Mój szczeniak ma wzdęty brzuch!!!

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!!!

Chciałbym zadać krótkie pytanie, które trochę mnie niepokoi. Od dwóch tygodni mam szczeniaka rasy staffie, ma teraz 3 miesiące i kiedy daję mu jeść, jego brzuch zaczyna strasznie puchnąć i robi się twardy!!! Czy to normalne?!

(Je on bardzo szybko i ma tendencję do połykania karmy bez jej gryzienia :/ )

Z góry dziękuję!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

16 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Zapytaj swojego weterynarza, on sam ci powie, jak go karmić.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Zjada zbyt szybko i być może w zbyt dużej ilości. Jeśli chodzi o tempo jedzenia, jeżeli jest łakomczuchem, możesz wypróbować różne sztuczki, np. włożyć do miski jakiś duży i twardy przedmiot, żeby mógł wyciągać karmę niemal po jednym ziarenku (są nawet specjalne miski spowalniające jedzenie). Jeśli chodzi o ilość, czy na pewno podajesz mu odpowiednią porcję? Nie dostaje za dużo? Ile posiłków dostaje dziennie? Jeśli nie są one rozbite na mniejsze porcje, może być po prostu bardzo głodny i rzucać się na jedzenie. W tym wieku powinno się podawać 3 posiłki dziennie, a nawet 4, jeśli psiak jest łakomy. Dzięki temu zje mniej na raz i żołądek nie będzie tak rozciągnięty. Od 6. miesiąca życia przechodzi się na 2 posiłki dziennie. Uwaga, u szczeniąt również może wystąpić skręt żołądka. To nie dotyczy tylko dorosłych psów, więc naprawdę trzeba pilnować ilości jedzenia, tempa jedzenia oraz aktywności przed i po posiłku...

Dzień dobry, mam małego szczeniaka pitbull teriera, który ma zaledwie 2 tygodnie. Jest u mnie od 19.06.16 i podaję mu tylko mleko. Dzisiaj (21.06.16) zauważyłam, że ma bardzo wzdęty brzuszek. Bardzo się martwię i chciałabym wiedzieć, czy to normalne? Wczoraj karmiłam go 4 razy. Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję ☺

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, mam małego szczeniaka pitbull terriera, który ma zaledwie 2 tygodnie (dostałam go 19.06.16). Karmię go tylko mlekiem i dzisiaj (21.06.16) zauważyłam, że ma bardzo wzdęty brzuszek. Strasznie się niepokoję i chciałabym wiedzieć, czy to normalne? Wczoraj karmiłam go 4 razy. Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję ☺
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Wizytę na odrobaczanie ma w piątek, był odrobaczany równo miesiąc temu, dokładnie w piątek. Jego ostatnią szczepionką był Panacur!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No tak, nawet nie mogę go podnieść, bo się boję, że mu brzuch pęknie lol

Jak go kupowałam, hodowczyni zapomniała mi dać karmy, żeby móc wprowadzać ją stopniowo. Więc pierwszego wieczoru zjadł karmę mojego szpica – „Purinę”, potem kupiliśmy mu Pedigree i po tym dostał strasznie rzadkiej kupy, a później pojawiła się w niej krew. Pojechaliśmy więc do weterynarza, który zrobił mu zastrzyk i przepisał leki (antybiotyk itp.). Doradził nam Pro Plan Puppy Medium, zresztą tak samo jak hodowczyni! I od tego czasu kupy są już dobrze uformowane i nie ma z tym żadnego problemu, czasem tylko zdarzą się gazy, ale bardzo rzadko.

Przetłumaczony francuski
    Jador
    Jador Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Faktycznie, niezły ma ten brzuszek...

Wspominasz o zmianie karmy, która mogła wywołać te problemy jelitowe, które były leczone. Z jakiej marki na jaką przechodziliście?

Tak czy siak, jeśli zmieniasz karmę, musisz koniecznie zachować długi okres przejściowy.

A może twój maluch cierpi na nietolerancję zbóż? Czy ogólnie miewa gazy albo luźne, a nawet wodniste stolce?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Właśnie wcina swoją ostatnią dzisiejszą miskę, oto jego brzuszek

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No to w takim razie zmiana karmy jest nieunikniona :)!

Tylko chyba jeszcze trochę poczekam, bo on dopiero co wychodzi z tej „strasznie zniszczonej” flory jelitowej przez te ciągłe zmiany karmy, nie?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, zerknąłem przed chwilą na worek z karmą i faktycznie wychodzi 145 g dziennie. Przy ostatniej dzisiejszej misce podam mu brakującą resztę.

Jeśli chodzi o markę Pro Plan, to kompletnie nie miałem pojęcia, że jest uważana za słabą. Myślałem wręcz przeciwnie, skoro to mój weterynarz polecił mi tę karmę :/

Karmy bezzbożowe znajdę w zwykłych sklepach zoologicznych? (w takich miejscach jak Botanique, Gamm Vert... ?)

Przetłumaczony francuski
    Jador
    Jador Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie znam tej rasy, więc nie mam jasnego obrazu tego, jak powinien przebiegać jej wzrost. Jednak patrząc na wzorzec rasy podany na tej stronie, jeśli założymy, że docelowo pies ma ważyć 15 kg, to przy karmie Pro Plan Puppy Medium dla 3-miesięcznego malucha zalecane jest już 145 g dziennie. A ty podajesz mniej. Pro Plan to słaba i bardzo droga marka – to prawda, cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakości. Testowałam ją u mojej suczki, gdy miała od 2 do 4 miesięcy, ale sama zaczęła omijać miskę. Żeby dobrze rosła, przybierała na wadze i nie była głodna, musiałam dawać jej o 30–50% więcej niż sugerowana porcja. Jeśli wolisz spróbować innej marki, poszukaj czegoś bezzbożowego. Orijen jest naprawdę świetny, polecam też marki Farmina, Carnilove, Purizon czy Nutrivet. Pamiętaj tylko, żeby wprowadzać nową karmę powoli, przez co najmniej 3 tygodnie lub dłużej.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 16

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post