Rozmnażanie staffików (staffordshire bull terrier) bez uprawnień hodowlanych

M
Marine44 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć! Jestem szczęśliwą właścicielką ślicznej, 2-letniej suni rasy staffordshire bull terrier. Sunia ma rodowód, ale nie ma jeszcze wbitych uprawnień hodowlanych – chcieliśmy ją zgłosić na wystawy, ale przez COVID-19 wszystko zostało odwołane. Mój znajomy też ma staffika z rodowodem bez uprawnień i nasze dwa maluchy niestety trochę za bardzo zaszalały podczas zabawy... Spodziewamy się szczeniaków, ale bardzo się boimy – czy skoro maluchy nie będą miały metryk, to zostaną uznane za psy tzw. pierwszej kategorii (agresywne)? Taką informację wyczytałam na stronie Związku Kynologicznego... Miłego wieczoru i z góry dziękuję za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

29 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To są jakieś kompletne bzdury. 😁

Wiele stron musi mylić american staffordshire terriera ze staffordshire bull terrierem, ale bądź tu mądry i zgadnij, kto ma rację, a kto nie. 🤭

Przetłumaczony francuski
    P
    Pixouillette Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To się strasznie różni w zależności od strony! Właśnie czytałem na różnych portalach: - że staffiki bez rodowodu to 1. kategoria - że staffiki bez rodowodu to 2. kategoria - że staffiki bez rodowodu nie należą do żadnej kategorii No nieźle! A po sprawdzeniu okazało się, że sunia staffika bez rodowodu moich bliskich faktycznie jest w 2. kategorii. 😂 Można się w tym kompletnie pogubić. Dzień dobry, Jak ona może być w 2. kategorii, skoro psy należące do tej grupy są jasno sprecyzowane, tzn. Amstaffy z rodowodem, Rottweilery (zarówno te z rodowodem, jak i bez) oraz Tosa z rodowodem? Trochę ciężko mi to zrozumieć. Staffik z rodowodem nie należy do żadnej kategorii, a staffik bez rodowodu może wylądować w 1. kategorii, jeśli ocena morfologiczna wypadnie niepomyślnie.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To się strasznie różni w zależności od strony!

Właśnie wyczytałem na różnych portalach:

– że staffiki bez rodowodu to 1. kategoria

– że staffiki bez rodowodu to 2. kategoria

– że staffiki bez rodowodu w ogóle nie podlegają kategoryzacji

No nieźle! A po sprawdzeniu okazało się, że sunia staffik bez rodowodu moich bliskich to jednak 2. kategoria. 😂 Można od tego zupełnie zgłupieć.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

W zasadzie nie, Staffik nie jest na liście psów uznawanych za agresywne... no, ale to zależy od źródła, bo różnie o tym piszą.

https://agriculture.gouv.fr/les-chiens-de-categorie-1-et-2-dits-chiens-dangereux .

Przetłumaczony francuski
    C
    Caroline-eg Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Link, który wrzuciłem, pochodzi z ministerstwa i jasno z niego wynika, że staffik bez rodowodu jest zaliczany do 1. kategorii. To trochę tak jak z mastifem – ten z rodowodem nie jest na liście, ale bez papierów od razu trafia do kategorii 1. Myślę, że nie dotyczy to wszystkich staffików, bo to zawsze zależy od tego, czy pies jest „w typie pitbulla”, ale przecież niektóre z nich ważą teraz grubo ponad 20 kg. Więc tak, staffik bez rodowodu może wylądować w 1. kategorii. Przypominam, że potrzeba co najmniej dwóch cech wykluczających, żeby uniknąć takiej klasyfikacji, a poza samym rozmiarem (który nie jest przecież nauką ścisłą), staffik „odhacza” właściwie wszystkie punkty.

https://www.staffordshirebullterrierclubdefrance.com/le-lof

Przetłumaczony francuski
    Beaujabote
    Beaujabote Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć Sky,

faktycznie, staffik z rodowodem nie jest kategoryzowany, podczas gdy amstaff z rodowodem to kategoria 2. Z kolei staffik bez rodowodu wpada chyba do kategorii 1, ale to warto jeszcze sprawdzić. Z tego co pamiętam, kategoria 1 to psy bez rodowodu, które odpowiadają kryteriom fizycznym ras takich jak rottweiler, pitbull, amstaff, tosa czy boerboel, a kategoria 2 to niektóre rasy z rodowodem, jak właśnie rottweiler czy amstaff.

