek nigdy nie otrzyma rodowodu...
Może warto skontaktować się z ZKwP, żeby uzyskać więcej informacji na ten temat i upewnić się, że ta hodowla jest w porządku.
Twój szczeniak jest więc obecnie bez rodowodu, ale po uzyskaniu uprawnień przez matkę będzie go miał (o ile matka spełnia wzorzec rasy).
Moje pytanie brzmi: czy da się uzyskać potwierdzenie dla szczeniaka, jeśli jeden z rodziców nie ma uprawnień hodowlanych albo jeśli rodzic dostał je dopiero po tym, jak maluch przyszedł na świat?