Lekko różowy nosek u dwumiesięcznego szczeniaka – czy jeszcze ściemnieje?

R
Ricci30 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

W zeszłą sobotę byłem obejrzeć małą sunię staffie i zauważyłem, że jej nosek nie jest jeszcze całkowicie czarny. Zastanawiam się, czy on z czasem ściemnieje, jak mała będzie rosła? Podsyłam zdjęcie suni i ewolucję pigmentacji jej nosa – to ostatnie zdjęcie to to na dole po prawej. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Lekko różowy nosek u dwumiesięcznego szczeniaka – czy jeszcze ściemnieje?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • R
    Zgłoś

śliczny słodziak

Tak, zgadzam się, jest przepiękna haha i ma świetny charakter

Przetłumaczony francuski
    Amstaff'Forever
    Amstaff'forever Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Prześliczny ten Twój psiak!

Przetłumaczony francuski
    R
    Zgłoś

Cześć! Zgodnie ze wzorcem rasy u staffików nos powinien być rzeczywiście czarny, a nie nakrapiany na różowo. Na zdjęciach widać, że pigmentacja jego trufli się zmienia i z czasem ciemnieje. Twój piesek to jeszcze psie dziecko, więc proces ten powinien nadal postępować. Jakiego koloru są nosy jego rodziców? To może dać Ci wskazówkę, jak będzie wyglądał nos Twojego psiaka w przyszłości. Myślę, że trzeba po prostu poczekać i obserwować rozwój sytuacji, bo u każdego psa ten proces trwa inaczej. Odbarwiony nos może być objawem mniej lub bardziej poważnych problemów (albinizm, tzw. „śnieżny nos”, czyli różowienie nosa przy mniejszej ilości światła). Mam nadzieję, że udało mi się pomóc, Anais

Oboje rodzice mają czarne nosy i w genach mają tylko czerń. Moja pani weterynarz powiedziała, że jest na 98% pewna, że nos całkiem ściemnieje. Dzięki wielkie za odpowiedź!

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

W standardach rasy staffik nos rzeczywiście powinien być czarny, a nie nakrapiany na różowo.

Na zdjęciach wyraźnie widać, że pigmentacja jego nosa ewoluuje i z czasem ciemnieje. Twój piesek to jeszcze maluch, więc pigmentacja powinna dalej postępować. Jakiego koloru są nosy jego rodziców? To może dać Ci wskazówkę, jaki będzie docelowy kolor nosa Twojego psa. Myślę więc, że trzeba po prostu poczekać i zobaczyć, jak to się rozwinie, bo ten proces pigmentacji u każdego psa trwa inaczej.

Odbarwiony nos może być sygnałem mniej lub bardziej poważnych problemów (albinizm, tzw. „zimowy nos”, czyli różowienie nosa przy mniejszej ilości światła).

Mam nadzieję, że udało mi się pomóc,

Anais

Przetłumaczony francuski
    R
    Zgłoś

Jasne, wielkie dzięki! Jeszcze jej nie mam u siebie i chciałbym ją później potwierdzić, dlatego właśnie o to pytam.

Przetłumaczony francuski
    Lena Feneon
    Lena feneon Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! To możliwe, że jego nosek jeszcze ściemnieje, ale może to trochę potrwać. Twój szczeniak może mieć tzw. „zimowy nos”, co czasem wiąże się z używaniem plastikowych misek, ale zdarza się też po prostu, gdy piesek robi się starszy. Tak czy inaczej, twój psiak jest przepiękny 😌😎✌
    Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post