Cześć, mój 17-miesięczny pies jest świetnie ułożony i zdrowy. Nie przejawia żadnej agresji i jest bardzo do mnie przywiązany.
Problem w tym, że to mieszaniec staffika z owczarkiem niemieckim!
Moje pytania są następujące: Czy on należy do kategorii psów uznawanych za niebezpieczne? Czy mogę zostać zatrzymany, jeśli pies nie będzie miał kagańca? Czy muszę mieć na niego jakieś specjalne pozwolenie? ...
Dodatkowe informacje:
- jego mama to staffie, tata to owczarek niemiecki (podobno z rodowodem, ale nie mam żadnych numerów identyfikacyjnych ani niczego, co by to potwierdzało...)
- Waży 35 kg
- obwód szyi to około 49 cm
- obwód pyska to około 32 cm
- Bardzo często przechodnie omijają nas szerokim łukiem, a ludzie boją się zapukać do moich drzwi, kiedy widzą psa. Często słyszę komentarze na temat jego wielkości, a słowa takie jak „molos” czy „pitbull” padają bardzo często. Osobiście wcale nie uważam, żeby mój pies był jakiś wielki czy budził strach.
Z góry dzięki za odpowiedzi :)
Przetłumaczony francuski
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Hej, ja też właśnie mam taką sunię, miksa staffika z owczarkiem niemieckim – mama to staffik, a tata owczarek niemiecki.
Jest cała czarna z białymi plamkami na łapkach, pod pyszczkiem (na brodzie) i na szyi. Uszy ma często postawione albo takie jak u Twojego psiaka.
Zapowiada się na dużego psa, bo jak na 2,5 miesiąca to już sporo waży. Bardzo dużo gryzie, ale to chyba przez to, że idą jej ząbki.
Czy musieliście brać ją na jakieś szkolenie albo coś w tym rodzaju?
Widać, że jest w typie rasy! Myślę, że powinieneś go „przerobić” na inny miks. Jeśli policjant zapyta cię o rasę, a Ty mu powiesz „staffik z owczarkiem niemieckim”, to od razu uczepi się tego staffika. Nawet właściciele rasowych psów z rodowodem miewają przez to wezwania i inne problemy... Mnóstwo osób spaceruje na przykład z „mieszankami boksera z labradorem” bez kagańca i nikt się nie czepia.
Nie ma za co, Jessie! :) Zanim adoptowałam Lunę, sama chciałam wziąć ze schroniska psa z tej tzw. pierwszej kategorii, więc mega mocno zgłębiłam temat. Niełatwo to wszystko ogarnąć przy tych wszystkich przepisach ;)
Patrząc na zdjęcie – dlaczego używasz takiej obroży? To niebezpieczne. Używaj takiej obroży, ale zdejmij te kolce, które wbijają mu się w szyję. Czy on jest agresywny? Bo jeśli nie, to po co zakładać mu coś, co sprawia mu ból... A tak poza tym dzięki Toutoupassion, bo dowiedziałem się mnóstwa rzeczy po kliknięciu w te linki! :)
Niestety takie sytuacje, jak ta, którą opisujesz, zdarzają się całkiem często i nie wszystkie zwierzaki mają tyle szczęścia, żeby trafić pod opiekę schroniska... Daj nam znać, jak się sprawy potoczą, a jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to śmiało pisz ;)
Nie przejmuj się ludźmi, którzy przechodzą na drugą stronę ulicy – to w sumie nawet lepiej. Odkąd Luna urosła, przestałam liczyć osoby, które omijają nas szerokim łukiem, idą pod samymi ścianami, mordują wzrokiem albo te wszystkie laski, które krzyczą na środku ulicy, bo boją się psów (truestory).
Dzięki za odpowiedzi i za czas, który mi poświęciłeś! Porozmawiam o tym z moim weterynarzem i załatwię wszystkie niezbędne formalności. Bardzo zależy mi na tym, żeby wszystko było zgodnie z przepisami, bo w schronisku (gdzie jestem wolontariuszem) odebrano właścicielowi Amstaffa tylko dlatego, że nie miał porządku w papierach. Psiakowi groziło uśpienie, mimo że był niesamowicie spokojny i łagodny. Nie chcę ryzykować, że spotka mnie to samo. Trafił mi się naprawdę wyjątkowy pies i nie mam zamiaru go stracić :)
Masz więc określone obowiązki i zakazy:
- Posiadanie psa jest zabronione osobom niepełnoletnim, ubezwłasnowolnionym (chyba że za zgodą sądu), osobom karanym za przestępstwa lub skazanym na karę więzienia (wpis w rejestrze karnym), a także osobom, którym odebrano prawo do własności lub opieki nad psem.
- Rejestracja w urzędzie miasta lub gminy, w której mieszka pies, wraz z dołączeniem dokumentów potwierdzających:
- Identyfikację psa za pomocą tatuażu lub mikrochipu
- Aktualne szczepienie przeciwko wściekliźnie (dawka przypominająca co roku)
- Kastrację lub sterylizację psa/suki (zaświadczenie od weterynarza)
- Specjalne ubezpieczenie OC właściciela lub opiekuna psa za szkody wyrządzone osobom trzecim przez zwierzę.
- Nabywanie, przekazywanie (zarówno płatne, jak i darmowe), import oraz sprowadzanie psów pierwszej kategorii na terytorium Francji kontynentalnej oraz terytoriów zamorskich jest zabronione.
- Wstęp do środków transportu publicznego, miejsc publicznych (z wyjątkiem dróg publicznych) oraz lokali użyteczności publicznej jest zabroniony. Przebywanie na częściach wspólnych w budynkach wielorodzinnych jest również zakazane. Warto dodać, że linie Air France nie transportują psów pierwszej kategorii.
- Na drogach publicznych oraz w częściach wspólnych bloków psy te muszą mieć założony kaganiec i być prowadzone na smyczy przez osobę pełnoletnią.
Źródło: http://www.cliniqueveterinairecalvisson.com/article-veterinaire-16-3-la-loi-sur-les-chiens-dangereux
I dodam jeszcze od siebie, bo nie widziałem tego w tekście:
Konieczna jest też ocena behawioralna u weterynarza oraz uzyskanie pozwolenia na posiadanie psa w urzędzie gminy.
Toutoupassion: dzięki wielkie! Jeśli faktycznie należy do 1. kategorii, to co będę musiał zrobić? Słyszałem coś o pozwoleniu, ale kompletnie nie orientuję się w temacie...