Usuwanie kamienia nazębnego u starszego psa

C
Christelle65 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry

29 stycznia adoptowałam małą sunię w typie spaniela, która waży obecnie 11 kg. Wczoraj skończyła 12 lat.

Od naszej pierwszej wizyty u weterynarza, lekarz cały czas namawia mnie na usuwanie kamienia nazębnego. Bardzo boję się jednak narkozy ogólnej i do tej pory ciągle odmawiałam.

Podczas ostatniej wizyty niemal mnie przekonał – tłumaczył, że ryzyko związane z utratą zębów i infekcjami jest większe niż to wynikające z samej narkozy. Umówiłam się na termin w czwartek, ale znowu dopadły mnie lęki i jestem bliska rezygnacji.

Chciałabym się dowiedzieć, czy istnieją inne, skuteczne metody usuwania kamienia u psa bez konieczności podawania pełnej narkozy, tak aby mała nie miała problemów z zębami?

Z drugiej strony wiem też, czym grozi zaniedbanie tego problemu. Moja poprzednia sunia miała mnóstwo infekcji stomatologicznych i straciła zęby... więc zdaję sobie sprawę, że brak działania też może być niebezpieczny.

Czuję się kompletnie zagubiona i boję się o moją psinkę.

Czy macie jakieś rady albo znacie inne, mniej ryzykowne, a skuteczne sposoby?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

43 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • C
    Zgłoś

@Piotr06 Nie ma za co, cieszę się, że link się przydał! Fortan naprawdę super działa. Moje psiaki chorują i przez ich chorobę bardzo szybko odkłada im się kamień. Raz już robiliśmy skaling, moja suczka nie miała nawet 7 lat, a musieli jej usunąć 7 zębów... A że bardzo chciałam, żeby zachowała te, które jej zostały, szukałam czegoś w internecie, wypróbowałam Fortan i u nas się sprawdził! Co do gryzienia kości – tak, to pomaga. Moja poprzednia sunia dostawała jeden Dentastix dziennie i nigdy nie miała kamienia, albo miała go bardzo mało. Gryzaki ze skóry też bardzo dobrze działają! Moim obecnym psom nie mogę ich dawać ze względu na chorobę (w ogóle ich nie trawią), ale u zdrowego psa nie ma z tym problemu. Tylko unikaj kości z królika, dawaj tylko te duże.

Dzięki za komentarz.

Właśnie poczytałem o Fortanie i widzę, że opinie są dosyć podzielone, ale jeśli dzięki temu można by uniknąć narkozy ogólnej, to warto spróbować.

Czy można stosować Fortan razem z Plaque Off?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@ Christelle

Za każdym razem, gdy moje psy musiały mieć narkozę, miały potem wizytę kontrolną. Poza tym, ten czas trwania znieczulenia wydaje mi się dość długi.

Wiem, że każdy weterynarz pracuje inaczej, ale absolutnym minimum jest przeprowadzenie badania przed znieczuleniem i wyjaśnienie wszystkiego właścicielowi, żeby go uspokoić.

Narkoza nigdy nie jest całkowicie wolna od ryzyka. Jeśli chodzi o bilans korzyści do ryzyka, wszystko zależy od tego, ile kamienia ma Twoja sunia. Moja miała zęby dosłownie zabetonowane kamieniem, a prawie wszystko udało mi się usunąć Fortanem!

Jeśli ten wet Ci nie "leży", nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś poszła do kogoś innego. Zrób to po prostu na wyczucie!

Jeśli nie masz przekonania do weterynarza ani do samego zabiegu, to go odwołaj!!

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś
    To właśnie najbardziej mnie martwi – wizytę wyznaczono mi na czwartek rano, bez żadnej wcześniejszej konsultacji czy badań krwi. W zasadzie mam ją zostawić w czwartek rano na zabieg i odebrać dopiero wieczorem o 19:00. Zdaję sobie też sprawę, że to może być siedlisko bakterii. Zastanawiam się tylko, czy biorąc pod uwagę jej wiek, to ryzyko jest w ogóle tego warte. Tym bardziej że narkoza ma trwać aż półtorej godziny. Gdyby coś jej się stało, nigdy bym sobie tego nie wybaczyła, a ten weterynarz lepiej niech się wtedy przede mną dobrze schowa.
    Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

@ Christelle Sama usuwam moim psom kamień nazębny tym produktem: https://www.amazon.fr/gp/product/B00E6JATM0/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1 Działa to super, tylko kwestia tego, czy Twoja sunia da sobie przy tym cokolwiek zrobić. U nas PlaqueOff się nie sprawdził, moje psy go nie tolerowały.

