Czy mogą mi zabronić wychodzenia z psem do ogrodu na terenie osiedla, gdzie mieszkam?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Wracając z pracy, jak zwykle wyprowadziłem psa do ogrodu na naszym osiedlu (bez smyczy, ale teren jest ogrodzony). Nagle jedna z sąsiadek zrobiła mi awanturę, krzycząc, że nie mam prawa tu wychodzić z psem i żebym więcej nie ważył się tego robić.

Jesteśmy właścicielami jednego z mieszkań, a ten ogród to część wspólna, przez którą i tak musimy przechodzić, żeby wejść do klatki. Oczywiście zawsze po psie sprzątam, jeśli się załatwi. Czy z punktu widzenia prawa ktoś może mi faktycznie zabronić wychodzenia z psem do tego ogrodu?

I przy okazji – czy mogą mi w ogóle zabronić posiadania zwierzaka na terenie osiedla?

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś
    Zgadzam się z resztą: koniecznie sprawdź regulamin wspólnoty, ale wydaje mi się, że faktycznie mogą ci zabronić puszczania psa luzem w częściach wspólnych.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Zgadzam się z opinią Célineo.

Jeśli regulamin tak przewiduje, to mają do tego prawo.

Dziwne, że jako właściciel o tym nie wiesz!!!

Przetłumaczony francuski
    Célineo
    Célineo Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nikt nie może ci zabronić posiadania psa, jednak poruszanie się po częściach wspólnych może być uregulowane. Musisz zerknąć do regulaminu wspólnoty – jeśli nie ma tam o tym mowy, to masz do tego pełne prawo :)

Przetłumaczony francuski
  • 13 komentarzy na temat 13

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post