3-tygodniowe szczeniaki, które nie chcą jeść

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Słuchajcie, moja sunia przestała karmić maluchy. Ma cały brzuch podrapany przez te małe bąble (aż do krwi). Próbuję przystawiać któregoś do sutka i trzymać ją za łapy, ale ona za każdym razem wstaje.

Dzisiaj kończą równe 3 tygodnie. Daję im specjalne mleko dla szczeniąt, ale niektóre w ogóle nie chcą chłeptać, tylko jeden daje radę.

Zrobiłam im też taką papkę (namoczona karma z mlekiem), ale to samo – tylko jeden do niej podchodzi.

Nawet nie pytajcie, jaki mam armagedon w kojcu, muszę zmieniać koce kilka razy dziennie, haha.

Co mam robić? Próbowałam podawać mleko butelką, ale też nie chcą, płaczą i znowu zasypiają. Serce mi pęka, jak słyszę, jak wyją, a mama ma to kompletnie gdzieś.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Loustick
    Loustick Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Tak, zazwyczaj będzie mogła karmić za kilka dni. W naturze, gdy szczeniaki zaczynają za mocno drapać, suczka odstawia je od piersi już w wieku 3 tygodni.
    Przetłumaczony francuski
    C
    Cass_1957 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Moja sunia przeszła dwa zabiegi usunięcia macicy po tym, jak urodziła 6 maluchów – jeden szczeniak niestety był martwy w brzuszku. Czy ona będzie mogła jeszcze normalnie karmić? Na razie staram się ratować psiaki i daję im butelkę, którą na szczęście akceptują... ale poza tymi wszystkimi emocjami, to jest po prostu jakiś kosmos!!!!! Nie wiem, czy dam radę tak przez dwa miesiące...

Mam nadzieję na jakąś odpowiedź

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    CZEŚĆ! Byłam tak zajęta tymi maluchami, że nie miałam nawet sekundy, żeby zajrzeć na forum 😎 Tak, mama ma stały dostęp do miski (zawsze tak było) i dostaje specjalną karmę dla szczeniąt (na laktację itp.). Bardzo schudła, ale podobno to normalne. Pilnuję jej sutków i sprawdzam, czy nie robią się twarde albo opuchnięte. Wczoraj po powrocie obcinałam maluchom pazurki – nawet nie pytajcie, jaki to był chaos! Tak strasznie się bałam, że za krótko utnę i zrobię im krzywdę 🤧 Ucięłam wszystkim kluseczkom tylko same białe końcówki, a mamie posmarowałam brzuch grubą warstwą kremu łagodzącego (coś jak nasz Alantan). To musiało przynieść jej ulgę, bo kiedy wstałam w nocy, widziałam, że karmi 👍 Wczoraj próbowałam podać im butelkę, ale naprawdę nie chcą, mimo że bardzo się starałam i próbowałam ich do tego namówić. W tej chwili maluchy piją od mamy, co jest dla mnie ogromną ulgą, bo już dwójka odeszła (dwa dni po porodzie, bo mama się nimi nie zajmowała; karmiłam butelką i ogrzewałam, ale to niestety nie wystarczyło).
    Przetłumaczony francuski
    Humeur-De-Chien
    Humeur-de-chien Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, Clémentine,

Pierwszą rzeczą, którą faktycznie należy zrobić, to porozmawiać o tym z Pani weterynarzem.

Czy suczka je wystarczająco dużo?

Na początku laktacji zapotrzebowanie na energię metaboliczną jest od 2 do 3 razy wyższe niż zapotrzebowanie bytowe dorosłego psa. Może ono być nawet 4 razy wyższe, w zależności od liczby szczeniąt do wykarmienia.

Pod koniec laktacji zapotrzebowanie na energię jest od 1,6 do 2 razy większe.

Dorosła suczka o wadze 30 kg potrzebuje około 1600 kcal dziennie.

Ta sama **** na początku laktacji (do 4. tygodnia) będzie potrzebowała od 3200 do 4800 kcal na dobę.

Pod koniec laktacji (do 7. tygodnia) będzie to w przybliżeniu od 3200 do 2400 kcal na dobę.

Poza samym zapotrzebowaniem energetycznym, w okresie laktacji należy zazwyczaj zweryfikować całą równowagę dostarczanych składników odżywczych. Właśnie dlatego stosuje się wtedy specjalistyczną karmę dla suk karmiących.

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak, karmienie butelką jest konieczne (co dwie godziny, o ile się nie mylę), jeśli chcecie uratować maluchy.

Obserwujcie mamę, przede wszystkim żeby mogła w spokoju wracać do zdrowia.

Przetłumaczony francuski
    Jador
    Jador Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Czy rozmawiałeś o tym ze swoim weterynarzem? Trzeba koniecznie pilnować stanu jej sutków. Nie można dopuścić, żeby oprócz bólu doszło jeszcze do jakiejś infekcji.

Jeśli ona nie chce już dopuszczać maluchów, trzeba będzie pomyśleć o karmieniu butelką. W wieku 3 tygodni można już zacząć podawać papki do odstawiania, ale ssanie matki to wciąż główne źródło pokarmu.

Podawaj im dalej mleko zastępcze. Szczeniaki nie potrafią jeszcze dobrze chłeptać, więc to prawda, że często kończy się to bardziej kąpielą w mleku niż prawdziwym posiłkiem, ale to ważne, żeby ćwiczyły! A jeśli widzisz, że są naprawdę głodne, zostań przy butelce przez dobry tydzień, aż lepiej opanują jedzenie z miski.

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post