Pomocy! Mój pies ma podrapane oko

D-Joulye
D-joulye Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Mam pewien problem – mój pies został zadrapany w oko przez kota mojego taty.

Zorientowałam się dopiero następnego dnia, bo oko zrobiło się białe, więc od razu pojechałam pilnie do weterynarza. Okazało się, że to perforacja rogówki (mała ******* widoczna nawet gołym okiem).

Weterynarz przepisał sól do przemywania i krople, które mam podawać 8 razy dziennie, żeby odkażać i przyspieszyć gojenie. Muszę jeszcze pojechać na dwie wizyty, bo pani weterynarz podaje mu jakieś specjalne krople na odbudowę rogówki, o ile dobrze zrozumiałam. Czy mieliście już kiedyś taki problem? Myślicie, że same krople wystarczą, czy może grozi mu jakaś operacja?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • D-Joulye
    Zgłoś

to pewnie nie jest łatwe...

No tak... Najgorsza jest ta niepewność. Do tego wiem, że wszelkie zabiegi kosztują majątek, a u mnie z kasą krucho, więc boję się podwójnie..

Przetłumaczony francuski
    Youyoumarleau
    Youyoumarleau Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To pewnie nie jest zbyt łatwe...

Przetłumaczony francuski
    D-Joulye
    Zgłoś

Kiedyś mój pies miał zadrapane oko kłem innego psa. Musiałam mu zapuszczać krople 5 do 8 razy dziennie przez 15 dni, żeby rogówka się zregenerowała, i pilnować, żeby nie tarł oka (bo wiadomo, że go swędziało). Nie ma żadnych śladów, ale u niego to było bardzo powierzchowne, choć i tak strasznie się bałam przez tę krew i to, jak to oko wtedy wyglądało. U Twojego psiaka wygląda to na nieco poważniejszą sprawę, więc trudno powiedzieć, czy zostaną jakieś ślady albo czy będzie potrzebny zabieg. Tylko weterynarz powie Ci coś więcej, obserwując, jak oko się goi między wizytami i czy nie wda się infekcja. Mam nadzieję, że z pieskiem będzie wszystko dobrze.

Cześć, dzięki za Twoją historię. Razem z moim partnerem mamy wrażenie, że powoli się to goi. Nasza wet nie wydaje się jakoś bardzo zaniepokojona – mówi, że nie wygląda to najlepiej, ale na razie nie wysyła nas do okulisty. Myślę, że to raczej dobry znak, ale i tak podchodzę do tego sceptycznie.

Przetłumaczony francuski
     Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mój pies miał kiedyś zadrapane oko kłem innego psa. Musieliśmy mu zapuszczać krople 5-8 razy dziennie przez 15 dni, żeby rogówka mogła się zregenerować. Trzeba było pilnować, żeby nie tarł oka (bo wiadomo, że strasznie go swędziało). Skończyło się bez żadnych powikłań, ale u nas to było bardzo powierzchowne, mimo że i tak strasznie się wtedy bałam przez tę krew i to, jak to oko wyglądało na początku.

U Twojego pieska wygląda to na nieco poważniejszą sprawę, więc trudno powiedzieć, czy zostaną jakieś ślady albo czy będzie potrzebny zabieg. Tylko Twój weterynarz będzie mógł powiedzieć coś więcej, widząc jak oko się goi między wizytami i czy nie wda się jakaś infekcja.

Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i psiak z tego wyjdzie.

Przetłumaczony francuski
  • 14 komentarzy na temat 14

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post