Pies po kastracji a popęd płciowy
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dobry wieczór Manupatalo,
Wskakiwanie na inne psy czy przedmioty (tzw. kopulowanie), nawet jeśli tak to wygląda, niekoniecznie musi być zachowaniem o podłożu seksualnym. Kastracja może ograniczyć to zachowanie, ale nie musi sprawić, że całkowicie ono zniknie.
Żeby być zupełnie precyzyjnym, badanie nad behawioralnymi skutkami kastracji* daje następujące wyniki:
Znaczenie terenu moczem, ucieczki, kopulowanie
– redukcja o około 50% u 60% psów / redukcja o około 90% u 25–40% psów.
Zachowania agresywne
– znaczące ograniczenie u jednej trzeciej psów.
* Effects of castration on problem behaviors in male dogs with reference to age and duration of behavior – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9227747
Według weterynarza ze schroniska ma 2 lata i został wykastrowany w wieku 2 lat (jakoś miesiąc, półtora temu).
A w jakim wieku był kastrowany?
Tak w ramach ciekawostki – kastracja, choć hamuje popęd, nie wyklucza pewnych zachowań.
(Mój owczarek australijski był kastrowany w wieku 6 miesięcy i nigdy nie wykazywał żadnego popędu, co jest logiczne przy tym wieku. No i to mu wcale nie przeszkadza, żeby dwa razy w roku przez trzy dni służyć za „niewolnika” mojej spanielce, kiedy ta akurat bardzo potrzebuje samca. Nauczyła go „instrukcji obsługi” i on wcale nie wygląda na niezadowolonego, że może ją uszczęśliwić, wręcz przeciwnie...) 🙄
4 komentarzy na temat 4
- Jak uzyskać pożyczkę online. wilkeirmentraut26@gmail.com
- Mój pies zachował się agresywnie wobec psa znajomego u nas w domu