Pazur obcięty za krótko

J
Juiliette Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Dzisiaj rano obcinałam mojemu psu pazury. Jeden tylny przycięłam za krótko i poleciała krew. Zrobiłam mu opatrunek i wydawało się, że przestało krwawić. Jednak po południu pies sam zdjął sobie opatrunek i krwawienie wróciło. Czy waszym zdaniem to „normalne”?

Odkaziłam to miejsce (użyłam środka odkażającego – substancja czynna heksamidyna, podobnie jak Octenisept) i założyłam opatrunek z gazy i niezbyt mocnego plastra. Czy powinnam zrobić coś jeszcze?

Mój pies ma teraz dość długą sierść i nie wycinałam jej wokół tego pazura – czy to może być jakiś problem?

Boję się, że przegapię pierwsze objawy zakażenia. Czy jest coś, na co powinnam szczególnie uważać, oprócz jego ogólnej energii, jedzenia, załatwiania potrzeb i temperatury?

Dzięki wielkie za pomoc, to pierwszy raz, kiedy zdarzyła mi się taka sytuacja. Pies ma 3,5 roku, jest małej rasy (w typie shih tzu) i nie ma żadnych szczególnych problemów zdrowotnych.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

18 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • J
    Zgłoś

Dzięki wielkie wszystkim!

Uff! Strasznie mi głupio przez tę moją niezdarność!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór Pani Julio,

Tak jak Doudou, uważam, że nie ma powodu do niepokoju. Jeśli będzie Pani jeszcze przez kilka dni porządnie odkażać to miejsce, wszystko powinno być w porządku.

Miałam ten sam problem z moim słodziakiem i przy regularnej dezynfekcji nie było żadnych problemów...

Przetłumaczony francuski
    J
    Zgłoś

Nie ma już opatrunku... Na wyjścia będę mu przyklejać plaster.

Dzięki za rady i za uspokojenie mnie!

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobrze to zdezynfekowałeś, nie ma powodów do obaw. Odkażaj rankę dalej rano i wieczorem przez 2-3 dni, zmieniając przy tym opatrunek. Obserwuj uważnie, jak to wygląda (czy nie ma ropy albo dziwnego zapachu) po każdym powrocie z krótkiego wyjścia na zewnątrz (wtedy sprawdź lub zmień opatrunek). Jeśli będziesz mieć wątpliwości, udaj się do weterynarza...

Betadyna, Octenisept...

Przetłumaczony francuski
    J
    Zgłoś

Dzięki, jutro zobaczę, co z tym zrobić.

Przetłumaczony francuski
    Munch
    Munch Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie martw się na zapas, może to wyglądać groźnie, ale to naprawdę nic poważnego!

Pewnie niektórzy tutaj zaraz podniosą krzyk, ale psy w mojej rodzinie nie raz miały zbyt krótko obcięte pazury i wszystkie świetnie przeżyły ten sposób...

- łapa do góry, woda utleniona, żeby zdezynfekować i niemal zatrzymać krwawienie

- kropla kropelki (super glue) na kawałek papieru (zwykłego do pisania, bo ręcznik papierowy za bardzo nasiąknie) albo kawałek plastiku, np. z reklamówki (to jest najlepsze!!!)

I zanim zaschnie (to idzie błyskawicznie, więc nie ma co zwlekać), przyłóż do końcówki pazura. Po kilku sekundach dociskania usuń nadmiar i gotowe!

(Dla informacji: samemu zdarza mi się zaklejać rany na skórze kropelką; zastyga tak szybko, że nic się nie wchłania i nie ma żadnych komplikacji)

Przetłumaczony francuski
    J
    Zgłoś

Dzięki! Już nie krwawi.

Martwię się jednak przede wszystkim ryzykiem infekcji...

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór

Na pewno znajdziesz w swojej kuchni potrzebne składniki, na przykład skrobię kukurydzianą. Nałóż skrobię na ściereczkę i dodaj odrobinę wody, tak aby powstała pasta, która oblepi skaleczenie i pazur (dociskaj ściereczkę do pazura przez 1 do 2 minut, żeby pasta dobrze wypełniła miejsce zranienia)... krwawienie powinno ustać po kilku minutach.

Jeśli nie masz skrobi kukurydzianej, możesz użyć zwykłej mąki (byle bez dodatku proszku do pieczenia).

Zastosuj tę samą metodę, co powyżej.

Gdy tylko krwawienie zostanie opanowane (delikatnie usuń nadmiar pasty i oczyść ranę, bardzo ostrożnie zdezynfekuj, a potem załóż gazik i opatrunek). Po godzinie sprawdź opatrunek... czy nie podchodzi krwią...

Jeśli macierz pazura nie została naruszona, nie powinno już krwawić.

🙂

Przetłumaczony francuski
  • 18 komentarzy na temat 18

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post