!PROBLEM! Mój pies chciał ugryźć szczeniaka... Co robić?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Słuchajcie, w ten wtorek moi rodzice kupili szczeniaka yorka, ale mamy już w domu 5-letniego spaniela bretońskiego. Na początku bał się małej Myi, która po prostu chciała się z nim bawić, ale tylko na nią warczał, jak podchodziła za blisko. Ale dzisiaj rano mój pies już dwa razy próbował ugryźć szczeniaka, kiedy do niego podchodziła... Mój pies zazwyczaj nie jest agresywny, bo całkiem dobrze dogaduje się ze swoimi kumplami z polowań. Nie chcę zostawiać małej samej ani dopuścić do tego, żeby starszy pies jej coś zrobił. Macie jakieś pomysły, co można z tym zrobić?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    Jasne, wielkie dzięki za Wasze odpowiedzi! :)
    Przetłumaczony francuski
    Stellaieux
    Stellaieux Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Gdyby Twój spaniel chciał go zabić, to już dawno by to zrobił. Będzie „agresywny” w zależności od tego, jak bardzo Twój york będzie go męczyć, i myślę, że ten drugi zdaje sobie sprawę z ewentualnego niebezpieczeństwa, jeśli będzie zbyt nachalny.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi, ale mimo wszystko boję się, że gdyby mój pies faktycznie ugryzł szczeniaka, to mógłby go po prostu zabić, prawda? To w końcu mały szczeniak yorka, a przy dorosłym spanielu wątpię, żeby wyszedł z tego cało...
    Przetłumaczony francuski
    Stellaieux
    Stellaieux Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, w pełni zgadzam się ze studentem weterynarii.

Wszystko jest w normie, więc po prostu pozwól im na to ;)

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Zachowania Waszych psów są zupełnie normalne. Kiedy szczeniak chce się bawić, pies tłumaczy mu, że nie ma na to ochoty, warcząc na niego. Jeśli maluch nie rozumie, to normalne, że pies przechodzi do kolejnego etapu: ostrzegawczego ugryzienia. Prawdopodobnie chce go tylko pouczyć, nie robiąc mu krzywdy. Nie wchodźcie między psy, myślę, że ten problem rozwiąże się w bardzo krótkim czasie. Pamiętajcie, żeby poświęcać tyle samo uwagi obu psom. Pozwólcie im poznawać się i nawzajem rozumieć na neutralnym gruncie (na przykład na spacerach).

Nie martwcie się, za jakiś czas Wasze psiaki będą się świetnie dogadywać.

Mam nadzieję, że moja odpowiedź Wam pomoże.

Roxane

Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post