Jak usunąć rzepy i trawę, które wplątują się w sierść?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć! Kiedy mój pies wraca z polowania, jest cały obklejony takimi czepnymi trawami i rzepami. Mam naprawdę duży problem, żeby mu to powyciągać, zwłaszcza że on ma bardzo wrażliwą skórę.

Na początku czesałam go metalową szczotką, ale strasznie go to podrażniało, robiły się czerwone plamy, a czasem nawet skóra krwawiła.

Teraz kąpię go w szamponie dla psów o wrażliwej skórze i potem próbuję to wszystko wyciągnąć metalowym grzebieniem, ale najczęściej i tak kończy się na wycinaniu sierści, bo po prostu nie daję rady usunąć tych traw. Na koniec pies i tak ma podrażnienia, szczególnie na brzuszku.

Jak mogę delikatnie usunąć te wszystkie zanieczyszczenia z jego sierści?

Dzięki za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Nala74
    Nala74 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, jak długo te zioła muszą schnąć? Minęły już dwa dni, a na moim kocie wciąż nie chcą wyschnąć (biedaczek jest cały zapchlony).
    Przetłumaczony francuski
    Nala74
    Zgłoś

Nigdy nie mocz sierści przed czesaniem!

Poczekaj, aż wyschnie, a potem przetrzyj krótką sierść lub użyj miękkiej szczotki; czesz grzebieniem (ja najbardziej lubię taki gęsty, metalowy), trzymając każde małe pasemko jedno po drugim, tak jakbyś rozczesywał włosy małej, bardzo wrażliwej dziewczynki (uszy są delikatne, więc nie rób tego jak jakiś taran, tylko poświęć na to czas i bądź naprawdę delikatny).

Przetłumaczony francuski
    Nala74
    Zgłoś

Poczekaj, aż wyschnie, a potem przetrzyj krótką sierść albo wyczesz ją miękką szczotką. Najlepiej użyć grzebienia (osobiście najbardziej lubię taki metalowy z gęstymi ząbkami), chwytając każde pasemko po kolei – zupełnie tak, jakbyś rozczesywał włosy małej, wrażliwej dziewczynki. Uszy są bardzo delikatne, więc nie rób tego na siłę, tylko poświęć na to czas i bądź naprawdę delikatny.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Poczekaj, aż wyschnie, a potem przetrzyj krótką sierść lub wyczesz ją miękką szczotką. Możesz też użyć grzebienia (ja najbardziej lubię taki metalowy z gęstymi ząbkami), trzymając każde pasemko jedno po drugim – zupełnie tak, jakbyś rozczesywał włosy małej, wrażliwej dziewczynki. Uszy są bardzo delikatne, więc nie można do tego podchodzić bez wyczucia, tylko trzeba poświęcić na to czas i być naprawdę delikatnym.

Przetłumaczony francuski
    K
    Kim1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć Mamangourou,

Też miałam kiedyś kota długowłosego i ten sam problem – to był straszny „powsinoga”. Po jakimś czasie zauważyłam, że jak pozwoli się tej trawie wyschnąć na futerku, to przy szczotkowaniu wszystko schodzi idealnie!!

Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post