Mój szczeniak ma wzdęty brzuch!!!
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Tak, tak, to staffik
Nie, to nie jest skręt żołądka, bo bez pomocy weterynarza pies odszedłby po 2 godzinach.
W kwestii podanej ilości karmy – trudno coś powiedzieć, bo nie znamy ani wagi szczeniaka, ani marki jedzenia.
Brzuch jest wzdęty, bo maluch po prostu je zbyt łapczywie. Trzy posiłki dziennie faktycznie byłyby lepsze, żeby go tak nie wydymało i żeby nauczył się spokojniej podchodzić do miski.
Sama miałam kiedyś suczkę zabraną z gospodarstwa – była strasznie zaniedbana, sama skóra i kości. Przez pierwsze 2-3 tygodnie też miałam wrażenie, że zaraz pęknie, bo była tak wygłodzona, że po prostu się opychała. Dlatego warto dzielić jedzenie na więcej porcji, dopóki psinka nie zrozumie, że już nie będzie głodować i dopóki nie odzyska prawidłowej wagi.
Zjada zbyt szybko i być może w zbyt dużych ilościach.
Jeśli chodzi o tempo jedzenia, jeżeli to taki mały głodomorek, możesz wypróbować kilka sztuczek, na przykład włożyć do miski jakiś duży i twardy przedmiot, żeby musiał wybierać karmę niemal po jednym granulce (są nawet specjalne miski spowalniające jedzenie do tego celu).
Co do ilości – czy masz pewność, że dostaje odpowiednią porcję? Nie dajesz mu za dużo? Ile posiłków dziennie dostaje? Bo jeśli nie są odpowiednio rozłożone w czasie, może być bardzo głodny i dlatego tak rzuca się na miskę.
W tym wieku powinien dostawać 3 posiłki dziennie, a nawet 4, jeśli jest takim żarłokiem. Dzięki temu zje mniej naraz i żołądek nie będzie się tak rozpychał. Dopiero od 6. miesiąca życia można przejść na 2 posiłki dziennie.
Uważaj, bo u szczeniaka też może dojść do skrętu żołądka. To nie dotyczy tylko dorosłych psów, więc naprawdę trzeba pilnować ilości karmy, tempa jedzenia oraz braku aktywności tuż przed i po posiłku...
16 komentarzy na temat 16