Poważna niewydolność serca

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

Mam małego pieska, który ma ponad trzynaście lat. Dwa lata temu dowiedzieliśmy się, że ma szmery w sercu, a miesiąc temu zauważyłam, że Capucin traci energię i zaczął kaszleć. Zadzwoniłam więc do weterynarza. Diagnoza była taka, że pies ma wodę w płucach, więc zmieniliśmy leczenie na następujące:

Nelio 5 mg: 1/2 tabletki wieczorem

Vetmedin 5 mg: 1/2 tabletki rano i wieczorem

Spironolakton 100 mg: 1/4 tabletki rano, a przez pierwsze piętnaście dni dodatkowo 1/4 wieczorem.

Kaszel się zmniejszył, ale wciąż zdarza mu się kaszleć kilka razy w ciągu dnia. Co dziwne, w jednej chwili może wydawać się w pełni sił, a zaraz potem jest całkowicie osowiały. Je i pije normalnie, tyle że jego mocz ma bardzo, bardzo intensywny zapach. Ma również problemy hormonalne, przez co tył jego ciała jest całkowicie pozbawiony sierści, z kilkoma rankami, które czasem trochę sączą. Badanie krwi nie wykazało niczego szczególnego.

Zastanawiam się nad jednym: czy to normalne, że mimo leczenia psina nadal kaszle? Czy pani weterynarz nie próbuje go ratować trochę na siłę? Czy mój pies w ogóle dobrze się czuje?

Choć może to brzmieć dziwnie, wydaje mi się, że jest wyraźnie mniej opuchnięty, odkąd bierze leki. Czy woda mogła się rozejść po całym jego ciele?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

63 odpowiedzi
Sortuj według:
  • M
    Moreels Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

🆘 Hej wszystkim, potrzebuję waszych historii i doświadczeń, proszę 🙏.... Jestem w rozsypce 😭

Czy przechodziliście kiedyś przez silne ataki duszności, które pojawiają się nawet podczas odpoczynku, wraz z omdleniami i brakiem sił, żeby ustać na łapach, i które następują jeden po drugim (3 w ciągu tygodnia)? Wygląda na to, że to poważna niewydolność serca.

Jak wasz pies radził sobie z taką niewydolnością, która może prowadzić nawet do obrzęku płuc?

Ja straciłam mojego przy trzecim ataku. Usłyszałam od weterynarza: „możecie przyjechać, ale niewiele więcej będziemy mogli już zrobić”. W tamtym tygodniu byłam u niego na konsultacji już dwa razy.

W połowie stycznia miał operację usunięcia łagodnego guza. Miał 9 lat. Jak każdy BC, był najkochańszym psiakiem pod słońem 💔

Przetłumaczony francuski
    J
    Jehannes Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Bardzo dobrze rozumiem Twoją sytuację i szczerze Ci współczuję. Mój pies, który też jest już w podeszłym wieku, również cierpi na niewydolność serca i podaję mu Vetmedin 5 mg, tak samo jak Ty swojemu pieskowi. Ten lek bardzo mu pomógł poprawić ogólny stan i zmniejszyć zatrzymywanie wody w organizmie. Musisz wiedzieć, że niewydolność serca może prowadzić do gromadzenia się płynów, co wywołuje objawy takie jak kaszel, nawet jeśli leczenie jest prowadzone prawidłowo. To, że piesek wciąż kaszle, mimo przyjmowania leków, jest niestety dość powszechne. Vetmedin i inne leki pomagają kontrolować tę chorobę, ale niektóre objawy mogą się utrzymywać, zwłaszcza jeśli niewydolność jest poważna.

Jeśli chodzi o to, czy weterynarz nie próbuje ratować go „na siłę”, myślę, że kluczowe jest zaufanie do lekarza. Weterynarze podejmują decyzje w oparciu o to, co jest najlepsze dla zwierzęcia, zawsze ważąc wszystkie za i przeciw konkretnego leczenia. Czasami, mimo naszych starań, stan starszych psów bywa zmienny. Radzę Ci ściśle trzymać się zaleceń weterynarza, ale też uważnie obserwować, czy Twój przyjaciel nie okazuje oznak cierpienia i po prostu zapewnić mu jak najwięcej komfortu.

