Jak usunąć rzepy i trawę, które wplątują się w sierść?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Nigdy nie mocz sierści przed czesaniem!
Poczekaj, aż wyschnie, a potem przetrzyj krótką sierść lub użyj miękkiej szczotki; czesz grzebieniem (ja najbardziej lubię taki gęsty, metalowy), trzymając każde małe pasemko jedno po drugim, tak jakbyś rozczesywał włosy małej, bardzo wrażliwej dziewczynki (uszy są delikatne, więc nie rób tego jak jakiś taran, tylko poświęć na to czas i bądź naprawdę delikatny).
Poczekaj, aż wyschnie, a potem przetrzyj krótką sierść albo wyczesz ją miękką szczotką. Najlepiej użyć grzebienia (osobiście najbardziej lubię taki metalowy z gęstymi ząbkami), chwytając każde pasemko po kolei – zupełnie tak, jakbyś rozczesywał włosy małej, wrażliwej dziewczynki. Uszy są bardzo delikatne, więc nie rób tego na siłę, tylko poświęć na to czas i bądź naprawdę delikatny.
Poczekaj, aż wyschnie, a potem przetrzyj krótką sierść lub wyczesz ją miękką szczotką. Możesz też użyć grzebienia (ja najbardziej lubię taki metalowy z gęstymi ząbkami), trzymając każde pasemko jedno po drugim – zupełnie tak, jakbyś rozczesywał włosy małej, wrażliwej dziewczynki. Uszy są bardzo delikatne, więc nie można do tego podchodzić bez wyczucia, tylko trzeba poświęcić na to czas i być naprawdę delikatnym.
Cześć Mamangourou,
Też miałam kiedyś kota długowłosego i ten sam problem – to był straszny „powsinoga”. Po jakimś czasie zauważyłam, że jak pozwoli się tej trawie wyschnąć na futerku, to przy szczotkowaniu wszystko schodzi idealnie!!
5 komentarzy na temat 5