Pies po kastracji a popęd płciowy

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Niedawno (jakieś 2 tygodnie temu) adoptowaliśmy ze schroniska 2-letniego mieszańca w typie spaniela bretońskiego i mamy mały problem.

Jak to zwykle bywa, psiak został wykastrowany, ale od wczoraj zaczął... no cóż, dobierać się do poduszek. Jak sprawić, żeby przestał? Myślałem, że kastracja załatwi sprawę i wyeliminuje takie zachowania.

Póki co wystawiam go wtedy na korytarz, żeby go ignorować i nie utrwalać tego zachowania...

Druga sprawa to spacery – na razie chodzimy tylko na smyczy, ale chłopak strasznie ciągnie. Nie mam za bardzo motywacji, żeby uczyć go chodzenia na luźnej smyczy, bo to w końcu spaniel bretoński i on z natury po prostu musi pobiegać i powęszyć wszędzie dookoła...

Dzięki za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Sofi771
    Sofi771 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Potwierdzam, to kopulowanie (wskakiwanie na nogę czy inne psy) to wcale nie jest „popęd seksualny”. Podsyłam ci zresztą artykuły na ten temat, jeśli masz ochotę poczytać: http://adcanes.fr/le-chevauchement/ http://adcanes.fr/le-chevauchement-bis/ . Jeśli chodzi o chodzenie na smyczy, to jeśli nie będziesz nad tym pracować, trudno będzie go tego nauczyć. Czy twój pies ogarnia przywołanie? Żeby spacer był udany, dobrze by było, gdybyś mógł puścić go luzem (albo na długiej lince, jeśli puszczanie go całkowicie wolno nie wchodzi w grę). Jak już się wybiega i wyładuje energię, na pewno będzie o wiele bardziej skupiony i chętny do współpracy.
    Przetłumaczony francuski
    Humeur-De-Chien
    Humeur-de-chien Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór Manupatalo,

Wskakiwanie na inne psy czy przedmioty (tzw. kopulowanie), nawet jeśli tak to wygląda, niekoniecznie musi być zachowaniem o podłożu seksualnym. Kastracja może ograniczyć to zachowanie, ale nie musi sprawić, że całkowicie ono zniknie.

Żeby być zupełnie precyzyjnym, badanie nad behawioralnymi skutkami kastracji* daje następujące wyniki:

Znaczenie terenu moczem, ucieczki, kopulowanie

– redukcja o około 50% u 60% psów / redukcja o około 90% u 25–40% psów.

Zachowania agresywne

– znaczące ograniczenie u jednej trzeciej psów.

* Effects of castration on problem behaviors in male dogs with reference to age and duration of behavior – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9227747

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Według weterynarza ze schroniska ma 2 lata i został wykastrowany w wieku 2 lat (jakoś miesiąc, półtora temu).

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

A w jakim wieku był kastrowany?

Tak w ramach ciekawostki – kastracja, choć hamuje popęd, nie wyklucza pewnych zachowań.

(Mój owczarek australijski był kastrowany w wieku 6 miesięcy i nigdy nie wykazywał żadnego popędu, co jest logiczne przy tym wieku. No i to mu wcale nie przeszkadza, żeby dwa razy w roku przez trzy dni służyć za „niewolnika” mojej spanielce, kiedy ta akurat bardzo potrzebuje samca. Nauczyła go „instrukcji obsługi” i on wcale nie wygląda na niezadowolonego, że może ją uszczęśliwić, wręcz przeciwnie...) 🙄

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post