Pazur obcięty za krótko

J
Juiliette Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Dzisiaj rano obcinałam mojemu psu pazury. Jeden tylny przycięłam za krótko i poleciała krew. Zrobiłam mu opatrunek i wydawało się, że przestało krwawić. Jednak po południu pies sam zdjął sobie opatrunek i krwawienie wróciło. Czy waszym zdaniem to „normalne”?

Odkaziłam to miejsce (użyłam środka odkażającego – substancja czynna heksamidyna, podobnie jak Octenisept) i założyłam opatrunek z gazy i niezbyt mocnego plastra. Czy powinnam zrobić coś jeszcze?

Mój pies ma teraz dość długą sierść i nie wycinałam jej wokół tego pazura – czy to może być jakiś problem?

Boję się, że przegapię pierwsze objawy zakażenia. Czy jest coś, na co powinnam szczególnie uważać, oprócz jego ogólnej energii, jedzenia, załatwiania potrzeb i temperatury?

Dzięki wielkie za pomoc, to pierwszy raz, kiedy zdarzyła mi się taka sytuacja. Pies ma 3,5 roku, jest małej rasy (w typie shih tzu) i nie ma żadnych szczególnych problemów zdrowotnych.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

18 odpowiedzi
Sortuj według:
  • W
    William Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To nic groźnego. Jeśli dobrze to zdezynfekowałeś i pazur jest czysty, nie masz powodu do niepokoju. Wewnątrz pazurów znajdują się małe naczynka krwionośne, które krwawią, gdy przytnie się je za krótko.
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Posypanie krwawiącego miejsca mąką zatrzymuje krew – to rada od farmaceutki 🙂
    Przetłumaczony francuski
    Filomat
    Filomat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć wszystkim! Po 2 latach przydarzyła mi się ta sama katastrofa lol, no i moja żona przycięła pazurka trochę za krótko naszemu psiaczkowi... to prawda, że to strasznie wygląda i ona też się teraz obwinia... lol, ale jest okej, nie krwawiło długo ani mocno. Myślę, że żona jest w większym szoku niż on sam, he he. W każdym razie dzięki wam wszystkim, wasze odpowiedzi bardzo mi pomogły, bo trafiłem tutaj od razu przy pierwszym szukaniu i to nas natychmiast uspokoiło ✌👋👋

Przetłumaczony francuski
    J
    Zgłoś

Dzięki!

W nocy sporo to wylizywał, a rano było już bardzo czysto.

Czuje się dobrze. Rano zabezpieczyłem mu łapę na spacer, ale po południu już nie i tylko przemyłem to środkiem odkażającym. Biega, skacze, bawi się, wszystko jest w porządku!

Przednich pazurów nie ściera zbyt mocno, ale te z tyłu są porządnie starte i nie trzeba było ich ruszać.

Przetłumaczony francuski
    Bobkat
    Bobkat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hmm, miałem dokładnie to samo pod koniec roku. Moja sunia musiała nosić buta na spacery (przez ranny opuszek), a do tego wyjścia były ograniczone. Widziałem, że pazury w ogóle nie miały jak się same ścierać. No i przy obcinaniu jeden mi nie wyszedł (choć wcale nie uciąłem krótko) – zaczęło krwawić i tak strasznie mi było jej szkoda.

Przypomniałem sobie jednak, co robić: zdezynfekowałem, owinąłem łapkę kompresem z mąką... wszystko włożyłem w skarpetkę i proszę, po godzinie już nie krwawiło.

W ostateczności zabezpieczaj łapę na spacery, a jeśli nie możesz, to w takim razie dezynfekuj ją po każdym powrocie.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć Doudou 👋

Przetłumaczony francuski
    J
    Zgłoś

Tak, już biorę się za piłowanie!

Z tyłu jest w porządku, ścierają się same, ale że spaceruje głównie na wsi, po polach i lasach, przednie pazurki nie ścierają się zbyt naturalnie.

Przetłumaczony francuski
    J
    Zgłoś

Świetny pomysł na spacer! Dzięki!

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Juliette

To może się zdarzyć każdemu z nas...

Też to przerabiałam przy czarnym pazurze u mojej labradorki (po tym zdarzeniu przestałam już sama obcinać pazury moim suniom).

Potrzebna jest mała drewniana deseczka (arkusze gruboziarnistego papieru ściernego) i przesuwasz po tym łapami w tę i z powrotem... a potem idziecie na krótki spacer... żeby naturalnie je bardziej spiłować...

No, nie będę ukrywać, że przy wadze powyżej 30 kg jest to już trudniejsze.

😞 Mam retrievery

Miłego wieczoru

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Taki domowy sposób: przetnij podpaskę, połóż ją pod opuszkę i owiń dookoła woreczkiem foliowym – i masz gotowy bucik na spacery... Nie ma za co, moją pierwszą sunią była taka górska „wędrowniczka” ;-) Owczarek szarplaniniec... To była niezła szkoła... 😁 @Munch Tak! Superglue 👍 no racja, nie pomyślałam o tym, a to świetny sposób na zamknięcie rany! Dobry patent. 👌 Hejka Fifille 🙂
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 18

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post