Rozmnażanie staffików (staffordshire bull terrier) bez uprawnień hodowlanych

M
Marine44 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć! Jestem szczęśliwą właścicielką ślicznej, 2-letniej suni rasy staffordshire bull terrier. Sunia ma rodowód, ale nie ma jeszcze wbitych uprawnień hodowlanych – chcieliśmy ją zgłosić na wystawy, ale przez COVID-19 wszystko zostało odwołane. Mój znajomy też ma staffika z rodowodem bez uprawnień i nasze dwa maluchy niestety trochę za bardzo zaszalały podczas zabawy... Spodziewamy się szczeniaków, ale bardzo się boimy – czy skoro maluchy nie będą miały metryk, to zostaną uznane za psy tzw. pierwszej kategorii (agresywne)? Taką informację wyczytałam na stronie Związku Kynologicznego... Miłego wieczoru i z góry dziękuję za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

29 odpowiedzi
Sortuj według:
  • L
    Lulithette Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

[quote=Caroline-Eg]W zasadzie tak. Osobiście radzę sterylizację aborcyjną, jeśli to jeszcze możliwe.
    Aborcja? Nie, trzeba wziąć za to odpowiedzialność!

Łatwo się mówi, kiedy to suczka będzie musiała „wziąć to na siebie” i cierpieć, jeśli pojawią się komplikacje...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W zasadzie tak. Osobiście radzę ci sterylkę aborcyjną, jeśli to jeszcze możliwe.

Aborcja? Nie, trzeba wziąć za to odpowiedzialność!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

W ostatnim miocie suczki moich znajomych wiele szczeniąt, żeby nie powiedzieć wszystkie, miało problemy ze zdrowiem. Wcześniej nic takiego się nie działo.

Czy to przypadek, czy może (prawdopodobnie) kwestia wieku? Trudno mi powiedzieć na pewno, ale skoro ZKwP wyznacza limity wiekowe, to pewnie właśnie z takich powodów.

Myślę, że to przede wszystkim wasz stały weterynarz będzie w stanie ocenić, czy wasza suczka może mieć jeszcze młode i jakie wiąże się z tym ryzyko, bo w końcu zna waszego psa i jego historię medyczną.

Przetłumaczony francuski
    V
    Vintz Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, piszę do Was, bo mam piękną suczkę rasy Staffik z rodowodem, która kończy niedługo 8 lat. Miała już jeden miot, gdy miała 3 lata, i chciałbym się dowiedzieć, czy mógłbym ją dopuścić ten ostatni raz. Niedługo będzie miała cieczkę, a bardzo chciałbym zrobić ostatnie krycie, żeby móc zostawić sobie jednego szczeniaka, a dwa pozostałe podarować bliskim osobom. Pieniądze nie grają tutaj roli, ale z tego, co słyszałem, maksymalny wiek suki, żeby szczeniaki mogły jeszcze dostać rodowód, to 9 lat. Moja sunia jest w niesamowitej formie, wszyscy są w szoku, kiedy mówię, ile ma lat. Czy moglibyście mi odpowiedzieć, co o tym sądzicie? Pozdrawiam serdecznie, Vintz
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

@Xtrem29, tak naprawdę to możliwe, że Staffik trafi do 1. kategorii, jeśli załapie się na kryteria określone w ustawie z 99 roku. W skrócie: Staffiki w typie rasy, które nie trzymają się wzorca – na przykład są zbyt wysokonogie – mogą zostać uznane za psy z 1. kategorii, jeśli nie mają rodowodu.

To nie dzieje się z automatu, wszystko zależy po prostu od budowy konkretnego psa.

Przetłumaczony francuski
    Xtrem29
    Xtrem29 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry! Jeśli zgłosiłeś krycie, musisz teraz poczekać na potwierdzenie dla obu staffików i wtedy Twoje szczeniaki będą mogły zostać wpisane do rodowodu (jako oczekujące na potwierdzenie). W każdym razie, nawet jeśli staffik nie posiada rodowodu, nie obejmują go przepisy ustawy z 1999 roku, więc nie jest on zaliczany do żadnej z „groźnych” kategorii – mimo że mnóstwo osób błędnie uważa inaczej.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Odpowiadając na główne pytanie: Przez COVID odwołano wystawy i przeglądy hodowlane. W związku z tym Związek Kynologiczny (ZKwP) wprowadził specjalne odstępstwa i umożliwił zgłoszenie krycia psami, które nie mają jeszcze oficjalnie potwierdzonych uprawnień. Właściciele są zobowiązani do dopełnienia formalności po przyjściu na świat szczeniąt i to bez żadnych kar. Zadzwoń do Związku, żeby podali Ci dokładną instrukcję, co i jak. Szkoda by było, gdyby psiaki zostały bez rodowodów.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Ich sunia jest ze schroniska i nie ma jeszcze nawet dziesięciu miesięcy (tego nie wiedziałam), więc nie została jeszcze oficjalnie przypisana do żadnej kategorii, bo nie przeszła jeszcze diagnozy, ale w schronisku i ich weterynarz powiedzieli im, że będzie w kategorii 2. No i teraz kompletnie tego nie rozumiem. W każdym razie ona wygląda jak typowy staffik, jest mała i jeśli ktoś się choć trochę zna, to nie ma szans, żeby pomylił ją z amstaffem. Więc patrząc na to, co piszecie, nie rozumiem, dlaczego powiedziano im, że będzie kategoryzowana, a już tym bardziej, dlaczego akurat kategoria 2, a nie 1. Chociaż niektóre strony faktycznie podają, że staffiki bez rodowodu lądują w kategorii 2...
    Przetłumaczony francuski
    Twinklestar
    Twinklestar Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Szczerze mówiąc, to mega skomplikowane. Staffiki, które spotykam, są naprawdę małe, nie da się ich pomylić... A mimo to często się zdarza, że moja sunia jest brana za staffika, chociaż jest wyjątkowo duża... jak na tę rasę!

Więc rozumiem, że można się w tym pogubić. Ostatecznie wszystko zależy pewnie od budowy szczeniaka i od osoby, która dokonuje oceny... jeśli szczeniaki są wyjątkowo duże i ciężkie, istnieje ryzyko, że wylądują w 1. kategorii, ale zawsze można spróbować wyrobić im rodowód, żeby uniknąć kategoryzacji, o ile tylko mieszczą się w standardzie rasy. Sami musicie ocenić, czy chcecie przechodzić przez te wszystkie formalności, a w najgorszym wypadku – użerać się z posiadaniem psa z 1. kategorii i wszystkimi problemami, które się z tym wiążą.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Pixouillette, no właśnie, to się bardzo różni w zależności od strony. Na przykład między linkiem od Caroline-Eg a moim...
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 29

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post