Mój szczeniak sika co 5 minut

N
Nader26 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, niedawno adoptowałem szczeniaka staffika i staram się nauczyć go czystości.

Problem polega na tym, że mój maluch sika co 5 minut, więc od razu wychodzę z nim na dwór. Niestety na zewnątrz on chce się tylko bawić i sika dosłownie po kropelce, za to w domu sika już zupełnie normalnie.

Czy ktoś mógłby mi pomóc??

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Rzeczywiście, nie ma co się wahać – warto urozmaicać miejsca spacerów.

Uważajcie tylko na zbyt zanieczyszczone okolice (ryzyko chorób u młodych zwierzaków czy zbyt intensywne zapachy dla malucha, który może jeszcze nie czuć się pewnie w nowym otoczeniu), a także na miejsca, w których leżą śmieci mogące zaszkodzić psu (mieszkając w mieście, dzięki moim psom odkryłam niewyobrażalne rzeczy, które na pewno by połknęły, gdybym nie zachowała czujności...)

Przetłumaczony francuski
    N
    Nader26 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Faktycznie, ten trawnik przed moim domem jest często odwiedzany przez inne psy.

Spróbuję wyprowadzać go kawałek dalej, żeby sprawdzić, czy nastąpi jakaś poprawa.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! To dość częste, że szczeniaki tak się zachowują, a nawet odmawiają załatwiania się poza domem. Albo psiak jest tak podekscytowany zapachami na zewnątrz, że dosłownie zapomina o swoich potrzebach i – będąc zbyt zainteresowanym tym wszystkim – nie opróżnia pęcherza do końca. Albo wręcz przeciwnie: otoczenie go przytłacza (zbyt dużo hałasów i zapachów) i wstrzymuje się tak długo, jak tylko może, żeby „odpuścić” dopiero w miejscu, które uważa za bezpieczne (czyli w twoim domu). Nie ma na to żadnych cudownych rozwiązań na skróty. Wychodź ze szczeniakiem tak często, jak się da i nie kończ spaceru od razu, gdy tylko się załatwi. Wręcz przeciwnie – przedłuż wyjście. Niektóre psy i szczeniaki wstrzymują się do oporu, bo szybko łapią, że zrobienie siku czy kupy oznacza koniec tej (fajnej) przygody na zewnątrz. Choć może się to wydawać głupie, nagradzanie psa za załatwienie się to sprawdzona metoda... W skrócie: szczeniak sika, czekasz aż skończy i wtedy zasypujesz go pochwałami („Taaaak! Siku, grzeczny pies, bardzo ładne siiiiiku!” – mówimy to wysokim, radosnym głosem). To je intryguje, a szczeniak szybko zaczyna kojarzyć tę radość z samym faktem sikania... Wygląda się przy tym trochę jak głupek, ale to niesamowicie skuteczne. Moja suczka ma już prawie 9 lat i nauczyła się sikać nawet na komendę „rób siku”... Bardzo przydatne w niektórych sytuacjach! Głowa do góry, to nie będzie trwać wiecznie! Nauka czystości u każdego malucha może trwać krócej lub dłużej, ale na pewno dacie radę!
    Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post