Mój szczeniak je kupy innych zwierząt na spacerach

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

No więc tak: mój szczeniak ma 3,5 miesiąca i zauważyłam, że kiedy wychodzę z nim na spacer i puszczam go luzem, to jak tylko zobaczy kupę innego zwierzaka, to po prostu ją zjada. Za każdym razem udaje mi się sprawić, żeby to wypluł, jak tylko go przyłapię! Niepokoi mnie to. Czy to problem z zachowaniem? Czy może powinnam poczekać, aż mu to przejdzie, bo to w końcu szczeniak? Swoich odchodów nie rusza. Jeśli ktoś może mi pomóc... nie wiem, co robić, a nie chcę, żeby złapał jakieś świństwo.

Dzięki

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Humeur-De-Chien
    Humeur-de-chien Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Kiedy pies zjada odchody innych psów, oznacza to, że w jego diecie brakuje jakiegoś składnika.

Niekoniecznie. Może to być też kwestia pasożytów albo zaburzeń behawioralnych.

Mowa tu jednak o szczeniaku w wieku 3,5 miesiąca. Jeśli jest regularnie odrobaczany i odpowiednio karmiony, to na ten moment nie ma się czym martwić. Maluch może zjadać odchody po prostu z ciekawości albo przez naśladownictwo (zachowanie podpatrzone u innych psów koprofagów).

Gwałtowna reakcja, żeby zmusić go do wypuszczenia znaleziska, nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem. Pies może zacząć kojarzyć to, co zjada, z nagłym zainteresowaniem z Twojej strony, co z czasem może się nawet przerodzić w stały rytuał zabawy.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To, co nazywamy naturalną koprofagią u psa, to w rzeczywistości naturalne i instynktowne zachowanie.

Pies jest genetycznie zaprogramowany i przystosowany do zjadania odchodów.

**** zjada odchody swoich szczeniąt, żeby utrzymać legowisko w czystości.

U szczeniaka występuje faza poznawania świata pyszczkiem, która trwa od 3. tygodnia do 3. miesiąca życia.

U dorosłego psa (takiego jak Twój) to często efekt nierównowagi żywieniowej. Mogą to być:

niedobory składników odżywczych, zbyt mała ilość jedzenia lub jego słaba jakość.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Tak, mój pies robił dokładnie to samo jakiś czas temu. Stało się to z dnia na dzień: wcześniej nigdy tego nie robił, a potem nagle nie mógł przestać ich jeść. To obrzydliwe, a przede wszystkim niebezpieczne, bo w kupach mogą być CHOROBY! Powód może być taki, że Twój pies ma jakieś niedobory w swojej diecie.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Podaję mu karmę Hill's Science Plan z kurczakiem dla szczeniąt. Weterynarz powiedział mi, że jest dobra. Co o tym sądzicie? Co warto by było jeszcze dodać jako suplement?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Psy jeszcze nie są cekotrofami.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Kiedy pies zjada odchody innych psów, oznacza to, że w jego diecie brakuje jakiegoś składnika. Wystarczy dowiedzieć się jakiego i mu go podać, a wtedy zupełnie przestanie zjadać cudze kupy.

Radzę ci dobrze pilnować jego jadłospisu – to mały szczeniak i potrzebuje zdrowego oraz zbilansowanego jedzenia.

Pozdrawiam serdecznie

Przetłumaczony francuski
    Solenneb
    Solenneb Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Oj nie!!! Zjadanie odchodów to absolutnie nie jest normalne zachowanie! Twój pies może mieć jakieś niedobory... co mu dajesz do jedzenia?

Poza tym to może być poważny problem behawioralny, więc trzeba będzie sprawdzić i zrozumieć, co czuje Twój pies!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, z czasem mu to przejdzie ^^

Chociaż mój dwuletni pies nadal zjada SWOJE odchody --'

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nie, to normalne, weterynarz mi wyjaśniła, że dla psa odchody są jak ciasteczka. Zazwyczaj to przechodzi z czasem, mój też tak wcześniej robił, ale już mu przeszło. Nie martw się!

Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post