Cześć wszystkim
Piszę na tym forum, bo chciałabym poznać waszą opinię.
15 miesięcy temu straciłam moją sunię rasy golden retriever.
Z psami mam spore doświadczenie, z moją goldonką, która była po prostu IDEALNA, trenowałyśmy sporo agility i posłuszeństwa.
Od dwóch miesięcy szukam odpowiedniej rasy dla mnie i mojej rodzinki. Mam córeczkę w wieku 19 miesięcy, a na rasę staffik naprowadziła mnie niania mojej małej. Opiekunka ma 2,5-letniego samca staffika i po spotkaniu z nią oczywiście zrobiłam porządny research na temat tych psów, które wizualnie "trochę mnie przerażały". Chciałam mieć pewność, zostawiając wtedy moją 3-miesięczną córkę u tej niesamowitej niani, że przy ich staffiku będzie bezpieczna ;-)
I ku mojemu zaskoczeniu, okazał się niesamowity. Półtora roku później, gdy jestem już gotowa na nowego psiaka w domu, to właśnie staffik najbardziej mnie interesuje!!
Jednak po wizycie w centrum szkoleniowym chciałabym poznać zdanie właścicieli staffików. W końcu to wy znacie je najlepiej, bo z nimi żyjecie na co dzień.
Pracuję od poniedziałku do piątku, ale wracam do domu na 2 godziny w przerwie obiadowej. Niedługo przechodzę na 80% etatu, więc będę miała wolne środy, poza weekendami i pozostałymi wieczorami oraz południami.
Planuję zapisać się do psiego klubu w soboty, żeby ćwiczyć posłuszeństwo z moim przyszłym psem.
Szukam psa, który oczywiście będzie łagodny dla dzieci i o takim gabarycie, żeby można go było wszędzie ze sobą zabrać na weekendowe wyjazdy. Zależy mi na psie, który będzie "miły" dla ludzi i innych psów. Podkreślam, że zamierzam go socjalizować na maksa. Mieszkam dokładnie 100 metrów od lasku w Lille, gdzie non stop biegają dziesiątki psów...
Szukam psa skorego do zabawy, z którym można się pośmiać! Frisbee, piłka itd.
Zależy mi też na psie, który mało szczeka. Moja obawa przy przejściu z "dużego psa" na "mniejszego" dotyczy właśnie tego punktu. Małe psiaki zawsze wydają mi się bardziej szczekliwe, np. jak ktoś dzwoni do drzwi...
Patrząc na to całkiem realistycznie, myślicie, że staffik to nasz przyszły rodzinny kumpel?
Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi!