Poważna niewydolność serca

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

Mam małego pieska, który ma ponad trzynaście lat. Dwa lata temu dowiedzieliśmy się, że ma szmery w sercu, a miesiąc temu zauważyłam, że Capucin traci energię i zaczął kaszleć. Zadzwoniłam więc do weterynarza. Diagnoza była taka, że pies ma wodę w płucach, więc zmieniliśmy leczenie na następujące:

Nelio 5 mg: 1/2 tabletki wieczorem

Vetmedin 5 mg: 1/2 tabletki rano i wieczorem

Spironolakton 100 mg: 1/4 tabletki rano, a przez pierwsze piętnaście dni dodatkowo 1/4 wieczorem.

Kaszel się zmniejszył, ale wciąż zdarza mu się kaszleć kilka razy w ciągu dnia. Co dziwne, w jednej chwili może wydawać się w pełni sił, a zaraz potem jest całkowicie osowiały. Je i pije normalnie, tyle że jego mocz ma bardzo, bardzo intensywny zapach. Ma również problemy hormonalne, przez co tył jego ciała jest całkowicie pozbawiony sierści, z kilkoma rankami, które czasem trochę sączą. Badanie krwi nie wykazało niczego szczególnego.

Zastanawiam się nad jednym: czy to normalne, że mimo leczenia psina nadal kaszle? Czy pani weterynarz nie próbuje go ratować trochę na siłę? Czy mój pies w ogóle dobrze się czuje?

Choć może to brzmieć dziwnie, wydaje mi się, że jest wyraźnie mniej opuchnięty, odkąd bierze leki. Czy woda mogła się rozejść po całym jego ciele?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

63 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Nathalie49
    Nathalie49 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, mam 6-letniego pieska rasy chihuahua, u którego zastawka serca prawie już nie pracuje, co powoduje u niego obrzęk płuc. Piesek jest pod opieką weterynarza i przyjmuje leki od czerwca. Poszłam za Waszą radą i zaczęłam mu podawać KALIUM CARBONICUM 5 ch dwa razy dziennie, bo mimo leczenia preparatami Cardisure, Nelio i Libeo, od dwóch tygodni bardzo kaszlał. Od 3 dni nie ma już ani charczenia, ani kaszlu. Bardzo dziękuję!

Przetłumaczony francuski
    C
    Christtan Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

NIE, pod żadnym pozorem! Podawaj mu Kalium Carbonicum 5CH, na przykład 5 granulek o 11:00 i kolejne 5 o 16:00 (on ewidentnie ma problem z obrzękiem płuc, stąd te trudności z oddychaniem). To jako dodatek do Libeo (to lek moczopędny, ale absolutnie nie zwiększaj jego dawki!). EFEKTY SĄ CUDOWNE. Przedłużyłam życie mojego psa o 4 lata dzięki temu, a przynajmniej poprawiłam mu komfort życia. Też brał Libeo. Mój homeopata mi to doradził (Kalium Carbonicum 5CH). Jedno opakowanie ma 80 granulek i kosztuje w aptece około 8-10 zł (weterynarzom się to nie opłaca, LOL). Po paru dniach będzie mu się lepiej oddychało. Ale na serce potrzebny jest VETMEDIN (idź do innego weterynarza!!!). Podawałam mojemu psu też jedną kapsułkę głogu dziennie (roślina na serce, do kupienia w sklepach bio lub zielarskich). To był mieszaniec beaucerona z owczarkiem i gdyby nie rak, pewnie nadal by tu był. Odszedł w wieku 14 lat, musiałam go uśpić, żeby zaoszczędzić mu cierpienia. Ale jego serce dzięki temu wszystkiemu było w super stanie. Daj znać, co u was, proszę.

Dzień dobry,

Podaje Pan/Pani dwa różne dawkowania Kalium Carbonicum – 5 CH i 9 CH. Które z nich jest poprawne i dlaczego?

Dziękuję

Przetłumaczony francuski
    M
    Marine97 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, po konsultacji z weterynarzem dowiedziałam się, że moja 12-letnia suczka Kitty jest już u kresu życia – tak przynajmniej przekazał mi weterynarz. To problemy z sercem. Przepisał jej leczenie: rano jedna tabletka leku Bernefortin (substancja czynna: benazepryl) oraz tabletka Furozenolu (furosemid), a w południe Prilactone (spironolakton). Kitty pije bardzo dużo wody, ale prawie nic nie je. Mimo że sama jej gotuję, ona niestety prawie w ogóle nie tknie jedzenia. Bardzo dużo śpi i ma duże trudności z chodzeniem. Tak bardzo chciałabym, żeby poczuła się chociaż odrobinę lepiej i była w nieco lepszej formie. Dziękuję z góry za wasze odpowiedzi. Lydia Jouin.
    Przetłumaczony francuski
    Bellafionda
    Bellafionda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zastanawiam się, po co w ogóle prosisz o pomoc, skoro nie słuchasz tego, co się do Ciebie mówi!! Zabijesz swojego psa takimi gierkami. Powtarzam, podtrzymuję i podpisuję się pod tym obiema rękami: KALIUM CARBONICUM 5ch, 5 granulek dwa razy dziennie z apteki. Cholera, posłuchaj mnie, działam w organizacjach ochrony zwierząt, jak SPA czy One Voice... i to sama prezes stowarzyszenia homeopatów kazała mi to dawać mojemu psu z chorym sercem. Jeśli tak bardzo kochasz swojego psa, to przestań go męczyć. Jakieś 8 zł w aptece to przecież żadna filozofia. Od kiedy Ci odpisałam, mogłaś tam być już sto razy. To jest po prostu oburzające!
    Dzień dobry, mam 11-letniego pieska chihuahua i mój weterynarz kazał mi zwiększyć dawkę Libeo (1 rano i 1 wieczorem), ale nie widzę żadnej poprawy. Jeśli chodzi o Kalium Carbonicum 5CH (właśnie zamówiłam w aptece), to czy dawkowanie jest takie samo? 5 granulek rano i 5 granulek wieczorem? I czy mogę od razu odstawić Libeo? Z góry bardzo dziękuję.