Wypadanie sierści i ranki w okolicach zadu mogą mieć podłoże hormonalne, co jest dość częste u starszych zwierzaków. To bardzo dobra wiadomość, że wyniki krwi są w normie. Co do zapachu moczu – może to wynikać ze zmian w metabolizmie pod wpływem leków, więc przy najbliższej okazji wspomnij o tym weterynarzowi, żeby wykluczyć ewentualne komplikacje.

Życzę Ci dużo siły i mam nadzieję, że Twój piesek poczuje się niebawem lepiej.

Przetłumaczony francuski
    F
    Fabienneselin Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki, że dajesz znać, ale jak mogę założyć nowy temat? Proszę o pomoc.

Przetłumaczony francuski
    F
    Zgłoś
    Moja goldenka brała Vetmedin od 2008 do 2024 roku, a od roku dodatkowo Prilactone – to lek moczopędny na obrzęk płuc. Odeszła w zeszłym miesiącu w wieku 16 lat. Przyjmowała też Furosemid 40 mg i Benazepryl 10 mg. Zostało mi jeszcze mnóstwo tych leków.
    Przetłumaczony francuski
    F
    Zgłoś
    Moja goldenka brała Vetmedin od 2008 do 2024 roku, a od roku dodatkowo Prilactone – to lek moczopędny na obrzęk płuc. Odeszła w zeszłym miesiącu w wieku 16 lat. Przyjmowała też Furosemid 40 mg i Benazepryl 10 mg. Zostało mi jeszcze mnóstwo tych leków.
    Przetłumaczony francuski
    V
    Valeganesha83500 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór, często podaję moim psom homeopatię, ale nie znałam wcześniej Kalium Carbonicum. Mam pytanie: czy podajecie to jako uzupełnienie leczenia przez cały czas, tak jak tradycyjne leki, czy tylko w razie napadu kaszlu sercowego, żeby zapobiec obrzękowi? Dzięki!

Przetłumaczony francuski
    Bibi1
    Bibi1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zadzwoń do TOZ-u albo innych schronisk. Wyjaśnij im swoją sytuację, mają fundusze celowe i współpracujących weterynarzy, którzy mogą pomóc ci wyleczyć psa za darmo albo za przysłowiowe grosze!

Niestety, biedactwo, przychodnie przy schroniskach pomagają tylko osobom w kryzysie bezdomności albo tym w naprawdę trudnej sytuacji życiowej. Nie są w stanie pomóc każdemu, kto się do nich zgłosi.

Przetłumaczony francuski
    D
    Dolce83 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, mój 6-letni chihuahua ma chorą zastawkę serca, która prawie nie pracuje, co prowadzi do obrzęku płuc. Piesek jest na lekach od czerwca, ale mimo podawania Cardisure, Nelio i Libeo, od dwóch tygodni bardzo kasłał. Skorzystałam z waszej rady i zaczęłam dawać mu Kalium Carbonicum 5 CH dwa razy dziennie. Od 3 dni nie ma już ani charczenia, ani kaszlu, bardzo dziękuję.

U mojego od 2 lat stosujemy Libeo, Benefortin i Vetmedin. Kaszel wrócił tydzień temu. W czwartek mamy wizytę u naszego weterynarza, który prowadzi go od szczeniaka, ale też pomyślałam o tym Kalium Carbonicum, żeby powstrzymać ten kaszel.

Przetłumaczony francuski
    D
    Dolce83 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zapytam mojego weterynarza, czy może mi polecić jakiś lek homeopatyczny, a jeśli nie, to pójdę prosto do mojej farmaceutki, ale ona nie zna chorób mojego psa (szmery w sercu, obrzęk płuc).

Dzień dobry, mój chihuahua ma niewydolność serca, szmery w sercu i obrzęk płuc.

Chciałabym się dowiedzieć, co wam doradził wasz weterynarz. Ja mam wizytę kontrolną w czwartek, żeby to sprawdzić.

Przetłumaczony francuski
    liquid_paper
    Liquid_paper Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    O co dokładnie pytasz?
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 63

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post