Problem ze staffikami polega na tym, że niektórzy chcą mieć psa znacznie cięższego niż przewiduje wzorzec i w efekcie mamy psiaka, który bardziej przypomina amstaffa niż staffika –

Przetłumaczony francuski
    Twinklestar
    Twinklestar Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Emm... staffiki (staffordshire bull terrier) zazwyczaj w ogóle nie podlegają kategoryzacji, niezależnie od tego, czy mają rodowód, czy nie. To amstaffy (american staffordshire terrier) są nimi objęte (kategoria 1 dla psów bez rodowodu, kategoria 2 dla tych z rodowodem).

Z tego co wiem, istnieje możliwość, że staffik zostanie skategoryzowany, ale macie też opcję wpisania go do księgi rodowodowej, jeśli tylko spełnia standardy rasy. W każdym razie konieczne będzie przeprowadzenie tzw. diagnozy rasy, a przy kategoryzacji psa bierze się pod uwagę m.in. standardy wzrostu. Staffik może więc tego uniknąć, bo jest jednak sporo mniejszy...

Może znacie jakiegoś weterynarza, który zajmuje się takimi ocenami i byłby w stanie wam doradzić po obejrzeniu rodziców?

https://monstaffie.fr/staffie-categorie/#:~:text=Le%20staffordshire%20bull%20terrier%20LOF,n'entre%20dans%20aucune%20cat%C3%A9gorie.&text=En%20revanche%2C%20un%20staffie%20non,port%C3%A9e%20de%20parents%20non%20LOF.

https://monstaffie.fr/le-standard-lof/

Przetłumaczony francuski
     Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mam wrażenie, że pomyliliście amstaffa (american staffordshire terrier) ze staffikiem (staffordshire bull terrier)... 😧

Wydaje mi się, że obie rasy nie są klasyfikowane tak samo.

amstaff:

https://wamiz.com/chiens/american-staffordshire-terrier-4

staffik:

https://wamiz.com/chiens/staffordshire-bull-terrier-300

Przetłumaczony francuski
    Balista
    Balista Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Może zabrzmię twardo i okrutnie, ale na Państwa miejscu zdecydowałabym się na sterylizację aborcyjną suczki, a jeśli niestety jest już na to za późno lub byłoby to zbyt ryzykowne – na uśpienie szczeniąt. To prawo jest niesprawiedliwe i głupie, ale sprowadzanie na świat psów, które mogą zostać uznane za psy rasy agresywnej, wcale nie jest dla nich przysługą. Przez całe życie będą musiały być w kagańcu i na smyczy, a przy najmniejszym incydencie, nawet całkiem błahym, władze nie zawahają się, by kazać je uśpić. Nie wspominając o tym, że biorąc pod uwagę wszystkie restrykcje, jakie musi spełnić właściciel takiego psa, ryzykują Państwo, że zainteresują się nimi jedynie dresiarze szukający mocnych wrażeń i chcący podkreślić swoją „męskość”. Dla takich osób Wasz słodki szczeniaczek będzie postrzegany wyłącznie jako potencjalny champion walk psów na ich osiedlu.
    Przetłumaczony francuski
    C
    Caroline-eg Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Draugen. Moim zdaniem musieli się pomylić – ona albo należy do 1. kategorii, albo w ogóle nie jest kategoryzowana. No chyba że mylisz ją z amstaffem, który trafia do 2. kategorii, bo ma rodowód.
    Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 29

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post