A do tego weterynarz przepisał mi jeszcze Zen supp (1/4 rano i 1/4 wieczorem) – czy to też mogę odstawić? Dzięki.

Przetłumaczony francuski
    Bellafionda
    Zgłoś

Zastanawiam się, po co w ogóle prosisz o pomoc, skoro nie słuchasz tego, co się do Ciebie mówi!! Zabijesz swojego psa takimi gierkami. Powtarzam, podtrzymuję i podpisuję się pod tym obiema rękami: KALIUM CARBONICUM 5ch, 5 granulek dwa razy dziennie z apteki. Cholera, posłuchaj mnie, działam w organizacjach ochrony zwierząt, jak SPA czy One Voice... i to sama prezes stowarzyszenia homeopatów kazała mi to dawać mojemu psu z chorym sercem. Jeśli tak bardzo kochasz swojego psa, to przestań go męczyć. Jakieś 8 zł w aptece to przecież żadna filozofia. Od kiedy Ci odpisałam, mogłaś tam być już sto razy. To jest po prostu oburzające!
    Dzień dobry, mam 11-letniego pieska chihuahua i mój weterynarz kazał mi zwiększyć dawkę Libeo (1 rano i 1 wieczorem), ale nie widzę żadnej poprawy. Jeśli chodzi o Kalium Carbonicum 5CH (właśnie zamówiłam w aptece), to czy dawkowanie jest takie samo? 5 granulek rano i 5 granulek wieczorem? I czy mogę od razu odstawić Libeo? Z góry bardzo dziękuję.

A do tego weterynarz przepisał mi jeszcze Zen supp (1/4 rano i 1/4 wieczorem) – czy to też mogę odstawić? Dzięki.

Przetłumaczony francuski
    Bellafionda
    Zgłoś
    Zastanawiam się, po co w ogóle prosisz o pomoc, skoro nie słuchasz tego, co się do Ciebie mówi!! Zabijesz swojego psa, tak się bawiąc. Powtarzam, podtrzymuję i podpisuję się pod tym obiema rękami: KALIUM CARBONICUM 5ch, 5 granulek dwa razy dziennie, do kupienia w aptece. Cholera, słuchaj mnie, działam w organizacjach ochrony zwierząt, SPA, One Voice itd... i to sama przewodnicząca homeopatów we Francji kazała mi dawać to mojemu psu z chorym sercem. Jeśli tak bardzo kochasz swojego psa, to przestań pozwalać mu cierpieć. To kosztuje około 8 zł w aptece, to przecież żadna filozofia. Odkąd Ci odpisałam, mogłeś tam być już ze sto razy. To jest po prostu skandaliczne!
    Dzień dobry, mam 11-letniego pieska rasy chihuahua i mój weterynarz kazał mi zwiększyć dawkę leku Libeo (1 rano i 1 wieczorem), ale nie widzę żadnej poprawy. Odnośnie Kalium Carbonicum 5CH (właśnie zamówiłam w aptece) – czy to zawsze ta sama dawka? 5 granulek rano i 5 granulek wieczorem? I czy mogę od razu przestać podawać Libeo? Z góry bardzo dziękuję!
    Przetłumaczony francuski
    Bellafionda
    Zgłoś
    Zastanawiam się, po co w ogóle prosisz o pomoc, skoro nie słuchasz tego, co się do Ciebie mówi!! Zabijesz swojego psa, tak się bawiąc. Powtarzam, podtrzymuję i podpisuję się pod tym obiema rękami: KALIUM CARBONICUM 5ch, 5 granulek dwa razy dziennie, do kupienia w aptece. Cholera, słuchaj mnie, działam w organizacjach ochrony zwierząt, SPA, One Voice itd... i to sama przewodnicząca homeopatów we Francji kazała mi dawać to mojemu psu z chorym sercem. Jeśli tak bardzo kochasz swojego psa, to przestań pozwalać mu cierpieć. To kosztuje około 8 zł w aptece, to przecież żadna filozofia. Odkąd Ci odpisałam, mogłeś tam być już ze sto razy. To jest po prostu skandaliczne!
    Dzień dobry, mam 11-letniego pieska rasy chihuahua i mój weterynarz kazał mi zwiększyć dawkę leku Libeo (1 rano i 1 wieczorem), ale nie widzę żadnej poprawy. Odnośnie Kalium Carbonicum 5CH (właśnie zamówiłam w aptece) – czy to zawsze ta sama dawka? 5 granulek rano i 5 granulek wieczorem? I czy mogę od razu przestać podawać Libeo? Z góry bardzo dziękuję!
    Przetłumaczony francuski
    J
    Jackiejack Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Kalium Carbonicum: 5 CH czy 9 CH?
    Przetłumaczony francuski
    Florence_yvonne
    Florence_yvonne Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Pogadam o tym z moim weterynarzem, jak się z nim jutro zobaczę – mam przynajmniej taką nadzieję, bo dzisiaj przez śnieg drogi są zupełnie nieprzejezdne.

W ostatnich dniach strasznie kaszle i ma ogromne problemy z chodzeniem, przednia lewa łapa bardzo go boli.

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 63

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post