Poważna niewydolność serca

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

Mam małego pieska, który ma ponad trzynaście lat. Dwa lata temu dowiedzieliśmy się, że ma szmery w sercu, a miesiąc temu zauważyłam, że Capucin traci energię i zaczął kaszleć. Zadzwoniłam więc do weterynarza. Diagnoza była taka, że pies ma wodę w płucach, więc zmieniliśmy leczenie na następujące:

Nelio 5 mg: 1/2 tabletki wieczorem

Vetmedin 5 mg: 1/2 tabletki rano i wieczorem

Spironolakton 100 mg: 1/4 tabletki rano, a przez pierwsze piętnaście dni dodatkowo 1/4 wieczorem.

Kaszel się zmniejszył, ale wciąż zdarza mu się kaszleć kilka razy w ciągu dnia. Co dziwne, w jednej chwili może wydawać się w pełni sił, a zaraz potem jest całkowicie osowiały. Je i pije normalnie, tyle że jego mocz ma bardzo, bardzo intensywny zapach. Ma również problemy hormonalne, przez co tył jego ciała jest całkowicie pozbawiony sierści, z kilkoma rankami, które czasem trochę sączą. Badanie krwi nie wykazało niczego szczególnego.

Zastanawiam się nad jednym: czy to normalne, że mimo leczenia psina nadal kaszle? Czy pani weterynarz nie próbuje go ratować trochę na siłę? Czy mój pies w ogóle dobrze się czuje?

Choć może to brzmieć dziwnie, wydaje mi się, że jest wyraźnie mniej opuchnięty, odkąd bierze leki. Czy woda mogła się rozejść po całym jego ciele?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

63 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś
    Dzień dobry, to homeopatia. Najlepiej skontaktuj się z weterynarzem homeopatą lub fitoterapeutą, który dobierze odpowiedni preparat zależnie od konkretnego przypadku Twojego psa.
    Przetłumaczony francuski
    Florence_yvonne
    Florence_yvonne Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Co to właściwie jest to Kalium carbonicum?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dobry wieczór, czy można pokruszyć Kalium carbonicum i wymieszać z mokrą karmą? To dla kota, dzięki.
    Przetłumaczony francuski
    Florence_yvonne
    Zgłoś

Zadzwoń do TOZ-u albo innych schronisk. Wyjaśnij im swoją sytuację, mają fundusze pomocowe i weterynarzy, którzy mogą Ci pomóc wyleczyć psa za darmo albo za grosze!

Myślę, że są osoby w znacznie trudniejszej sytuacji finansowej niż moja, nie śmiałabym nawet prosić o pomoc.

Przetłumaczony francuski
    Florence_yvonne
    Zgłoś

To prawda, leki dla mojego psiaka kosztują mnie naprawdę sporo.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Zadzwońcie do TOZ-u albo innych schronisk. Wyjaśnijcie im swoją sytuację – mają oni specjalne fundusze pomocowe i współpracują z weterynarzami, którzy mogą pomóc wyleczyć waszego psa zupełnie za darmo albo za grosze!

Przetłumaczony francuski
    Florence_yvonne
    Zgłoś

Zapytam mojego weterynarza, czy może mi doradzić jakiś lek homeopatyczny, a jeśli nie, to pójdę prosto do farmaceutki, ale ona nie zna chorób mojego psa (szmery w sercu, obrzęk płuc).

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry,

Po konsultacji z moją farmaceutką dowiedziałam się, że leczenie homeopatyczne można stosować dodatkowo do zaleconej już kuracji. I tak, leki homeopatyczne są takie same dla ludzi, jak i dla zwierząt.

Przetłumaczony francuski
    Florence_yvonne
    Zgłoś

Czy leczenie homeopatyczne powinno się stosować jako dodatek do leczenia, czy może ma je zastąpić? Czy leki homeopatyczne dla ludzi są takie same jak te dla psów?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzień dobry, Przeczytałem uważnie Państwa porady. Mój pies to Lhasa Apso w wieku około 9-10 lat (uratowany z interwencji, odebrany w bardzo złym stanie 4 lata temu; wcześniej nigdy nie widział weterynarza). Ma wykryte szmery w sercu i obecnie przyjmuje Furosemid (20 mg dziennie), benazepryl (substancja czynna; 5 mg dziennie – odpowiednik leku Nelio) oraz Vetmedin (5 mg dziennie), który weterynarz dołączył wczoraj, ponieważ pies wciąż bardzo kaszle i miewa stany przedomdleniowe. Czy uważają Państwo, że można by podawać mu dodatkowo granulki homeopatyczne, jeśli jego stan nie poprawi się znacząco, zamiast zwiększania dawek leków?
    Przetłumaczony francuski
  • 30 komentarzy na temat 63

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post