Dzięki za info, rzucę na to okiem!

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś
    To właśnie najbardziej mnie martwi – wizytę wyznaczono mi na czwartek rano, bez żadnej wcześniejszej konsultacji czy badań krwi. W zasadzie mam ją zostawić w czwartek rano na zabieg i odebrać dopiero wieczorem o 19:00. Zdaję sobie też sprawę, że to może być siedlisko bakterii. Zastanawiam się tylko, czy biorąc pod uwagę jej wiek, to ryzyko jest w ogóle tego warte. Tym bardziej że narkoza ma trwać aż półtorej godziny. Gdyby coś jej się stało, nigdy bym sobie tego nie wybaczyła, a ten weterynarz lepiej niech się wtedy przede mną dobrze schowa.
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Aby wziąć pod uwagę ryzyko związane z narkozą i mieć spokojną głowę, przed operacją zazwyczaj wykonuje się badanie krwi: sprawdza się poziom czerwonych krwinek i białka oraz parametry nerkowe (mocznik i kreatyninę), co pozwala wykryć główne schorzenia mogące utrudnić znieczulenie.

Niestety, przy mocno osadzonym kamieniu nazębnym szczotkowanie zębów czy karmy typu „DENTAL” są już nieskuteczne. Najpierw trzeba dokładnie usunąć osad u weterynarza, aby móc wdrożyć te kroki, które mają charakter głównie profilaktyczny i służą ograniczeniu dalszego rozwoju płytki nazębnej.

Warto pamiętać, że płytka nazębna to idealne środowisko dla bakterii, które namnażają się i tworzą biofilm. Mogą one powodować zmiany, takie jak zapalenie dziąseł, a nawet ropnie okołozębowe. To właśnie dlatego zaleca się profesjonalne usuwanie kamienia.

Miłego dnia!

Caroline – studentka weterynarii

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Na zmiękczenie kamienia nazębnego polecam granulki homeopatyczne – też testowałam i muszę powiedzieć, że świetnie działają.

Fragaria vesca 3CH, 1 granulka dziennie.

https://www.cani-seniors.org/topic/2678-tartre-et-hom%C3%A9opathie/

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

@Piotr06

Nie ma za co, cieszę się, że link się przydał! Fortan działa naprawdę super – moje psiaki są chore i przez tę chorobę bardzo szybko osadza im się kamień nazębny. Raz robiliśmy skaling, moja sunia nie miała nawet 7 lat, a już musieli jej usunąć 7 zębów. Ponieważ bardzo chciałam, żeby zachowała resztę swoich ząbków, poszukałam czegoś w internecie, trafiłam na Fortan i u nas całkowicie zdał egzamin!

Co do gryzienia kości, to tak, to faktycznie pomaga. Miałam wcześniej inną sunię, która dostawała jednego Dentastixa dziennie i nigdy nie miała kamienia, a jeśli już, to naprawdę minimalnie. Ale kości prasowane ze skóry czy inne gryzaki też działają bardzo dobrze!

Moim obecnym psom nie mogę dawać nic do żucia ze względu na ich chorobę (w ogóle ich nie trawią), ale przy zdrowym psie nie ma żadnego problemu. Tylko nie dawaj kości z królika, wybieraj raczej te duże.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

„Zastanawiam się więc, czy gryzienie kości wystarczy, żeby usunąć kamień nazębny?”

To zdecydowanie w tym pomaga! 👍

Przetłumaczony francuski
    P
    Piotr06 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki za linka. Dopiero kilka dni temu dowiedziałem się, że psu trzeba usuwać kamień nazębny 😲

Zupełnie nie miałem pojęcia o możliwych konsekwencjach.

W sumie żaden weterynarz nigdy mi o tym nie wspomniał.

Zastanawiam się więc, czy samo gryzienie kości wystarczy, żeby pozbyć się kamienia?

Jeśli ktoś się na tym zna, to chętnie dowiem się czegoś więcej.

Przetłumaczony francuski
  • 40 komentarzy na temat 43

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post