Porady / wskazówki dotyczące wychowania mojego Staffika

Kamille76
Kamille76 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Zostałam dumną opiekunką Staffordshire bull terriera (Staffika) o imieniu Sirius. To piesek, który jest u nas w domu od tygodnia i ma 2 miesiące.

Chciałabym poznać Wasze opinie i doświadczenia – zwracam się do Was, doświadczonych właścicieli, bo to mój pierwszy pies i bardzo zależy mi na tym, żeby od początku wszystko robić jak najlepiej.

Oczywiście wcześniej sporo czytałam o tej rasie. Kupiłam nawet książkę o Staffordshire, w której opisano charakter rasy, zachowanie oraz podstawy wychowania.

Oto kwestie, o których chciałabym z Wami podyskutować i poznać Wasze rady i triki:

– Sirius ma tendencję do częstego podgryzania rąk, skarpetek, stóp czy swetrów... tymi swoimi małymi, ostrymi ząbkami, co bywa dość irytujące. Zastanawiam się, czy to normalne, że tak podgryza swojego właściciela? Moje pytanie może brzmieć naiwnie, ale mimo że nie robi tego złośliwie i pewnie chce się tylko bawić, to częstotliwość tego zachowania daje mi do myślenia. Zaczęłam go uczyć komendy „NIE” i daję mu zabawkę do gryzienia, żeby przestał. Macie jakieś techniki lub sposoby, które pozwoliłyby na dłuższą metę ograniczyć, a docelowo wyeliminować to podgryzanie?

– Kupiłam klikier do szkolenia Siriusa. Czy można zacząć naukę i treningi już w wieku 2 miesięcy? Czy klikier to metoda odpowiednia dla Staffika? Jeśli nie, to jak Wy uczyliście swoje psy podstawowych komend i sztuczek?

Każda Wasza wskazówka będzie mile widziana!

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam serdecznie,

Kamille

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

16 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wszystkie szczeniaki gryzą. To ich absolutna potrzeba.

Jak chcecie zbudować zaufanie, jeśli próbujecie tłumić naturalne i niezbędne zachowanie???

Szczeniak musi mieć możliwość podgryzania, ALE to na Was – ludziach – spoczywa obowiązek ustalenia gdzie, kiedy i jak.

Regularnie zakładajcie rękawice robocze albo takie do róż, siadajcie na podłodze i dajcie mu frajdę z fajnej „walki” z Waszymi dłońmi;

i

jak tylko za bardzo się nakręci, po prostu odchodzicie i zostawiacie go samego jak palec:

w ten sposób uczycie szczeniaka kontrolowania emocji i siły nacisku szczęk,

to dwie kluczowe umiejętności dla przyszłego, zrównoważonego psa. Właściciele, którzy od razu blokują instynkt podgryzania, nigdy tego nie wypracują (i pożałują tego w dniu, gdy pies kłapnie zębami bez wyczucia, bo zabrakło nauki w odpowiednim momencie...).

Przetłumaczony francuski
    Leeleebijou
    Leeleebijou Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Wszystkie szczeniaki podgryzają i to po prostu z czasem przechodzi. Z tego, co wiem o staffikach, one uwielbiają memłać i żuć różne rzeczy, więc dopilnowałabym, żeby Twój psiak miał zawsze pod ręką (a raczej pod pyszczkiem) wszystko, czego potrzebuje do gryzienia. Jeśli chodzi o wychowanie, żeby mieć psa, który jest "dobrze poukładany", nie zaczynałabym od razu od nauki komend – to jest ta łatwiejsza część, którą nazwałabym raczej tresurą. Lepiej skupić się na nauce radzenia sobie z frustracją i stopniowym wyciszaniu emocji. Staffiki to psy dość energetyczne i "wybuchowe", więc potrzebują sporo pracy nad samokontrolą, żeby to zrównoważyć. Często mówi się, że staffiki są przekochane wobec ludzi, ale mogą mieć skłonności do reaktywności wobec innych psów. Jeden z tych, których spotkaliśmy z Deltą, pilnował zasobów – w jego przypadku były to "zabawki" (patyki) przed innymi psami. Moim zdaniem to właśnie ten aspekt warto sprawdzać i nad nim pracować, oczywiście równolegle z socjalizacją z ludźmi.
    Przetłumaczony francuski
    Kamille76
    Zgłoś
    A co do szkolenia, to zamierzam wypróbować kliker. Na ten moment „siad” mamy już prawie opanowane – w tydzień zaczął naprawdę fajnie reagować na tę komendę przez jakieś 3/4 czasu! :)
    Przetłumaczony francuski
    Kamille76
    Zgłoś

