Mój szczeniak ma wzdęty brzuch!!!

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!!!

Chciałbym zadać krótkie pytanie, które trochę mnie niepokoi. Od dwóch tygodni mam szczeniaka rasy staffie, ma teraz 3 miesiące i kiedy daję mu jeść, jego brzuch zaczyna strasznie puchnąć i robi się twardy!!! Czy to normalne?!

(Je on bardzo szybko i ma tendencję do połykania karmy bez jej gryzienia :/ )

Z góry dziękuję!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

16 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś
    Za parę dni skończy dokładnie 3 miesiące. Tak, przez to, że chorował, brał antybiotyki i w ogóle, to niezbyt przybrał na wadze, ale teraz już powoli znowu nabiera sił. Miał naprawdę „rozwaloną” florę bakteryjną w jelitach przez zbyt nagłą zmianę karmy. Za 3-kilogramowy worek płacę około 95 zł.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, tak, to staffik

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    No to waży 2,5 kg, a je karmę Pro Plan Puppy. Wypróbowałam dzisiaj waszą radę – jest już po trzecim posiłku, czeka go jeszcze jeden wieczorem (spróbuję mu dawać 4 posiłki dziennie). Już widać, że brzuch nie puchnie mu tak jak balon; po jedzeniu jest jeszcze troszkę zaokrąglony, ale jest o niebo lepiej! 😋 Niedawno chorował, stracił na wadze i brał antybiotyki, więc teraz maluch nadrabia zaległości 😁 Super ta miska! Wielkie dzięki za link snowwhite.
    Przetłumaczony francuski
    Jador
    Jador Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie, to nie jest skręt żołądka, bo bez pomocy weterynarza pies odszedłby po 2 godzinach.

W kwestii podanej ilości karmy – trudno coś powiedzieć, bo nie znamy ani wagi szczeniaka, ani marki jedzenia.

Brzuch jest wzdęty, bo maluch po prostu je zbyt łapczywie. Trzy posiłki dziennie faktycznie byłyby lepsze, żeby go tak nie wydymało i żeby nauczył się spokojniej podchodzić do miski.

Sama miałam kiedyś suczkę zabraną z gospodarstwa – była strasznie zaniedbana, sama skóra i kości. Przez pierwsze 2-3 tygodnie też miałam wrażenie, że zaraz pęknie, bo była tak wygłodzona, że po prostu się opychała. Dlatego warto dzielić jedzenie na więcej porcji, dopóki psinka nie zrozumie, że już nie będzie głodować i dopóki nie odzyska prawidłowej wagi.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzięki za wasze odpowiedzi! Tak, jest odrobaczany co miesiąc, w zeszłym miesiącu dostał Panacur! A, faktycznie, nie pomyślałem o tym sposobie z wrzuceniem czegoś do miski, ciekawe! Dostaje porcje po 60 g dwa razy dziennie (rano i wieczorem), więc posłucham waszych rad i będę mu dawać jeść 3-4 razy dziennie. Słyszałem już o skręcie żołądka, ale on tak robi od pierwszego dnia, odkąd go mam, więc nie sądzę, żeby to był skręt 😁
    Przetłumaczony francuski
    Jador
    Jador Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zjada zbyt szybko i być może w zbyt dużych ilościach.

Jeśli chodzi o tempo jedzenia, jeżeli to taki mały głodomorek, możesz wypróbować kilka sztuczek, na przykład włożyć do miski jakiś duży i twardy przedmiot, żeby musiał wybierać karmę niemal po jednym granulce (są nawet specjalne miski spowalniające jedzenie do tego celu).

Co do ilości – czy masz pewność, że dostaje odpowiednią porcję? Nie dajesz mu za dużo? Ile posiłków dziennie dostaje? Bo jeśli nie są odpowiednio rozłożone w czasie, może być bardzo głodny i dlatego tak rzuca się na miskę.

W tym wieku powinien dostawać 3 posiłki dziennie, a nawet 4, jeśli jest takim żarłokiem. Dzięki temu zje mniej naraz i żołądek nie będzie się tak rozpychał. Dopiero od 6. miesiąca życia można przejść na 2 posiłki dziennie.

Uważaj, bo u szczeniaka też może dojść do skrętu żołądka. To nie dotyczy tylko dorosłych psów, więc naprawdę trzeba pilnować ilości karmy, tempa jedzenia oraz braku aktywności tuż przed i po posiłku...

Przetłumaczony francuski
  • 16 komentarzy na temat 16

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post