Usuwanie kamienia nazębnego u starszego psa

C
Christelle65 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry

29 stycznia adoptowałam małą sunię w typie spaniela, która waży obecnie 11 kg. Wczoraj skończyła 12 lat.

Od naszej pierwszej wizyty u weterynarza, lekarz cały czas namawia mnie na usuwanie kamienia nazębnego. Bardzo boję się jednak narkozy ogólnej i do tej pory ciągle odmawiałam.

Podczas ostatniej wizyty niemal mnie przekonał – tłumaczył, że ryzyko związane z utratą zębów i infekcjami jest większe niż to wynikające z samej narkozy. Umówiłam się na termin w czwartek, ale znowu dopadły mnie lęki i jestem bliska rezygnacji.

Chciałabym się dowiedzieć, czy istnieją inne, skuteczne metody usuwania kamienia u psa bez konieczności podawania pełnej narkozy, tak aby mała nie miała problemów z zębami?

Z drugiej strony wiem też, czym grozi zaniedbanie tego problemu. Moja poprzednia sunia miała mnóstwo infekcji stomatologicznych i straciła zęby... więc zdaję sobie sprawę, że brak działania też może być niebezpieczny.

Czuję się kompletnie zagubiona i boję się o moją psinkę.

Czy macie jakieś rady albo znacie inne, mniej ryzykowne, a skuteczne sposoby?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

43 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@ Christelle

Sama usuwam kamień nazębny moim psom tym produktem:

https://www.amazon.fr/gp/product/B00E6JATM0/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1

To działa super, tylko musisz ocenić, czy Twoja sunia da sobie to zrobić. U mnie psy źle znosiły Plaque Off i go nie tolerowały.

Przetłumaczony francuski
    C
    Christelle65 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ogólnie ze zdrowiem jest w porządku.

To mała suczka, która ma już swoje lata, więc pojawiają się drobne bóle w stawach i czasem troszkę utyka.

Ma też alergie skórne.

Została znaleziona jako błąkająca się przybłęda, była cała w pchłach i nie miała chipa.

Te alergie, które jej zostały, są powiązane z tym, że była wtedy tak strasznie zapchlona.

Mimo że teraz już pcheł nie ma i jest regularnie zabezpieczana przeciwko pchłom i kleszczom... i tak się drapie. Weterynarz powiedział mi, że o tej porze roku może to być też kwestia sezonowa.

Bierze leki, jedną tabletkę dziennie, i jak tylko przerywamy kurację, drapanie zaraz wraca.

Dzięki za Twoją odpowiedź

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Może warto zapytać o opinię innego weterynarza, żeby potwierdzić lub podważyć zdanie pierwszego? Co dwie głowy, to nie jedna ^^

Na kamień nazębny podaję mojej suni PlaqueOff (zerknij na Zooplus) – jest całkiem niezły, ale jeśli kamień jest już mocno osadzony, to niewiele pomoże.

A jak ogólnie ze zdrowiem Twojego psiaka?

Przetłumaczony francuski
  • 43 komentarzy na temat 43

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post