Mieszaniec staffika i owczarka niemieckiego

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, mój 17-miesięczny pies jest świetnie ułożony i zdrowy. Nie przejawia żadnej agresji i jest bardzo do mnie przywiązany.

Problem w tym, że to mieszaniec staffika z owczarkiem niemieckim!

Moje pytania są następujące: Czy on należy do kategorii psów uznawanych za niebezpieczne? Czy mogę zostać zatrzymany, jeśli pies nie będzie miał kagańca? Czy muszę mieć na niego jakieś specjalne pozwolenie? ...

Dodatkowe informacje:

- jego mama to staffie, tata to owczarek niemiecki (podobno z rodowodem, ale nie mam żadnych numerów identyfikacyjnych ani niczego, co by to potwierdzało...)

- Waży 35 kg

- obwód szyi to około 49 cm

- obwód pyska to około 32 cm

- Bardzo często przechodnie omijają nas szerokim łukiem, a ludzie boją się zapukać do moich drzwi, kiedy widzą psa. Często słyszę komentarze na temat jego wielkości, a słowa takie jak „molos” czy „pitbull” padają bardzo często. Osobiście wcale nie uważam, żeby mój pies był jakiś wielki czy budził strach.

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

Jest pod stałą opieką weterynarza, ma aktualne szczepienia, ale nigdy mi o tym nie wspominał...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry,

Tylko oficjalna ekspertyza przeprowadzona przez uprawnionego weterynarza pozwoli stwierdzić, czy Twój pies należy do tzw. pierwszej kategorii. Teoretycznie przepisy nie dotyczą staffików, ale fizycznie mogą one zostać uznane za psa w typie pitbulla. Masz więc dwa wyjścia: robisz badanie i jeśli okaże się, że pies nie jest w 1. kategorii, zawsze nosisz dokument przy sobie na wypadek kontroli policji. Druga opcja: jeśli zostanie on zaklasyfikowany do tej grupy, pozostaje jedynie dopełnić wszelkich formalności, żeby wszystko było zgodnie z przepisami.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Możemy prosić o zdjęcie?

Przetłumaczony francuski
  • 14 komentarzy na temat 14

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post