Poważna niewydolność serca

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

Mam małego pieska, który ma ponad trzynaście lat. Dwa lata temu dowiedzieliśmy się, że ma szmery w sercu, a miesiąc temu zauważyłam, że Capucin traci energię i zaczął kaszleć. Zadzwoniłam więc do weterynarza. Diagnoza była taka, że pies ma wodę w płucach, więc zmieniliśmy leczenie na następujące:

Nelio 5 mg: 1/2 tabletki wieczorem

Vetmedin 5 mg: 1/2 tabletki rano i wieczorem

Spironolakton 100 mg: 1/4 tabletki rano, a przez pierwsze piętnaście dni dodatkowo 1/4 wieczorem.

Kaszel się zmniejszył, ale wciąż zdarza mu się kaszleć kilka razy w ciągu dnia. Co dziwne, w jednej chwili może wydawać się w pełni sił, a zaraz potem jest całkowicie osowiały. Je i pije normalnie, tyle że jego mocz ma bardzo, bardzo intensywny zapach. Ma również problemy hormonalne, przez co tył jego ciała jest całkowicie pozbawiony sierści, z kilkoma rankami, które czasem trochę sączą. Badanie krwi nie wykazało niczego szczególnego.

Zastanawiam się nad jednym: czy to normalne, że mimo leczenia psina nadal kaszle? Czy pani weterynarz nie próbuje go ratować trochę na siłę? Czy mój pies w ogóle dobrze się czuje?

Choć może to brzmieć dziwnie, wydaje mi się, że jest wyraźnie mniej opuchnięty, odkąd bierze leki. Czy woda mogła się rozejść po całym jego ciele?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

63 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

A pytałeś o to otwarcie swojego weterynarza? Spróbuj z nim szczerze porozmawiać i powiedz mu wyraźnie, że nie chcesz uporczywej terapii, a tylko tego, co konieczne, żeby nie cierpiał... Trzymaj się ciepło, dużo sił!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nie, przepraszam, wyczerpałam już budżet na leczenie mojego psa. Kolejny weterynarz mógłby znowu zmienić leczenie, a tu nie chodzi o to, że jestem skąpa, ale około 850 zł miesięcznie to jednak sporo, zwłaszcza że to leczenie dożywotnie, więc te wydatki będą się powtarzać. Poza tym mój staruszek musi mieć spokojną starość, mam nadzieję, że będzie w stanie pojechać z nami na wakacje. Przepraszam, nie jesteśmy zbyt bogaci – nie wyjeżdżamy za granicę, jedziemy tylko 70 km od domu, żeby po prostu trochę zmienić otoczenie.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Masz możliwość skonsultowania się z innym weterynarzem, żeby poznać drugą opinię?

Przetłumaczony francuski
  • 63 komentarzy na temat 63

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post