Mój szczeniak nie dojada lub nie zjada całej porcji

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Piszę do was z prośbą o pomoc, bo mam kilka pytań, które mnie niepokoją...

Mój szczeniak, który niedługo skończy 5 miesięcy, nie zjada całej swojej dziennej porcji jedzenia... Na początku zdarzało się to tylko parę razy, a teraz codziennie każda porcja zostaje niedojedzona...

Zaczęliśmy od Royal Canin i weterynarz poradził mi zmianę karmy, ale żeby zostać przy segmencie premium. Tak też zrobiłam, ale to nic nie zmieniło, on nadal nie zjada wszystkiego...

Poza tym jednak czuje się bardzo dobrze – jest żywy, bardzo mądry, słucha się i świetnie bawi. Zastanawiam się więc, czy dawkowanie podane na opakowaniu karmy po prostu mu nie pasuje i woli dostawać mniejsze porcje... ???

DZIĘKI

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • M
    Maison Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Mój 6-miesięczny szczeniak nie chce jeść swojej karmy. Zmieniałam mu ją już trzy razy – zaczęliśmy od Royal Canin, potem przeszliśmy na Pro Nutrition, a teraz próbujemy Pro Plan i nic, zero entuzjazmu. Próbowałam mieszać mu chrupki z odrobiną mokrej karmy; na początku to działało, ale teraz już go to w ogóle nie interesuje. Dodałam też trochę oleju z łososia, ale też bez efektu. Nie mam już pojęcia, co robić. Rano nie je nic, w południe też nie, a wieczorem zjada może z 30–40 g i to z wielką łaską... Za to smaczki treningowe uwielbia, mimo że wcale nie daję mu ich dużo. Co najdziwniejsze, jak idzie do naszej córki, to zjada karmę jej suczki z wielkim apetytem. Zupełnie nie rozumiem jego zachowania. Wzięłam nawet trochę tej karmy od córki do domu, ale u nas w ogóle nie chce jej tknąć! Czy możecie mi coś doradzić? Będę bardzo wdzięczna za pomoc, dziękuję!
    Przetłumaczony francuski
    M
    Mariekiki64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór, od jakiegoś czasu borykam się z tym samym problemem, co wy, z moją małą sunią shih tzu, która ma nieco ponad 5 miesięcy.

Jest dokładnie tak samo – mała jest w świetnej formie i robi ładne kupy, a jednak grymasi. Próbowałam już podawać jej mokrą karmę, ale nie chce jej tknąć, świeżego jedzenia też nie rusza... Wasze odpowiedzi trochę mnie jednak uspokoiły. Może pojawią się jeszcze jakieś inne rady, dziękuję.

Przetłumaczony francuski
    L
    Lolo80 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mam dokładnie ten sam problem z tą samą karmą u mojego goldenka, który ma 2,5 miesiąca (6 kg). Powinien dostawać 3 porcje po 100 g, ale rano i w południe w ogóle nie chce jeść, za to nadrabia wieczorem. W końcu daliśmy jej stały dostęp do miski i teraz zjada dwie porcje. Jej kupy też nie wyglądają najlepiej (od wczoraj ma biegunkę), ale pije normalnie. Jak to się ostatecznie skończyło u Twojego szczeniaka? Z góry dzięki za odpowiedź, LL.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki wszystkim za rady!

Fajnie widzieć, że trzymamy się razem, żeby pomagać naszym małym rozrabiakom.

Wypróbuję wszystkie wasze wskazówki i zobaczę, czy wszystko się poprawi :)

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
    Blingbling
    Blingbling Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No więc tak, jeśli wykluczysz ewentualne problemy zdrowotne, to pozostaje Ci już tylko znalezienie odpowiedniego kompromisu żywieniowego.

Możesz spróbować zostawić mu miskę na 20 minut i zobaczyć, czy w którymś momencie się nią zainteresuje.

Możesz też wypróbować inną karmę, która może bardziej mu posmakuje.

Trzeba po prostu testować, żeby się przekonać!

