Mój pies ma guzka na plecach, czy to coś poważnego?

M
Marion schrevel Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej, mój 7-letni psiak ma taką kuleczkę na plecach. Jak się go dotyka, to czuć, że to siedzi też głębiej.

Chciałabym się dowiedzieć, co to może być. Ma to już od około 6 miesięcy, ale ktoś mi powiedział, że to nic groźnego, dopóki ten guzek nie rośnie. Mimo wszystko bardzo się martwię. Czy Waszym psiakom też się kiedyś coś takiego przytrafiło?

Mój pies ma guzka na plecach, czy to coś poważnego?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzięki za wieści i szybkiego powrotu do zdrowia 🙂
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W takim razie życzę powodzenia w opiece i szybkiego powrotu do zdrowia. Teraz powinno być już tylko lepiej 😉

Obserwuj go dalej i uważaj, żeby za bardzo tego nie zamoczyć

Przetłumaczony francuski
    M
    Marion schrevel Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór, Byłam u weterynarza i najwyraźniej to po prostu kaszak. Weterynarz trochę to podgolił maszynką i wycisnął sporo sebum (gęste, o żółtym kolorze) – szczerze mówiąc, niezbyt przyjemny widok... Teraz muszę to codziennie dezynfekować i smarować maścią regenerującą, mam nadzieję, że to pomoże. Wrzucam zdjęcie, żebyście zobaczyli, jak to teraz wygląda.
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Tak, tutaj nie da się postawić diagnozy... radziłabym jednak zasięgnąć opinii u weterynarza.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

„Niemniej jednak nic nie jest pewne bez pełnego badania klinicznego”.

A, umknęła mi ta linijka od Mathilde.

W takim razie jesteśmy w pełni zgodni 😉

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry

No ja to mam na tym punkcie paranoję... Niby wszystko wygląda okej, ale mimo wszystko – co to właściwie za dziadostwo!

I żeby z całą pewnością stwierdzić, czy to zmiana łagodna, trzeba by zrobić przynajmniej biopsję i analizę...

Radziłabym skonsultować się ponownie z waszym weterynarzem albo zasięgnąć drugiej opinii u innego weta i zrobić parę badań... Niektóre choroby potrzebują sporo czasu, zanim zaczną dawać objawy. Może to być też ciało obce, które utknęło w tym miejscu i organizm teraz próbuje je odrzucić...

Tak jak pisałam, jestem przewrażliwiona, ale jeśli chodzi o zdrowie, wolę mieć jasną sytuację, zwłaszcza że to „coś” siedzi tam już od 6 miesięcy... Choćby po to, żeby po prostu wiedzieć.

Powodzenia i dużo zdrowia dla was.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Oto argumenty przemawiające za tym, że to mała, łagodna zmiana:

– od dłuższego czasu zachowuje ten sam wygląd, rozmiar i konsystencję, bez żadnych zmian

– Twój pies nie próbuje się drapać

– ogólny stan Twojego psa (apetyt, zachowanie) nie uległ zmianie

Jeśli wszystkie te sygnały są na zielono, można przypuszczać, że to coś raczej niegroźnego.

Niemniej jednak nic nie jest pewne bez pełnego badania klinicznego.

Mathilde – studentka weterynarii

Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post