Cześć wszystkim!
Zostałam dumną opiekunką Staffordshire bull terriera (Staffika) o imieniu Sirius. To piesek, który jest u nas w domu od tygodnia i ma 2 miesiące.
Chciałabym poznać Wasze opinie i doświadczenia – zwracam się do Was, doświadczonych właścicieli, bo to mój pierwszy pies i bardzo zależy mi na tym, żeby od początku wszystko robić jak najlepiej.
Oczywiście wcześniej sporo czytałam o tej rasie. Kupiłam nawet książkę o Staffordshire, w której opisano charakter rasy, zachowanie oraz podstawy wychowania.
Oto kwestie, o których chciałabym z Wami podyskutować i poznać Wasze rady i triki:
– Sirius ma tendencję do częstego podgryzania rąk, skarpetek, stóp czy swetrów... tymi swoimi małymi, ostrymi ząbkami, co bywa dość irytujące. Zastanawiam się, czy to normalne, że tak podgryza swojego właściciela? Moje pytanie może brzmieć naiwnie, ale mimo że nie robi tego złośliwie i pewnie chce się tylko bawić, to częstotliwość tego zachowania daje mi do myślenia. Zaczęłam go uczyć komendy „NIE” i daję mu zabawkę do gryzienia, żeby przestał. Macie jakieś techniki lub sposoby, które pozwoliłyby na dłuższą metę ograniczyć, a docelowo wyeliminować to podgryzanie?
– Kupiłam klikier do szkolenia Siriusa. Czy można zacząć naukę i treningi już w wieku 2 miesięcy? Czy klikier to metoda odpowiednia dla Staffika? Jeśli nie, to jak Wy uczyliście swoje psy podstawowych komend i sztuczek?
Każda Wasza wskazówka będzie mile widziana!
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie,
Kamille