Rzeczywiście może być teraz trochę wybredny, jeśli wcześniej dodawałeś mu do porcji jakieś małe pyszności.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wydaje mi się, że ma trochę za chudy tyłeczek, ale to może tylko moje subiektywne odczucie, bo moja pani weterynarz twierdzi, że piesek jest okazem zdrowia....

Zastanawiam się też, czy przez to ciągłe kombinowanie, żeby tylko coś zjadł – czy to zmuszanie go, czy dawanie mu innych rzeczy, czy pomaganie przy jedzeniu itd. – nie nabrał złych nawyków i teraz po prostu wybrzydza.

Czy powinnam być bardziej stanowcza i stawiać mu miskę w jednym miejscu na max 20 minut, żeby przyzwyczaił się, że zasady są stałe i nie ma inaczej, czy może znowu zmienić mu karmę?

Przetłumaczony francuski
    Blingbling
    Blingbling Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W takim przypadku musisz przede wszystkim pilnować jego wagi.

Czy jest chudy? Czy prawidłowo rośnie?

Jeśli masz wątpliwości, zmierz mu temperaturę i sprawdź błony śluzowe. Ale jeśli jest aktywny, to najpewniej po prostu nie przepada za swoją karmą.

Kiedy mój golden miał stały dostęp do karmy, potrafił nic nie jeść przez cały dzień. Następnego dnia zjadał tylko odrobinę. A bywały dni, kiedy wyjadał całą miskę po trochu przez cały dzień.

Nigdy nie był ani za gruby, ani za chudy, zawsze miał odpowiednią sylwetkę.

Też się martwiłam tak jak ty.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki za wasze odpowiedzi

No więc zmuszam go trochę, zanoszę go i stawiam przed miską, mówiąc mu, żeby jadł...

W sumie to faktycznie wymieszałam mu jedzenie z serem za radą weterynarza, chociaż ten pomysł nie do końca mnie przekonywał...

Dostaje 3 posiłki dziennie: rano, w południe i wieczorem, tyle że rano nic nie chce jeść, w południe też nie, a wieczorem nie zjada nawet połowy dziennej porcji.

A dostaje tylko samą karmę, żadnego dokarmiania przy stole itp...

Próbowałam też stałego dostępu do jedzenia, ale mam wrażenie, że wtedy je jeszcze mniej – skubnie jedną chrupkę raz na 3 godziny i w efekcie nic nie ubywa...

Już nie wiem, co robić z tym jedzeniem...

Ale poza tym on czuje się świetnie!!!

Dzięki za pomoc....

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Poniżej 5. miesiąca, a nawet do 6., można jeszcze podawać 3 posiłki dziennie.

I tak, i nie. Moja sunia zawsze jadła tylko 2 posiłki dziennie, aż do dnia, gdy weterynarz poradził mi, żeby dawać jej 3. Tak zrobiłam, ale wtedy przestała dojadać swoje porcje. Wróciłam więc do dwóch – co prawda rano nie zjada wszystkiego, ale za to wieczorem wciąga całą porcję.

Żeby jedzenie było dla niej bardziej atrakcyjne, dodaję jej trochę mokrej karmy (jedną łyżkę stołową), ale pamiętaj wtedy, żeby odpowiednio zmniejszyć ilość suchej karmy.

Przetłumaczony francuski
    Jador
    Jador Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jak go do tego zmuszasz? Jeśli masz nawyk dorzucania mu do miski smaczniejszych kąsków, takich jak sos mięsny, ser czy resztki ze stołu... ryzykujesz, że po prostu zrobi się wybredny. Ile posiłków dziennie mu dajesz? U maluchów poniżej 5. miesiąca, a nawet do 6., można jeszcze podawać 3 posiłki dziennie. Pamiętaj tylko, żeby dokładnie podzielić dzienną porcję na trzy i uważać, żeby go nie przekarmić. Często trzeba wypróbować kilka marek karmy, zanim trafi się na tę właściwą. Zdarza się też, że mimo wszystko psiakowi po pewnym czasie dany smak się nudzi i wtedy warto go urozmaicić, wybierając inne warianty z tej samej linii. Na koniec – stały dostęp do miski nie jest niczym złym, jeśli widzisz, że twój pies potrafi sam się kontrolować i je regularnie.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 14

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post