Dzięki za odpowiedzi, studencie weterynarii i Kikaah. Faktycznie, myślę, że to zachowanie warto obserwować, ale z tego, co widzę, nie ma on żadnych złych zamiarów. Bardziej chce się bawić albo po prostu zwrócić na siebie uwagę. Czasami ma tendencję do szczekania i nakręcania się, kiedy długo wpatruję się w niego wzrokiem – czy pies może to odbierać jako konfrontację? A może to raczej zaproszenie do zabawy lub prośba o uwagę? Nie wygląda na to, żeby chciał być agresywny, bo kiedy go potem biorę, nie wykazuje żadnej agresji.

A poza mówieniem „nie” i dawaniem mu gryzaków, macie może jakieś konkretne rady, które sami „przetestowaliście” i które u Was w miarę dobrze działają?

Pozdrawiam serdecznie,

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

„Podgryzanie rękawów i dłoni trzeba kontrolować, ponieważ świadczy to o tym, że pies uważa się za równego Tobie i dlatego możesz mieć trudności z jego wychowaniem”

No tutaj pozwolę sobie stwierdzić, że zupełnie się nie zgadzam – to nie ma absolutnie nic wspólnego z jakąkolwiek hierarchią. Pies wcale nie uważa się za równego Tobie, ani za Twojego szefa czy kogoś w tym stylu. To po prostu psie dziecko, które poznaje otoczenie zębami (tak jak ludzkie dziecko robi to rączkami) i zwyczajnie nie wie, że rękawy, dłonie czy stopy to nie są rzeczy, które wkłada się do pyszczka. Trzeba go nauczyć gryzienia tego, co jest dozwolone, tak jak to robisz. I przede wszystkim uzbrój się w cierpliwość, bo około 4. miesiąca życia zęby zaczną wypadać i chęć gryzienia jeszcze się nasili, ale to w końcu minie ;)

Zadbaj też o dobrą socjalizację – niech poznaje inne psy, ludzi i nowe miejsca, ale w jego własnym tempie, bez zmuszania go, jeśli się waha.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Podgryzanie rękawów i dłoni to sygnał, na który warto zwrócić uwagę, bo świadczy o tym, że pies traktuje Cię jak równego sobie – i właśnie przez to możesz mieć pewne trudności z jego wychowaniem. W przypadku podgryzania cały czas powtarzaj „nie”. Jeśli pies łapie za rękaw albo rękę, po prostu nie zwracaj na niego uwagi. Zabawki są niezbędne, żeby gryzienie nie przeniosło się na Twoje osobiste rzeczy, ale pod warunkiem, że nie będzie to stara skarpetka czy koszulka – w przeciwnym razie pies nie poczuje różnicy. Z drugiej strony, chęć do podgryzania zazwyczaj mija z wiekiem.

Tak, dokładnie! Im wcześniej, tym lepiej! Pamiętaj jednak, żeby dostosować trudność ćwiczeń do wieku psa. Na

przykład komendy „siad” możesz go uczyć już od 2. miesiąca życia, ale z nauką

chodzenia na smyczy lepiej poczekać, aż będzie miał od 4 do 6 miesięcy. Kliker to z kolei metoda sprawdzająca się u wszystkich ras i świetne narzędzie szkoleniowe.

Miłego wieczoru!

Przetłumaczony francuski
  • 16 komentarzy na temat 16

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post