Czy bambus jest toksyczny?

Shiro Aceman
Shiro aceman Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Dzisiaj na moich praktykach w parku znalazłem bambus (samą tyczkę, bez liści). Pamiętając, że to bardzo wytrzymała roślina, pomyślałem, że będzie to świetna zabawka dla mojego psiaka, więc uciąłem mu kilka kawałków. Potem jednak naszła mnie myśl, że może to być dla niego trujące, więc zacząłem szukać informacji i doczytałem, że liście są toksyczne dla kotów i mogą powodować u nich wrzody żołądka. Nie było jednak napisane, czy sama łodyga jest toksyczna i czy dotyczy to również psów. Chciałbym się więc dowiedzieć, czy wiecie coś więcej na ten temat, zanim dam nową zabawkę mojemu małemu tornadu, żeby mógł sobie na niej ostrzyć zęby ^^ Życzę wam miłego dnia!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • E
    Ebauderand Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Podaję go mojej suni codziennie – dzięki bambusom sąsiadki z sąsiedniej działki! Daję jej tylko tegoroczne pędy, te, które są jeszcze giętkie i wilgotne. Bardzo jej to służy, bo miała wcześniej małe problemy z rzadką kupą, a odkąd dostaje bambus, problem zniknął. Teraz odchody mają odpowiednią, włóknistą strukturę, więc myślę, że to świetne źródło błonnika, a do tego super sprawa na zęby.
    Przetłumaczony francuski
    Shiro Aceman
    Shiro aceman Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No to okej, wielkie dzięki, przynajmniej teraz już wiem :) Na pewno znajdę dla tego jakieś inne zastosowanie ^^

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To nie jest toksyczne, skoro robi się z tego miski i talerze.

Ale faktycznie jest ostre – nawet małpom daje się tylko zielone i giętkie łodygi, żeby nie ryzykować urazów wewnętrznych.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Sam bambus nie jest toksyczny, ale nigdy mu go nie dawaj! To tak, jakbyś dawał mu żyletki! Szybko wyrzuć to do kosza!
    Przetłumaczony francuski
    Marinedmcl
    Marinedmcl Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hej!

Nie wiem, jak to wygląda u psów, ale z własnego doświadczenia pamiętam niezbyt miłą przygodę z suchym bambusem.. Jak byłam mała, złamałam taki kijek na pół i pamiętam, że nieźle pocięłam sobie palce tymi ostrymi brzegami..

Od tamtej pory nigdy więcej nie sprawdzałam, czy to był po prostu pech, czy ten wysuszony bambus faktycznie tak tnie.

Mam nadzieję, że inni będą mogli Ci lepiej doradzić!

Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post