Lekko różowy nosek u dwumiesięcznego szczeniaka – czy jeszcze ściemnieje?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Tak, zgadzam się, jest przepiękna haha i ma świetny charakter
Prześliczny ten Twój psiak!
Oboje rodzice mają czarne nosy i w genach mają tylko czerń. Moja pani weterynarz powiedziała, że jest na 98% pewna, że nos całkiem ściemnieje. Dzięki wielkie za odpowiedź!
Dzień dobry,
W standardach rasy staffik nos rzeczywiście powinien być czarny, a nie nakrapiany na różowo.
Na zdjęciach wyraźnie widać, że pigmentacja jego nosa ewoluuje i z czasem ciemnieje. Twój piesek to jeszcze maluch, więc pigmentacja powinna dalej postępować. Jakiego koloru są nosy jego rodziców? To może dać Ci wskazówkę, jaki będzie docelowy kolor nosa Twojego psa. Myślę więc, że trzeba po prostu poczekać i zobaczyć, jak to się rozwinie, bo ten proces pigmentacji u każdego psa trwa inaczej.
Odbarwiony nos może być sygnałem mniej lub bardziej poważnych problemów (albinizm, tzw. „zimowy nos”, czyli różowienie nosa przy mniejszej ilości światła).
Mam nadzieję, że udało mi się pomóc,
Anais
Jasne, wielkie dzięki! Jeszcze jej nie mam u siebie i chciałbym ją później potwierdzić, dlatego właśnie o to pytam.
6 komentarzy na temat 6